prozak Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Witam, poszukuję roweru mtb za ok. 2000zł, jeśli będzie trzeba to jestem w stanie naciągnąć budżet do 2500 ale wolałbym zostać przy wyjściowych 2000. Mam 187cm wzrostu i jakieś 93kg. Myślę, że w grę wchodzą zarówno 26 calowe mtb jak i 29er'y. Zastsowanie: jazda po lasie, różnych ścieżkach, pagórkach i pewnie też czasem cięższy teren o ile sprzęt będzie na to pozwalał (mój obecny marketowiec się do tego nie nadaje). Po mieście będzie używany wyjątkowo rzadko. Ma to być rower na lata, dlatego zależy mi na wytrzymałości, zwłaszcza ramy oraz dobrze by było, żeby dawał możliwość do ew. rozbudowy, rozwoju (powiedzmy lepszy osprzęt, amortyzator, itd) Jeśli chodzi o 26" to myślę o cubie aim disc 2012 http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Aim-Disc-2012/ i o gt avalanche 2.0 2011 http://allegro.pl/rower-gt-avalanche-2-0-disc-2011-i2284352946.html Jeśli chodzi o 29er'y to giant talon 2 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.2/9166/49299/ i gary fischer marlin 29er http://skleprowerowy.pl/GARY-FISHER-Marlin-29-rozmiar-19-quot-kola-29-c(27,17157,18826).aspx Co sądzicie o tych rowerach? Czy może polecilibyście inne modele? Jakiej wielkości ramy szukać? I wreszcie co sądzicie o produkatach krossa, unibike'a, mbike'a? Będą równie wytrzymałe co cube czy gt?
Gość voytec Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Przy tym wzroście i wadze to raczej 29er. Za tą kasę możesz mieć Cube Analog 29. Fajny rower z osprzętem którego u konkurencji nie za tą cenę znajdziesz. Na drugiej pozycji Kross Level B3. Nie jest tak wypaśny ale daje radę. Na trzecim Talon 2 29er
prozak Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 Na początku byłem strasznie napalony na 29er'a, ale teraz kiedy przymierzałem się do kilku entuzjazm opadł. Jazda na nim niezbyt mi pasowała. Myślę, że na razie zostanę przy 26 calach. Najbliżej mi do zakupu cuba i to wcale nie aima http://www.cube.eu/pl/hard/comp/analog-disc-blackwhite/ , kusi mnie też unibike flite i kross level a5. Jak one wypadają na tle cuba? Zwłaszcza jeśli chodzi o geometrię. 20 cali w cubie jest mi trochę mała, a 22 trochę za duża, idealna byłaby 21, ale takiej nie robią. Jakich ew. innych modeli szukać?
Gość voytec Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Analog oraz Flite wypadają znacznie lepiej sprzętowo niż Level A5. Mają też bardziej rekreacyjną geometrię. Jeśli upierasz się że rozmiar 21" to dobry wybór to bierz Flite'a. Z wszelkich obliczeń wynika jednak że 19" rama będzie bardziej odpowiednia a 20" to już spora.
prozak Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 Analog oraz Flite wypadają znacznie lepiej sprzętowo niż Level A5. Mają też bardziej rekreacyjną geometrię. Jeśli upierasz się że rozmiar 21" to dobry wybór to bierz Flite'a. Z wszelkich obliczeń wynika jednak że 19" rama będzie bardziej odpowiednia a 20" to już spora. Absolutnie nie upieram się przy ramie 21", ale to co wynika z obliczeń nie zawsze pokrywa się z rzeczywistością. Dlatego wolę nic nie liczyć tylko po przymierzać się w sklepie i zobaczyć na czym się dobrze czuję. Na chwilę obecną muszę się jeszcze sprawdzić tego flite'a i wtedy będę miał mniej więcej jakieś pojęcie, co wybrać. Czy poza flite i analogiem, są jeszcze jakieś rowery godne polecenia w tym budżecie? Może mbike renegade dsc?
Gość voytec Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Więc może przekona cię że sam mam 190mm a jeżdżę na 19" i nie czuję większego (no musiałem wymienić stycz na dłuższą) dyskomfortu? Renegate DSC jest na tym samym poziomie co Level A5 a także AIM. Nie ma co się też co rozglądać nad większym wyborem bo głowa rozboli a po zakupie i tak się będziesz zastanawiał co było lepiej kupić. Z dotychczas opisywanych nadal najlepiej wypada Analog i Flite. Więc lepiej się przejdź do salonu i się przymierz a potem poszukamy czegoś jeszcze.
prozak Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 Więc może przekona cię że sam mam 190mm a jeżdżę na 19" i nie czuję większego (no musiałem wymienić stycz na dłuższą) dyskomfortu? Renegate DSC jest na tym samym poziomie co Level A5 a także AIM. Nie ma co się też co rozglądać nad większym wyborem bo głowa rozboli a po zakupie i tak się będziesz zastanawiał co było lepiej kupić. Z dotychczas opisywanych nadal najlepiej wypada Analog i Flite. Więc lepiej się przejdź do salonu i się przymierz a potem poszukamy czegoś jeszcze. Dzięki za cierpliwość przede wszystkim. Flite nie znalazłem do przymiarki, na analogu już jeździłem. Ostatnio podczas moich wędrówek po sklepach trafiłem na corrateca x-vert motion 2012 http://www.corratec.de/en/bikes2012/mtb/classic_hardtails/xvert_motion_blau.php Wydaje się dość ciekawą opcją jeśli chodzi o osprzęt. Siedziałem na największej ramie 54 i była podobno w sam raz wg sprzedawcy. Jeśli chodzi o wygodę to czułem się na nim też całkiem nieźle, tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Gdzieś czytałem, że stojąc płasko na ziemi, z ramą miedzy nogami powinno być ok. 10cm luzu między kroczem a górną rurą. Ja tam miałem może z 5-6cm luzu, to trochę mało chyba, czy może to nie ma aż takiego znaczenia?
Gość voytec Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Policzmy 54÷2.,54=21,259843 wiec więcej jak 21" (21" to 533mm) ale przymijmy że to akurat ten rozmiar. Lepiej poszukać czegoś rozmiar mniejszego. Cena 2599pln za wersję z hamulcami tarczowymi nie powala (wyszukane zostały już tańsze maszyny) ale nadal jest to dobra cena. A odległość ramy od krocza spokojniejsza jazda tym ma mniejsze znaczenie ale te 10cm to zawsze większe bezpieczeństwo dla potomnych i lepiej się tego trzymać.
pikuas Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 czesc, sam mam 189 cm i ważę 90 kg - szczerze Ci polecam mniejszą ramę coś koło 19 - 19,5. Testowałem przed zakupem swojego roweru ramę 21 i 19 w terenie i właśnie z tą mniejszą ramą rower był bardziej zwrotny w lesie - tej większej jakoś nie czułem zbyt pewnie. Wiem, że może być ciężko od kogoś pożyczyć i śmignąć nawet 30minut na 21 i 19 ale gorąco Ci polecam dobrać mniejszą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.