szewczykluk Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Witam problem dotyczy tylniej przerzutki Sram X7 9 speed, byla wymieniana piasta na Novateca, i teraz mam pieronski problem z dokladna jej regulacja, wiem do czego sluza srubki H i L - idealna linia, niby wszystko ok ale jak lancuch jest na srodkowej zebatce korby to podczas przelozenia na tylniej kasecie no. po srodku zaczyna chrobotac, to poluzowuje linke i dzwiek jest piekny daje dwa biegi nizej i znow chrobotanie wiec podciagam tym razem linke - znow idealny dzwiek, ale jak wroce do poprzedniego przelozenia znow problem...juz sam nie wiem co moze byc nie tak?zazwyczaj albo sie naciagalo linke lub poluzowalo gdy byl problem z przelozeniami i wszystko a teraz zabawa w glupiego raz w ta drugi raz w tamta...co moze byc przyczyna?dziekuje z gory bardzo ps przeczytalem juz mase tematow na temat regulacji i obejrzalem mase filmow na you tube wiec raczej wiem jak regulowac;) wiec prosze o wyrozumialosc;)
lyndowss Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Z tego co rozumiem to problem dotyczy przedniej przerzutki chyba. 1) Jakie masz manetki do przedniej i tylnej przerzutki? 2) Jaka przerzutka z przodu? 3) Na jakich biegach Ci ociera?
szewczykluk Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Napisano 28 Kwietnia 2012 przedniej?tylniej;) manetki gripy sram X0, przednia sram X7, najwiekszy problem - srodkowa zebatka korby, tyl 4,5,6 na kasecie - zwlaszcza 4 i 6 tzn jak wyreguluje 4 to zaczyna delikatnie chrobotac na 6 i tak na odwrot...i tak w kolko Macieju luzujemy i naciagamy linke i nic;(, przednia chodzi bezproblemowo zwlaszcza ze przy gripach mozna jak bardzo fajnie ustawic, dlugosc lancucha prawidlowo, suport zalozony, linia lancucha chyba ok wiec juz sam nie wiem czynnik X ktory wnerwia jak pieron...czlowiek chce slyszec czysty dziwek napedu a tu zonk, sil juz nie mam;(
LUTY123 Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Więc kolego mamy ten sam problem tyle że ja mam przerzutki SRAM X5 i piaste CHOSENA i mam tak przy zmianie z 5 na 4 to chrapu chrapu i powoli wejdzie ale już ją raz ustawiałem i było idealni a teraz znowu
szewczykluk Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Napisano 28 Kwietnia 2012 nakretka przy gripie...tak jak trzeba, inaczej chyba sie nie da;) chrapu chrapu najbardziej irytujacy dzwiek szlag by go...jak zrobie ok z przelozeniem 2/4 to znow zaczyna sie problem z 2/5 a zwlaszcza 2/6 i na odwrot
lyndowss Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Może za wąski prowadnik przedniej przerzutki? Na pewno dobrze wyregulowałeś? Wyczyściłeś cały napęd?
szewczykluk Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Napisano 29 Kwietnia 2012 Przednia nie ma nic do rzeczy, mowie ze smiga jak trzeba i nie ma nic wspolnego z tylem w tym przypadku, chlopie no oczywiscie ze wszystko czyste itp itd - jest jakis dziwny problem techniczny ze nie mozna tego idealnie wyregulowac, alko naciagasz albo luzujesz linke i powinno byc git a nie jest;(, wczoraj zdemontowalem ja, dokladnie obejrzalem, wykrecilem srubki przeprowadzilem na nowo montaz i to samo czyli tarcza korby 2 i tyl 4,5,6 problem
Mod Team sznib Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2012 Te śrubki regulacyjne przy manetkach do podciągania i luzowania linki mają taką konstrukcję że jak się nimi kręci to co część obrotu mamy "klik". Dzięki temu można dokładnie wyregulować, a zapewniam że każdy "klik" ma znaczenie . Regulacji najlepiej dokonać podczas jazdy, najlepiej pod lekki podjazd żeby lekkie obciążenie było.
szewczykluk Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Napisano 29 Kwietnia 2012 no wlasnie tak robie, zarowno podczas jazdy jak i na stojaku serwisoym i rece opadaja, mozna wytworzyc polsrodek tzn na przelozeniu 2/4 i 2/6 chrobota po rowno, lub wybrac sobie 2/4 czy tez 2/6 ze chrobota w jednym bardzo a w drugim zero..pieron wie od czego juz nawet linke wymienialem w gripie i nic, myslalem ze jakos zle moze sie zwijac czy cos
Mod Team sznib Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2012 Hmm, a kaseta dobrze dokręcona, zębatki nie mają luzu?
Mod Team durnykot Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2012 Linka naciągnięta prawidłowo ( tzn. nie za mocno) i przykręcona prawidłowo do przerzutki? Hak prosty?
szewczykluk Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Napisano 29 Kwietnia 2012 kaseta nie byla na chama dokrecana ale luzu nie maja zebatki, nic nie lata ani nie drgnie, co do haka - prosty, linka zalozona tak jak powinna, zbyt mocno to od razu widac gdyz wskakuje na druga koronke;), wiec ok, idzie prawidlowo - w sramach trza na to uwazac - maja rozne prowadzenia
Mod Team sznib Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2012 To chyba zostaje metoda eliminacji. Pożycz od kogoś koło tylne (albo samą kasetę), załóż i zobacz czy problem dalej występuje. Jak dalej będzie lipa sprawdź na innej przerzutce tylnej. Potem na innej manetce. W końcu znajdziesz winowajcę
szewczykluk Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Napisano 29 Kwietnia 2012 ok dzieki ps tez o tym myslalem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.