jarzynekk Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Witam. Kupiłem rower Kross Tempo Classico 2011. Rower został odkupiony od osoby która go wygrała w konkursie. Nie był w ogóle używany. Z informacji jakie uzyskałem rower został zakupiony przez firmę sponsorującą i rower został złożony przez jakąś osobę wewnątrz firmy - za pewna nieobeznaną w mechanice rowerów na tyle by prawidłowo sprawdzić rower Pozwolę sobie opisać jego krótką historię aby ułatwić wam ewentualną pomoc w naprawie usterki. Pierwsze 30km przejechane był bez zarzutu do czasu aż pewnego razu spadł łańcuch. Okazało się, że od strony tylnej zębatki koło było za słabo dokręcone bądź uległo poślizgowi na lakierze, nastąpiło jego przesunięci co spowodował że spadł łańcuch prawdopodobnie podczas hamowania. (taka moja opinia bo rower jechała moja kobieta która teraz przeżywa żałobę w związku z brakiem dwóch kółek ;] Moja ingerencja w rower była taka, że odkręciłem śrubę mocującą przerzutkę, aby dostać się do śrub mocujących koło. Ustawiłem koło prosto aby zębatki były w jednej osi, naciągnąłem łańcuch. Po tym zabiegu wybraliśmy się na przejażdżkę. I tu pojawił się praktycznie pd raz objaw "strzelania" łańcucha. Polega to na tym że przy mocniejszym dociśnięciu pedałów słychać trzask i jakby podczas tego strzału wybierany został luz łańcucha, przerzutki? :] Ogólnie na początku zdarzało się to rzadziej a po przejechaniu nawet nie 1 km praktycznie uniemożliwia jazdę. Nie wiem jak to opisać. Przerzutka 3-biegowa piastowa Shimano Nexus 3 SG-3C41. W czym może tkwić problem?? Kompletnie nie znam się na tego rodzaju przerzutce. Zbyt napięty łańcuch (koło tylne zostało nieco cofnięte)? czy może został uszkodzony sam łańcuch? czy coś nie tak z przerzutkę? Zmiana biegów działa bez zarzutu. Raczej na pewno nie jest to wina Korby, nie są tam widoczne żadne luzy no i nie było by chyba czuć wyraźnego wybierania luzu po strzale łańcucha. Proszę o pilną odpowiedź jak temu zaradzić bo rower miał być prezentem, jest długi weekend i ogólnie kiszka przez to ustrojstwo ;] Jakby trza było zrobić jakieś fotki to mówicie co dokładnie chcecie zobaczyć Mam nadzieję że nie zamęczyłem was moimi długimi wywodami ale bardzo mi zależy aby dobrze opisać ten problem aby ukochana mogła jak najszybciej znowu wsiąść na rowerek Link do rowerku http://www.kross.pl/pl/2012/city/tempo-classico-3-spd . Model z 2012, podobna cena więc chyba ten sam osprzęt. Nie mogę znaleźć opisu mojego modelu z 2011 ;/ Odwołuje czerwony alarm ;] Podczas pisania poprzedniego postu domyśliłem się w czym może być problem. Mianowicie po cofnięciu koła automatycznie naciągnęła się nieznacznie linka zmiany biegów co rozregulowało mechanizm i przesunęło żółtą kropkę przy regulacji po za dwie linie. Przekręcenie śruby śruby i ustawienie kropki w prawidłowym miejscu poskutkowało brakiem stukania łańcucha (bynajmniej po krótkie jeździe z obciążeniem na pedały przed domem). Zobaczymy jak wybiorę si gdzieś dalej Miłej majówki!
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2012 No wyreguluj sobie te biegi bo jak sie posypie to dopiero będzie żałoba
jarzynekk Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 No wyreguluj sobie te biegi bo jak sie posypie to dopiero będzie żałoba No wiem wiem Wyregulowane i przejechane 15 km. Nic się nie działo dopiero przed samy domem 1 strzał. Dzisiaj rano przejechane 5 km i 2 strzały. To jest promil tego co było przed regulacją ale tak chyba nie może być!? To nie ma prawa strzelać. Wydaje mi się że na bank to jest wina przerzutki. Czy możliwe jest że kropka która się przesuwa podczas regulacji jest namalowana w złym miejscu? I środkowe położenie między wskazanymi liniami nie rozwiązuje problemu? Dzieje się to przy jeździe na najwyższym 3 biegu (bo generalnie na tym się śmiga). Proszę o odpowiedź Ktoś miał podobne przygody z tym mechanizmem?
jarzynekk Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Odświeżam. Czy ma ktoś jakiś pomysł na te strzały w przerzutce? średni 1 na 2km? Kurde nie chcę odsyłać roweru na gwarancji ;/ No wiem wiem Wyregulowane i przejechane 15 km. Nic się nie działo dopiero przed samy domem 1 strzał. Dzisiaj rano przejechane 5 km i 2 strzały. To jest promil tego co było przed regulacją ale tak chyba nie może być!? To nie ma prawa strzelać. Wydaje mi się że na bank to jest wina przerzutki. Czy możliwe jest że kropka która się przesuwa podczas regulacji jest namalowana w złym miejscu? I środkowe położenie między wskazanymi liniami nie rozwiązuje problemu? Dzieje się to przy jeździe na najwyższym 3 biegu (bo generalnie na tym się śmiga). Proszę o odpowiedź Ktoś miał podobne przygody z tym mechanizmem?
krism4a1 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Zęby nowe, nie uszkodzone w tym wypadku? Wygląda na zbyt duże napięcie łańcucha. Sprawdź jeszcze czy wszystkie ogniwa łańcucha są "luźne" / nie zapieczone, może ten rower stał gdzieś na balkonie dłuższy czas?
jarzynekk Napisano 9 Maja 2012 Autor Napisano 9 Maja 2012 Wszystko nowe, nieużywane. Mam fakturę zakupu 1 kwietnia. Pomyślałem sobie, że przysłowiowy Chińczyk w fabryce w złym miejscu umiejscowił żółtą kropkę do regulacji i minimalnie przesunąłem ją względem osi znacznika. Po dłuższej przejażdżce wydaje się że przestało strzelać. Dzisiaj też trochę pojeżdżę i dam znać. Zęby nowe, nie uszkodzone w tym wypadku? Wygląda na zbyt duże napięcie łańcucha. Sprawdź jeszcze czy wszystkie ogniwa łańcucha są "luźne" / nie zapieczone, może ten rower stał gdzieś na balkonie dłuższy czas?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.