Skocz do zawartości

[Plecak rowerowy] Jaki wybrać?

Leszex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję plecaka rowerowego do ok. 100zł. Moje wymagania są dosyć mało wysublimowane: plecak powinien być wygodny, mieścić 5/10 litrów i chronić zawartość przed wodą. Bukłak jest mi raczej zbędny, ponieważ w maratonach startuję rzadko (tylko jeżeli jest coś ciekawego w okolicy), a podczas jazdy rekreacyjnej sięgnięcie po bidon lub przerwa na łyka wody nie stanowią problemu. Plecak na 90% zamówię przez internet, ponieważ sezon się rozpoczął, a we wszystkich okolicznych sklepach nie ma zbyt wielkiego wyboru. Spodobał mi się plecak http://allegro.pl/pl...2300683254.html, niestety nie miałem okazji go przymierzyć, stąd moje wątpliwości. Jakie plecaki proponujecie i czy ktoś miał może do czynienia z tym wyżej wymienionym? Z góry dzięki za pomoc.

Chciałbym, aby zmieściła się do niego woda 1,5l i drobiazgi typu: portfel, telefon, multitool itp. teoretycznie nie powinno być problemu ze zmieszczeniem tych rzeczy do 5l plecaka, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Dotychczas jeździłem ze zwykłym plecakiem tak na oko ze 35l, ale na nowy sezon postanowiłem rzucić go w kąt i kupić coś z przeznaczeniem na rower, ponieważ lato po zdjęciu plecaka byłem jedną wielką plamą potu, po za tym wykorzystywałem niewiele % jego pojemności.

Leszex, ostatnio sanąłem przed podobnym dylematem (to mój post http://www.forumrowerowe.org/topic/110438-plecak-rowerowy-pomoc-w-wyborze/). Gdy się za to zabierałem też chciałem wydać podobną kwotę, więc zacząłem poszukiwania. Objechałem kilka sklepów i w tej cenie nie znalazłem nic ciekawego, więc poszperałem na allegro i znalazłem kilka plecaków, ale bez rewelacji. W międzyczasie sporo czytałem. Prawda jest bolesna - jeśli chcesz mieć na plecach coś sensownego i komfortowego, to sugerowałbym dorzucić jeszcze stówę. Za 200,- masz już spory wybór. Wiem, że taka kwota to nie mało, jednak jakość na której zaoszczędzisz teraz odczujesz później w drodze.

Ja również odradzam Ci ten mały plecaczek, sam, trochę zbyt pochopnie, zamówiłem plecak 4F Prolight (poj. 3-5l) -> http://allegro.pl/super-plecak-rowerowy-4f-prolight-wyprzedaz-i2188308361.html i naprawdę jest to bardzo malutkie. Aż zdziwiłem się, kiedy go dostałem, wiedziałem, że będzie mały, ale nie aż tak :D

Wożę w nim coś do jedzenia (banan/y/ / inne owoce), portfel, telefon, klucze, chusteczki i to jest praktycznie max co można tam zmieścić. Jakbyś jeszcze wsadził do niego bukłak, to już w ogóle nie ma tam miejsca, bo ta kieszeń jest największa.

Co do wody, to w moim mieści się butelka 1.5l, ale wtedy plecak jest bardzo wypchany.

Chciałbym, aby zmieściła się do niego woda 1,5l i drobiazgi typu: portfel, telefon, multitool itp.

Ja uważam, że tego typu rzeczy upchniemy spokojnie na rowerze (2 bidony, pompka + narzędzia, łatki czy dętka w torbie podsiodłowej), resztę, typu telefon, klucze do kieszeni spodni (czy koszulki, jak jedziemy w stroju) i jest to dużo wygodniejsze, niż mały plecak bez nawodnienia.

Przychylam się do zdania kol. karpik75. W zeszłym tygodniu po iluś podejściach kupiłem 15-litrowy plecak Deuter Race Exp Air, była promocja w sklepie Taternik. Zdaje się, że był dostępny również ciut mniejszy, za około 200 zł, z podobnie rozwiązaną wentylacją pleców. Niby przekracza Twój budżet, ale osobiście się nauczyłem, że kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje... (chyba, że markowy towar po przecenie ;) )

Ja polecam plecak 16l Deuter City Light http://www.deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=74&artnr=80158&title=City Light

Kosztuje 129 zł. Różni go od droższych egzemplarzy brak paska na na piersi, brak pasa biodrowego i brak pokrowca. Może jest jeszcze kilka różnic ale dla mnie nie istotnych. Najważniejsze że ma system nośny taki jak w drogich egzemplarzach. Pas piersiowy dołożyłem sobie sam ze starego plecaka (miejsce jest specjalnie już do tego przystosowane, tylko nie dołożyli samego paska). Plecak sprawdza się znakomicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...