Skocz do zawartości

[pancerze] Jagwire Ripcord vs. Alligator Bullet Proof

bikeman1

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Jeżdżę na Ripcordach od kilku lat- bardzo trwały , umożliwiający wykonanie zamkniętego systemu , który działa w każdych warunkach. Bardzo dobre uszczelnienie końcówek, sztywne pancerze ,które zwiększają precyzję zmiany biegów ,ale mogą utrudnić montaż w niektórych ramach.

IMO warto kupić i zapomnieć o wymianie linek i pancerzy przez kilka sezonów.

Napisano

No właśnie nie jest taki trwały zewnętrzna warstwa potrafi pęknąć do tego stosunkowo sztywny, używałem dosyć długo ale zmieniłem na XTR i jestem z tej zmiany zadowolony.

Napisano

Czyli widzę ze wypowiedzi są mniej więcej pół na pół SP41 z Ripcordem. Cenowo wychodzi równiez bardzo podobnie. No i mam dylemat...

Tutaj natomiast : http://www.velonews.pl/sprzet/testy/2030 na koncu testu są takie słowa: " W sumie z całego zestawu wykorzystałem pancerze, końcówki na nie i na linki oraz same linki ale osobiście wolałbym takie, jakie dostaje się z Nokonami – proste i zabójczo skuteczne. Bez wahania mogę stwierdzić, że są to najlepsze linki na rynku, zdecydowanie bardziej śliskie niż wszystkie z którymi miałem do czynienia, nawet teflonowane nie są tak śliskie. Na szczególne słowa uznania zasługuje pancerz wykonany i przemyślany pierwszorzędnie a także końcówki – aluminiowe z długą fajką. 139,90zł za cały ten zestaw to trochę dużo, osobiście wolałbym kupić sam ten pancerz. W ofercie dystrybutora (BDC-bike) kryje się pod nazwą Hyper i kosztuje 79,90zł, do tego dorzucić linki Nokona – 12zł/szt i końcówki uszczelniające Jagwire – 3.5zł/szt. Cenowo to wychodzi minimalnie taniej, ale myślę, że lepiej. W porównaniu do podobnych zestawów innych producentów to warto rozpatrzeć jeszcze zestaw XTR do przerzutek za około 75zl. Zapewnia również bardzo dobrą pracę przerzutek i dzięki gumowym końcówkom uszczelniającym zapewnia ochronę przed błotem i brudem. Należy jednak zaznaczyć, że przychodzi on już fabrycznie pocięty, tak więc jeśli ktoś potrzebuje długi jeden kawałek od manetki do przerzutki od odpada i musi się ratować tym samym sposobem, pancerze SIS SP-41 kupić i na metry i do tego całą resztę. Jedynym mankament to pancerz nie jest już wzmacniany kewlarem jak w Jagwire’ach i zdarzyło mi się, że kawałek przychodzący do tylnej przerzutki mi się rozlał. Jak to zwykle bywa coś kosztem czegoś. "

Tyle ze nigdzie nie widze tych linek Nokona.

Co myslicie o takim połączeniu?

Napisano

Myślę, że nie warto kombinować, weź zestaw Jagwire jeśli chcesz, lub Shimano , jak napisałem mi pękł kevlar z Jagwire a Shimano nie ... nie ma jakichś super sliskich linek, są tylko z bardziej lub mniej trwałą powłoką ...nie we wszystkie testy trzeba wierzyć .

Napisano

Mialem ripcorda - działały długo i dobrze. Złego słowa powiedzieć nie mogę. No może mogły by być ciut tańsze.

Napisano

A może wymień ostatni odcinek pancerza? To z reguły powoduje 100 procent przywróconej sprawności, kosztuje tyle co nic (30 cm pancerza, końcówki możesz mieć te co miałeś). Ja to rozwiązanie stosuję, praca na 5 minut, cena minimalna, skuteczność duża. Jeżdżę w bardzo "rdzewiejących" i mokrych warunkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...