Skocz do zawartości

[Rower] Merida Crossway 300-D

anza123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam zamiar kupić rower do 2500. Wcześniej miałem MTB i nie wiem jak jezdżi się na krosowym rowerze.Rowerem głownie będę jezdżił po asfalcie, dziennie 30-40 km.Mój wzrost to jakieś 180-182 cm,waga 60 kg.Znalazłem Meride tylko nie wiem dokładnie jaki to rozmiar ramy, wcześniej miałem 19.5".To jest 20''? pisze 52 cm.A czy widelec będzie pracował tak 40 mm? Dobrze jezdżi się takim rowerem ? Bo nigdy nie próbowałem :D

http://allegro.pl/nowy-rower-merida-crossway-300-d-52-cm-2012-nowka-i2297008055.html

Napisano

Amorek powinien bardzo dobrze wybierać i na pewno ma więcej niż 40 mm skoku, chyba 100 ale na oko to chłop w szpitalu umarł:) 52 cm to 20" ale ja mam 182 cm wzrostu i jeżdżę na ramie 19" i chyba większa już byłaby za duża (rower cross). Radziłbym się przymierzyć w jakimkolwiek sklepie nawet nie konkretnie do tego roweru. A co do jazdy to mówi się, że crossy są dla starszych rowerzystów, ale nikt na MTB nie utrzyma za Tobą tempa na szosie :teehee:

Napisano

A co do jazdy to mówi się, że crossy są dla starszych rowerzystów

tzn. ? dla ojców dziadków? :) czy starszych starzem? i dlaczego taka opinia?

Napisano

Właśnie dla ojców i dziadków bo nie mają takiego "rasowego" charakteru... Ale wg. mnie to się nijak ma do rzeczywistości. Załóż do Cross'a większe opony i w terenie też sobie niezbyt ciężkim poradzi doskonale ;) A rower croossowy w porównaniu do MTB zwykle ma większe blaty korby co daję naprawdę szybkie przełożenia i to jest ogromna zaleta jak dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...