Skocz do zawartości

[1300 zł]Rower dla mnie i żony

thomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu nowy więc proszę nie bić :) Od jakiegoś czasu wertuję temat rowerów, a szczególnie to forum. W temacie rowerków jestem laikiem, dlatego prosze o poradę.

Szukam sprzętu dla siebie i żony. Przeprowadzamy się do górskiej miejscowości i planujemy troszkę pozwiedzać okolicę na rowerach. W tygodniu będą to trasy asfaltowe (ok 5-10km dziennie), w weekendy drogi górskie ale utwardzone. Ja osobiście od czasu do czasu (1-2x w miesiącu planuję wyskoczyć w teren - tj. drogi średnio utwardzone).

Ze wstępnych opisów i porad myślę nad rowerem trekingowym dla żony a dla siebie cross lub mtb.

Żona wzrost 165, ja 182 - pomóżcie dobrać rozmiar ramy :)

Cenowo - do 1300 PLN za sztukę nie licząc osprzętu. Ważne - chcę aby w obu rowerach dało się zamontować siedzonko dla dziecka.

Upatrzyłem coś takiego:

KELLYS ATHENA 28" 2011 wysyĹka gratis !!! - Rowery Trekingowe i Crosowe koĹa 28" - Sklep internetowy rower-sport.pl

KELLYS VIPER 2.0 BLACK 2012 + gratisy !!! - Rowery MTB - gĂłrskie koĹa 26"/ 29" - Sklep internetowy rower-sport.pl

i teraz pytanko czy treking i mtb to dobry wybór? a jeżeli tak czy powyższe rowery są warte swej ceny, czy może w tym zakresie da się dobrać coś lepszego? W grę wchodzą tylko nowe rowery.

dzięki i pzdr

Tomasz

i teraz pytanko czy treking i mtb to dobry wybór?

A czemu dla kobiety musi być trekking?

Proponuję Unibike Flash,Romet Orkan 2.0-dla kobiety

Romet Okan 2.0(cross),Romet Rambler 5.0 lub 6.0,mtb,(trochę trzeba dołożyć) roczniki 2011-dla mężczyzny.

Żona wzrost 165, ja 182 - pomóżcie dobrać rozmiar ramy

Można poczytać FAQ(tut. forum),tam się dużo dowiesz.

A czemu dla kobiety musi być trekking?

Proponuję Unibike Flash,Romet Orkan 2.0-dla kobiety

Romet Okan 2.0(cross),Romet Rambler 5.0 lub 6.0,mtb,(trochę trzeba dołożyć) roczniki 2011-dla mężczyzny.

Można poczytać FAQ(tut. forum),tam się dużo dowiesz.

Dzięki bardzo za konktretną odpowiedź. Myśałem o trekingu bo żona nie ma zacięcia do górskich wypraw i na 100% pozostanie przy aswalcie i utwardzonych drogach.

Jeżeli chodzi o Romety - czy to faktycznie sprawdzony sprzęt. Naczytałem się dużo negatywnych opinii. Więszkość poleca kross, unibike czy kellys

Jeszcze jedno - dziecko w siedzisku i mtb/cross - czy są jakieś rzeczy na którę muszę zwrócić uwagę przy zakupie? tak żeby nie było problemu z montażem siedziska?

Jeżeli chodzi o Romety - czy to faktycznie sprawdzony sprzęt. Naczytałem się dużo negatywnych opinii. Więszkość poleca kross, unibike czy kellys

Romet,to taka sama firma,jak te wymienione przez Ciebie.

Myśałem o trekingu bo żona nie ma zacięcia do górskich wypraw i na 100% pozostanie przy aswalcie i utwardzonych drogach.

Podałem dla kobiety crossa,ale jak chcesz trekkinga,to Romet Gazela 2.0 lub 3.0.

eszcze jedno - dziecko w siedzisku i mtb/cross - czy są jakieś rzeczy na którę muszę zwrócić uwagę przy zakupie? tak żeby nie było problemu z montażem siedziska?

Tu Ci nie pomogę.

Jeszcze jedno - dziecko w siedzisku i mtb/cross - czy są jakieś rzeczy na którę muszę zwrócić uwagę przy zakupie? tak żeby nie było problemu z

montażem siedziska?

To zależy od wagi dzieciaka, jeśli to maluch to wystarczy najzwyklejszy fotelik mocowany do sztycy siodła, średnicą sztycy nie trzeba się przjmować bo są odpowiednie redukcje, natomiast musi być miejsce ok 100mm na zaczep tj. nie może być tam światełek, odblasków, tych durnych błotników mocowanych wysoko do sztycy itp. Bardzo ważna rzecz - musisz mieś "sztywne" siodełko bez sprężyn itp. dzieciak wsadzi tam paluchy i mu je poodcinasz, w zasięgu rąk dzicka nie może być ruchomych części bo na 100% sprawdzi czy można tam wsadzić palce albo język. Miałem taki fotelik i przez dwa, trzy lata sprawdzał się znakomicie, pózniej maluch stwierdził że chce swojego bike. Jak podrośnie , albo już jest za duże to kupcie przyczepkę, droższa ale fajnie wygląda tki tandem :)

Kellys - wybrałeś strasznie cenowo, teraz wiesz czego nie powinien mieć rower za tą cenę :)

Nie zrażaj się polskimi firmami, przecież Merida (to wogóle chyba najdroższy wyciskacz kasy) też nie produkuje osprzętu swojego w sensie napęd, piasty itp, a tylko ramy, polacy też robią ramy na wysokim poziomie.

To zależy od wagi dzieciaka, jeśli to maluch to wystarczy najzwyklejszy fotelik mocowany do sztycy siodła, średnicą sztycy nie trzeba się przjmować bo są odpowiednie redukcje, natomiast musi być miejsce ok 100mm na zaczep tj. nie może być tam światełek, odblasków, tych durnych błotników mocowanych wysoko do sztycy itp. Bardzo ważna rzecz - musisz mieś "sztywne" siodełko bez sprężyn itp. dzieciak wsadzi tam paluchy i mu je poodcinasz, w zasięgu rąk dzicka nie może być ruchomych części bo na 100% sprawdzi czy można tam wsadzić palce albo język. Miałem taki fotelik i przez dwa, trzy lata sprawdzał się znakomicie, pózniej maluch stwierdził że chce swojego bike. Jak podrośnie , albo już jest za duże to kupcie przyczepkę, droższa ale fajnie wygląda tki tandem :)

Kellys - wybrałeś strasznie cenowo, teraz wiesz czego nie powinien mieć rower za tą cenę :)

Nie zrażaj się polskimi firmami, przecież Merida (to wogóle chyba najdroższy wyciskacz kasy) też nie produkuje osprzętu swojego w sensie napęd, piasty itp, a tylko ramy, polacy też robią ramy na wysokim poziomie.

Kris - dzięki wielkie za odpowiedź i wskazówki. W życiu bym nie pomyślał żeby zwrócić uwagę na sprężyny w siodełku itp. Córka ma ponad rok, ok 10kg wagi i jest mega aktywna, więc z pewnością wypróbuje wszystkie elementy ruchome.

Co do rowerów to popatrzę na te Romety (ciekaw jestem czy znajdę gdzieś we wrocku sklep z tą marką) i zwrócę uwagę aby można było bezpiecznie podłączyć siodło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...