Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Możliwość zamontowania zacisków shimano do klamek i przewodów tektro

Jedrush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem niedawno nowy rower, w którym zamontowane są hamulce tarczowe tektro draco. Tylny hamulec powoduje podczas hamowania silne drgania. Z tego co czytałem, jest to typowe dla tego modelu. Nie wchodzi w grę naprawa gwarancyjna, bo koszt mojego dojazdu do miejsca zakupu roweru oraz powrotu z nim, przy założeniu, że udałoby się to zrobić w ciągu jednego dnia, to 100 zł. Stąd moje pytanie. Czy w tym zestawie da się wymienić sam zacisk hamulca np. na Shimano Deore, tak aby klamki i przewody z poprzedniego hamulca z nim współpracowały ? Próbował może ktoś robić taką zamianę?

Pozdrawiam

Andrzej L.

Witam. Mam identyczny problem (łącznie z zakupem daleko od miejsca zamieszkania).

Czytałem w innym wątku ([hamulce]Tektro Draco), o możliwej wymianie samych klocków, która rzekomo pomogła.

Udało się to jeszcze komuś? Jeżeli tak, to które klocki pasują i eliminują ten efekt - jaki dokładnie model?

A może udała się ta wymiana samego zacisku? Jedrush - daj znać jak Ci poszło...

• Mod Team

Moza tak zrobić bo oba hamulce pracują na oleju. NIe wiem jak będzie ze skokiem klamki bo nie wiem jakie są średnice tłoków jak podobne to ok jak stosunki tłoków będą sie znacznie różnic to nie będzie to działało jak trzeba

Daję znać ;)

W wyniku wywrotki ułamałem kawałek klamki tylnego hamulca, więc miałem problem z głowy, bo nie dość że zacisk drga, to jeszcze klamka jest nadłamana;) Kupiłem hamulce Hygia bo mam dystrybutora w mieście, który jak się okazało posiada wszystkie możliwe zapasowe części, więc problemów z wymianą czegokolwiek nie będzie. Natomiast wala mi się teraz właściwie nie jeżdżony zestaw hamulców z tarczami + adaptery is, więc jak ktoś potrzebuje jakichś części do Draco, to chętnie się ich pozbędę ;) I tak trochę z lenistwa a trochę z obawy przed wyrzuceniem stówy w błoto nie podjąłem się tej wymiany w ciemno, więc niestety nie pomogę w tej kwestii.

Pozdrawiam

Jędrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...