Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, posiadam jeszcze XCR`a HLO, z pewnym problemem :P

mianowicie-chcąc rozmontować go do czyszczenia zacząlem wykręcać pokrętlo regulacji napręzenia wstępnego, i juz na początku usłyszalem "trach". Jeszcze było dobrze, ale potem się zaczęło-pokrętło wychodzi do góry jak mu tylko sie podoba, wkręcę toto tak że nie wychodzi i sie nie rusza to amorek jest kamienny, wykręcę to to pokrętło wystaje. co popsułem, jak to naprawić/czy wogole da się to naprawić?

no i na koniec banalne 2 pytania dla laika :P

*czy aby rozkręcić tego złoma powinienem wykręcac pokrętło naprężenia wstępnego czy też to całe cuś czarne, w czym jest zawarte pokrętło naprężenia wstępnego, taki wielowypust patrząc z góry?

*+ na pokrętle powoduje wstępne twardnienie czy zmiękczanie amorka?

Napisano

Masz wykręcić pierścień wielowpust. Pomyśl... Jak się wkręca, to ściska sprężynę więc twardnieje i same pokrętło tylko do regulacji naprężenia wstępnego służy. Jeśli nie masz takiego klucza to możesz użyć np. klucza zaciskowego przez szmatę aby go nie zniszczyć.

Napisano

myślałem nad tym ale nie chciał się ruszyć :)

pozostają jeszcze te 2 kwestie-jak to jest z tym +/- i czy uszkodziłęm regulację skoro wychodzi do góry...

co do tego chrupnięcia to pękłą jakaś plastikowa podkładka pod pokrętłem, chyba ona miała blokować to aby blokada naprężenia nie wychodziła do góry (co u mnie właśnie zachodzi...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...