Skocz do zawartości

[rama] Wybór ramy

Grzesiekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;D

Mam 14lat (tylko spokojnie :icon_confused:) , 160cm wzrostu. Chcę kupić rower typu MTB, lecz uniwersalny. Nie chce mi się czekać aż urosnę, a chcę nowy rower. Chcę by był to rower na przyszłość, czyli jak urosnę do powiedzmy np.185cm by był nadal dobry. Ale mam na razie 160cm.

Czy jak jest się wyższym to nie przeszkadza rama "19"? Nie jest lepsza "21"?

Bo teraz idealna jest 17, ale ponieważ ma to być rower na przyszłość to chciałbym większą.

No więc: Czy rama 19 wystarczy mi w przyszłości? :laugh:

Napisano

Kupowanie ramy na "zapas" mija się z celem. Rower będzie się źle prowadził, będzie słabo skręcał, będzie dla Ciebie niewygodny. Mogą Cię zacząć boleć plecy, ręce od zbyt wyciągniętej sylwetki.

Napisano

Przecież jak kupię "17" to będzie mi niewygodnie w przyszłości :/

miałem kiedyś podonie, jeździłem na za dużej ramie, tj.19,5 ale przyzwyczaiłem sie. [teraz mam 183] jak będziesz kupował rower możesz zainwestować w rególowany mostek: http://allegro.pl/xlc-comp-mostek-regulowany-do-kierownic-31-8-mm-i2289754304.html dla niektórych może nie pasować do całości ale ważne aby było wygodnie. Jest jeszcze opcja przesunięcia soidełka trochę do przodu i zmiana kiery na giętą z kątem nachylenia do rajdera.

A jaki to rower?

Napisano

Do jakiej jazdy potrzebujesz roweru? Jeśli nie wiążesz z nim robienia kilku kkm rocznie to myślę że możesz spokojnie wziąć większą ramę. Myślę że coś pomiędzy 19-20". Osobiście kupiłem też większy rower i do niego dorosłem, a w okresie kiedy był na mnie trochę za duży też dało się jeździć. Owszem w realiach wyścigu na pewno trochę bym na tym tracił, lecz do zwykłej jazdy takie rozwiązanie nie jest złe.

• Mod Team
Napisano

A buty kupujesz na zapas 4 numery większe?

Rower za długi, rura pozioma wyżej niż klejnoty, nic tylko jeździć Polecam jednak 21 bo 19 możesz przerosnąć. :down:

Napisano

@michuuu Co Ty mówisz? Jakie 21"? Chcesz, żeby chłopakowi było niewygodnie. Niech 23" kupuje. I najlepiej 29-era.

Te 17" wystarczy Ci do 175cm wzrostu. Więc się tak nie zamartwiaj. Skąd wiesz, ile urośniesz?

Napisano

rama to przy Twoim "ekonomicznym" podejsciu jakies 200-400zl wiec nie tak wiele jak na wydatek na ~3lata gdzies.

kupilbym 18" i do wzrostu 180cm Ci starczy.

Napisano

Cześć !!!. Ja tak samo mam 160cm wzrostu nawet troszeczkę mniej +/- 2m. I tak smap jak ty mam zamiar kupić rowerek, właściwie to już jest zamówiony. Jego rama to 17,5 i właśnie mam duże obawy, że będzie to dużo za duży rower :icon_confused:

Napisano

+/- 2m to dosyć duży rozrzut :blink: rama 17,5" przy 160 cm, jeśli nie jest damska to chyba nieco duża ....

Co od zakładającego temat niech poszukajakiejś ramy 18".

Napisano

@Obes, każdy może się pomylić, chodziło mi rozrzut 2 cm.

Kolejna sprawa: Jeżeli mi mówisz, że ta rama jest nieco za dużo, to jakim cudem za chwilę proponujesz autorowi o takich samych wymiarach jak ja ramę 18" ??!!!! :w00t:

Ps: w moim przypadku to nie będzie rower damski. Nie można sobie fajnej dupecz*i na avatar wrzucić ? :icon_cool:

Napisano

Fakt, źle zaproponowałem. niech sobie kupi damkę 18" wtedy krocza nie obije i będzie miał na dłużej :teehee:

Można też kupować większe buty spodnie itd ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...