Skocz do zawartości

[amortyzator przód]300-500zł mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam na wydanie max 500zł na amora, może być używany. Potrzebuje go do jazdy po lesie czasami jakieś małe hopki. Ważę ok 90kg. Chciałbym żeby amor fajnie tłumił nierówności.

Napisano

A jak to jest z tą rurą sterową? W aukcji piszę zę rura jest 1 1/2 - 1 1/8 ja mam ramę na 1 1/8. Są jakieś redukcje itp

Napisano

A jak to jest z tą rurą sterową? W aukcji piszę zę rura jest 1 1/2 - 1 1/8 ja mam ramę na 1 1/8. Są jakieś redukcje itp

Amortyzator na aukcji jest ze sterówką tapered :

_I4I6440crop.jpg

Więc pewnie nie pasuje do Twojej ramy

Napisano

Szukaj powietrznej Tory 302/318. Rok temu kupiłem nową powietrzną Torę 302 i sobię chwale. Dobra kultura pracy, wytrzymała (przeżyła już kilka hopek:D). Jedyną wadą jest to, że długo się dociera (u mnie ok. 600km).

Napisano

Wolę mieć te 500- 550 gram cięższy widelec, ale się nie martwić, że się na hopce się rozpadnie (jeżdżę AM/ Enduro).

Napisano

Bez przesady Epicon nie jest może tak solidny jak tora, ale też nie łamie się po skoku z krawężnika, czy małej hopce w lesie, nie popadajmy w skrajności.

Napisano

allegro.pl/amortyzator-manitou-skareb-100mm-1550g-super-stan-i2308755295.html

Może taki?

Właśnie go widziałem i jest w moich okolicach. Jeśli się nada to na co zwrócić uwagę przy zakupie
Napisano

ktos sie orientuje czy te suntour raidony po 450zl na allegro to taka dobra okazja? chodzi mi np. o ta aukcje - http://allegro.pl/sr...2307847158.html

zdaje sobie sprawe, ze pare lat temu w tej cenie mozna bylo dostac epicona, ale ceny mocno poszly w gore a dostepnosc amorkow pod v-b jest znikoma. chyba nic sensowniejszego przy podobnym budzecie nie znajde.

z ciekawosci zajrzalem na ebay.de - raidony chodza po 200 euro!

ok, do rzeczy:

1) ilosc egzemplarzy tych raidonow jest limitowana; tzn brac poki jest czy sie wstrzymac? czy jest tu jakis haczyk? np model z 2012 ma duzo nizszej jakosci komponenty albo cos w ten desen?

2) taki amortyzator chyba spokojnie styknie jako upgrade z xcm? amorek sluzylby do miasta + lekki xc (okolice warszawy)

Napisano

Mocowanie pod hamulce tarczowe ( brak piwotów , zdjęcie poglądowe )

troche niepowazne, ze zdjecie w aukcji pokazuje wersje przystosowana do v-b.

poza tym dlaczego twoim zdaniem raidon jest 'zlomem'? z tego czytam to odwrotnie, ten model marzocchi mozna nazwac badziewiem

Napisano

a dla kolegi Balczasia proponuje http://allegro.pl/manitou-splice-elite-130-mm-stery-tioga-i2310407899.html całkiem fajny i mocny.Kolega ma takiego samego i wszystko jest ok, ladnie wybiera kamienie i korzenie w lesie. Na hopy sie nada ja waże 90 kg i po skoku z dwó metrowego dropa było dość miękko.Kolega używa go do dirtu i FR czasem DH

[bo karzdy suntur to złom miałem 3 i je rozwaliłem przez półtora roku a na marzocchi jerzdze już 2 lata i wszystko działa

Napisano

[bo karzdy suntur to złom miałem 3 i je rozwaliłem przez półtora roku a na marzocchi jerzdze już 2 lata i wszystko działa

czy Ty masz pojecie o czym piszesz w ogole?

Raidon czy Epicon do 22?

Waży to 2350g (hahaha),

i nie ma tlumienia powrotu, co stawia tego "amora" w jednym szeregu z XCM ;)

ale jak juz sie upierasz, to u dystrybutora masz taniej...

Suntour to zlom? a jakie miales, slucham, bo jesli M2000 i sie dziwisz ze sie rozpadl po dropie to wez Ty sie sam dropnij lepiej ;)

A Splice ze swoimi wypadajacymi sterówkami, i masą problemów w razie "zaniedbania" może sie raczej schować do Epicona... i w ogole od XC taki wielki amor? kpisz czy nie wiesz o czym piszesz w ogole?

co do tematu, jako ze kolega dopuszcza uzywki, na forum pojawiaja sie uzywki Epiconow i warto byloby sie zainteresowac.

• Mod Team
Napisano

Właśnie składam na zamówienie kolejny rower do AM na Raidonie X3 czyli model 2012. Zerknij do opinii Piksela w dziale amorki. Model X3 nie ma tej słynnej ścierającej się anody. Ciężko mi powiedzieć po jakim przebiegu się docierają ale na v'kach nieprędko złapiesz luzy. Musisz dbać jedynie o regularne smarowanie uszczelek i czyszczenie brudu.

Kwestia "produktu" renomowanej niegdyś firmy z Italii, polecanego przez naszego nowego zapominalskiego kolegę. Nic specjalnego z naklejką firmy-legendy.

Byłbym zapomniał - kolego dropoff zapominasz że wymagamy tu minimum kultury przy dyskusjach.

Napisano

Polecanie Marzocchi z 2009 roku, do tego jeszcze 22 i odradzanie wyższych Suntourów... śmiech na sali. Może się kolego dowiedz, kto te widelce produkował i się do ich produkcji wcale nie przykładał. Masz, może to Cię naprowadzi: klik Szczególnie druga miniaturka, pseudo regulator "naprężenia wstępnego" z XCR :icon_mrgreen:

Marzocchi umarło w 2007 roku i zaczęło się odradzać w 2010, roczników z lat pomiędzy nie warto nawet dotykać.

Napisano

Akurat z tym, że Raidon to złom się nie zgodzę, ale sztywnością nie grzeszy. A poza tym nie zapominajmy, że gdy rozbieże się Marzocchiego (np. model MZ Supercomp) zobaczy się m.in tłumik z logiem suntura:D.

Napisano
bo karzdy suntur to złom miałem 3 i je rozwaliłem przez półtora roku a na marzocchi jerzdze już 2 lata i wszystko działa

Jeśli wiedzę na temat amorów masz taką jak o pisowni to podziękował. Akurat Marzocchi to jedynie legenda która od niedawna zaczyna od nowa dbać o swoją legendę. Czy zadba to się okaże. Ogólnie widzę że magia loga silnie na Ciebie oddziałuje.

Do lekkiej rekreacyjnej jazdy wziąłbym jednak Radiona lub używkę Epicona.

Napisano

Poza tym autor napisał, że potrzebuje amora do jazdy po lesie + ew. jakieś lekkie hopki. Po co mu amor 130 mm do lasu? Suntour robi dobre amortyzatory. Ja używam Axona z 2011 roku i sobie chwale, jest bardzo dobrze wykonany, pracuje lepiej niż Marzocchi MX Pro LO z 2008 roku, który mam w innym rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...