Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] BR-M445 nie odbijają

filiph

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ja również jak autor tematu nie umiem tych hamulców używać czy to jest ich wada fabryczna ale te tłoczki się "zastają". Rower użytkowany praktycznie codziennie a co jakieś 300 km trzeba smarować tłoczki bo zaczynają coraz słabiej odbijać co powoduje ciągłe piszczenie podczas jazdy. Odkręć zacisk i posmaruj tłoczki smarem do tłoczków (w każdym motoryzacyjnym za jakieś grosze, w takiej małej tubce). Kilkakrotnie powyciskaj je, posmaruj i powciskaj. U mnie pomaga na te 300km. I postaraj się ustawić zacisk tak, żeby oba tłoczki były w ruchu(mam na myśli równe odległości od tarczy) bo z moimi hamulcami "regulacja zacisku" w sposób odkręć naciśnij klamkę i dokręć nie działa.

Co masz na myśli pisząc środek zacisku? Środek po rozkręceniu zacisku na 2 części? Wystarczy tylko dobrze wytrzeć i przemyć jakimś zmywaczem na bazie spirytusu. A jeśli masz na myśli środek tam gdzie siedzą klocki to też nie rozumiem w czym problem, wyjmujesz klocki, wciskasz tłoczki i wycierasz szmatką :) oczyścić tłoczki z brudu? też tylko ewentualnie wytrzeć to co widać po wyciśnięciu na tyle ile można po kolei najpierw jeden tłoczek (blokując drugi) no i drugi. Można też wyjąć tłoczki rozebrać zacisk i wszystko wyczyścić :)

PS: U Ciebie też występuje efekt gumowej klamki w dość znacznym stopniu? Czy u mnie to problem z zapowietrzonymi hamulcami?

Mam na myśli okolice tłoczków bo za ch**a nie mogę ich wcisnąć. Wychodzą też dość ciężko ale nie mogę wcisnać. Miałem ten problem i odkręciłem zbiorniczek przy klamce i polał się olej i pojechałem na gwarancje oddałem zrobili i od jakiegoś czasu moim problemem jest klamka dosłownie luźna. Ta pompka nie odbija tak jak zacisnę to tak zostaje ;D .

weź nie strasz ludzi, tez mam te hample i powiem ze poki co z odbijaniem,regulowaniem, zacinaniem itp nie miałem żadnego kłopotu. dzisiaj zauwazylem tylko ze przedni hampel przy hamowaniu z predkosci powyzej 40 km/h wydaje dziwny dzwiek. objawia sie on takim pykaniem, cykaniem, nie wiem jak to nazwac... ale dziwny dzwiek.. jak jade ok 30 km na godz. i zahamuje przodkiem to nie ma tego dzwieku :D

klamka natomiast tak przod jak i tyl odbijaja pieknie i rowniotko, efekt gumowej klamki jest wyczuwalny, tzn, jak naciskam dosc mocno to jeszcze mocniej dociskajac klamke czuć takie jak by ugięcie całości.

popatrz jak sobie wyregulowalem pięknie :) 5 minut zabawy :)

201204211411241.jpg

Po wyciągnięciu klocków przytrzymujesz śrubokrętem jeden tłoczek i naciskasz klamkę, wymuszasz jego wysunięcie się. Kupujesz sprężone powietrze (do czyszczenia układów elektronicznych) i przedmuchujesz zacisk, można użyć kompresora jak się ma. Potem trochę oleju mineralnego na powierzchnię boczną zacisku, ew np olej silikonowy, który nie jest agresywny dla gumy. Wpychasz tłoczek, naciskasz klamkę i tak parę razy, potem to samo z drugim tłoczkiem.

nasmarowałem tłoczki i zaczęły lepiej chodzić, tylko pojawił się kolejny problem. Zmontowałem wszystko i ocierało o tarczę, więc rozepchałem tłoczki i one powracają do swojej pozycji i ciągle ociera!!! POMOCY!!

To że po wciśnięciu klamki tłoczki powracają do swojej pozycji (wnioskuję z tego co piszesz, że chodzi Ci o pozycję w której klocki są blisko tarczy) to całkiem normalne, tak ma być. Jeśli tłoczki chodzą dobrze to pozostaje tylko kwestia ustawienia zacisku względem tarczy. Luzujesz śruby mocujące zacisk i ustawiasz tak, żeby nie ocierało :) Jeśli tarcza jest w miarę prosta to nie powinno z tym być problemów. Pisaliśmy Ci o tym wcześniej.

Cały czas klocki obcierają o tarczę. Cofają się oba ale tylko w tedy kiedy jest zacisk bez klocków i wymątowany. Jak jest wszystko skręcone to klamka jest w pewnym punkcie bardzo twarda i kiedy ją puszczę klocki już się nie cofają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...