trojant Napisano 29 Kwietnia 2012 Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam. Witam od 2-3 tygodni szukam roweru dla siebie (wzrost: 193cm; waga 100kg). Cel jazdy: 70% - leśne, szutrowe tereny; 30% - lekkie góry. Cena: max 3000zł (na początku miało byc 2500zł) Z początku byłem zdecydowany na rower 29er (Cube Analog 29er - 2499zł) - jednak obecnie nie można tego roweru nigdzie w Polsce dostac, a z drugiej strony rowery 29 mają na razie trochę słabszy osprzęt niż ich odpowiedniki 26. W tej cenie nie znajde nic sensownego z 29erów... może się mylę? Postanowiłem więc na razie się wstrzymac z 29erem. Tak więc zacząłem szukac rozsądnego roweru 26 w tej cenie. I oto moje propozycje. Dodam, że jestem w tych sprawach kompletnym laikiem. Fakt, że przez ten miesiąc trochę się dowiedziałem, ale osoby z większym, kilkuletnim doświadczeniem prędzej coś podpowiedzą. Propozycje to: - Kellys Magic Master 2012 - cena: 2599 - uważam, że w tym przedziale cenowym jest to najlepszy rower w tym roku. http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28021&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=320 - Kross A7 2011 - cena ok. 3000 zł. Jest to model wyprzedażowy, więc ceny idą w dół. http://www.kross.pl/pl/2011/mtb-xc/level-a7 - Może jakies inne modele z 2011 wyprzedażowe polecacie? Co sądzicie o tych modelach powyżej, który lepszy? Proszę mi powiedziec, czy jako jeszcze mało doświadczony rowerzysta jestem w stanie odczuc różnicę w klasie sprzętu? Między amorem powietrznym, a innym tańszym (nie wiem czy są one hydrauliczne olejowe czy sprężynowe); między osprzętem shimano deore, alivio, acera czy jeszcze innym... Poizdrawiam i proszę o wszelkie informacje, podpowiedzi, porównania.
rastatajm Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Na plus dla Krossa przerzutki, korba, hamulce... to już dużo. Ja myślałbym o nim. Różnica między widelcem sprężynowym, a powietrznym będzie taka, że powietrzny można dostosować bez problemu do każdej wagi, a w sprężynowym musisz wymieniać sprężyny. Powietrzny też będzie lżejszy. Ale przypuszczam, że przy tym poziomie będzie miał gorszą kulturę pracy niż sprężyna, chociaż kto co lubi... Osobiście wybrałbym któregoś 29er, nawet jeśli miałby gorszy osprzęt. Te rowery są po prostu droższe w produkcji od 26tek stąd ta różnica. Sam mam 186cm i w życiu już bym nie wrócił do roweru mtb na kołach 26"... A Ty przy takim wzroście będziesz wyglądał jak na małym rowerku... Serio polecam 29" w każdym calu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.