Skocz do zawartości

[Amortyzator Przedni] Sid 2012 - smar na goleniach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na moim sid'zie pojawiają się smugi z smaru lub oleju+brud. Rower ma niecały tydzień , zjawisko występuje od pierwszej jazdy. Użyłem wyszukiwarki i znalazłem temat w którym stwierdzono że jest to normalne zjawisko , uspokoiło mnie to i odpuściłem temat. Niestety dzisiaj po ostrzejszej jeździe znalazłem dużo większą ilość smaru. Miałem wcześniej gile tnl i manitou r7 i takiego zjawisko nie zaobserwowałem. Będę serdecznie wdzięczny za waszą fachową opinie. Czy mam powody od obaw ?

Zdjęcie zrobione zaraz po powrocie z ostrzejszej jazdy :

2ug2yvm.jpg

Normalne zjawisko, pod uszczelkami są gąbki nasączone olejem. Było kilka przypadków że amor wychodził z montowni z prawie suchymi gąbkami, w Twoim widać aż za mocno nasączyli.

W sidzie w goleniach dolnych jest raptem 15ml oleju a w nowych amorach zdarzało się że prawie wogole go nie było. Jeśli nie trzymasz roweru odwróconego do góry kołami to są małe szanse że olej z dołu wogole dotrze do uszczelek.

Przyczyną była zagięta gąbka , tzw weszła między uszczelkę a goleń, i to po obu stronach. Ale co bardziej zatrważające , przynajmniej dla mnie laika , w amorze nie było ani kropli oleju, anody zaczęły się już wycierać , na całe szczęście jeszcze nie groźnie. Serwis zrobił Andrew , bardzo profesjonalnie i szczegółowo , szczerze polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...