Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] BR-M445 nie odbijają

filiph

Rekomendowane odpowiedzi

A masz olej shimano na dolanie w razie coś? Klamka na poziomo, zdjąć zacisk, odkręcić pokrywkę klamki, zdjąć membranę i cofnąć tłoczki, nadmiar płynu ucieknie. Jest tylko jedno ale. Jeśli ich nie odpowietrzałeś ani nic z nimi nie robiłeś to skąd wziąłby się nadmiar płynu? Masz z nimi problem od nowości?

Trochę wyciekło, ale nadal jest są klocki za blisko tarczy, tak że jak zakręcę kołem to nawet pół obrotu nie robi i się zatrzymuję. Może rozebrać cały zacisk i wyczyścić dokładnie tłoczki i wszystko jeszcze raz odpowietrzyć i nasmarować?

Nie są one płasko tylko z 1-2 mm wystają i dalej już nie mogę ich wcisnąć. Powiedz mi tylko czy dam radę teraz spuścić ten olej co mam w układzie, przeczyścić wszystko i czy będzie się dało wykorzystać ten olej do odpowietrzenia?

Skoro nie możesz cofnąć ich do końca na otwartym zbiorniczku (czyt. klamce) to powodem nie jest za duża ilość oleju w układzie. U mnie (mam te same hamulce) tłoczki chowają się na równo z zaciskiem. Dopóki nie zaopatrzysz się w olej to nie rozbieraj go bo najprawdopodobniej to co zostanie Ci teraz nie wystarczy żeby odpowietrzyć hamulec na nowo.

Wczoraj wieczorem wziąłem się za ten hamulec. Przed spuszczeniem całego płynu i rozebraniem go spróbowałem jeszcze raz klocki oddalić od siebie przy otwartej pokrywie na zbiorniczku zapasowym i okazało się, że wszystko wydaje się w porządku. Nie wiem czy to zasługa smaru do tłoczków( ja zastosowałem olej silnikowy, który nie drażni gumy), który musiał się "wetrzeć" i po tygodniu zaczęło to chodzić, ale wszystko gra więc na razie nie będzie żadnego rozkręcania, przynajmniej do póki wszystko chodzi ;D.

. Nie wiem czy to zasługa smaru do tłoczków( ja zastosowałem olej silnikowy, który nie drażni gumy), który musiał się "wetrzeć" i po tygodniu zaczęło to chodzić, ale wszystko gra więc na razie nie będzie żadnego rozkręcania, przynajmniej do póki wszystko chodzi ;D.

Czy smar silokonowy można tam umieścić?

Ewentualnie wazelinę techniczną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...