Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Klein Mantra

zagajnik

Pytanie

Przedstawiam mój rowerek, świeżo po wymianie przerzutek, kasety, łańcucha i klamko manetek (wreszcie :) ) Poza tym jest jak nigdy, czysty ;)

p1050433u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

p1050449v.jpg

p1050427j.jpg

p1050434t.jpg

p1050435f.jpg

Ponieważ tylna przerzutka jest z grupy tzw. LOW NORMAL (odwrotna sprężyna) to aby przerzucić na mniejsze kółko z tyłu muszę nacisnąć dźwignię manetki odwrotnie niż w manetkach rapid - fire jakie do tej pory miałem, a przerzutka jest "na luzie" jak wózek ustawi się pod największym kółkiem kasety (jak widać na zdjęciach). Ale poza tym, zmiana przełożeń następuje prze precyzyjnie!

Od dzisiaj jestem szczęśliwym bikerem :D

PZDR Jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu Daual? Najważniejsze bezpieczeństwo....Bo w mojej ocenie działają bardzo precyzyjnie w połączeniu z permanentną kontrolą aktualnej prędkości roweru, a wszystko to wyjątkowo bezpiecznie dla rowerzysty. Na szybkich zjazdach, w zakrętach, na niejednolitych (błoto, szuter, kamienie i piach, często na raz) szlakach, kiedy łapy ma się na hamulcach nic nie przeszkadza w błyskawicznej i precyzyjnej zmianie przełożenia jednocześnie przyhamowując. A poza tym tysiące kolarzy szosowych, od których mtb przejęło klamkomanetki nie może się mylić :)

Na samym końcu jako powód była ciekawość, są to moje pierwsze dualki w mtb, i zapewniam, że jak na razie jestem bardzo zadowolony.

PZDR Jacek

Wiesz, te manetki jednak dają pewien opór, tzn. trzeba wykonać świadomy ruch by zmienić przełożenie. Poza tym jak ja trzymam palce na klamkach hamulcowych to nie muskam klamek tylko nadaję im pewne, wstępne napięcie spodziewając sie konieczności hamowania. Więc przypadkowość raczej nie powinna mieć miejsca (i jak dotąd tj. po około 200 km nie miała). To jest podobnie jak z pedałami spd, raczej same się nie wypną (wiem, dalekie porównanie, ale coś w nim jest :) )

Chciałbym potwierdzić, że fenomenalnie działa odwrotna sprężyna z dualami. W moim przypadku ważniejsze dla mnie jest zwiększanie kółek z tyłu, a tu sprężyna je ciągnie w górę. I to jest fenomenalne, indeksowanie odbywa się jakby szybciej niż zdołasz go zapragnąć (chyba się trochę zapędziłem :) ) Po prostu czaaad !

Czemu Daual? Najważniejsze bezpieczeństwo....Bo w mojej ocenie działają bardzo precyzyjnie w połączeniu z permanentną kontrolą aktualnej prędkości roweru, a wszystko to wyjątkowo bezpiecznie dla rowerzysty. Na szybkich zjazdach, w zakrętach, na niejednolitych (błoto, szuter, kamienie i piach, często na raz) szlakach, kiedy łapy ma się na hamulcach nic nie przeszkadza w błyskawicznej i precyzyjnej zmianie przełożenia jednocześnie przyhamowując. A poza tym tysiące kolarzy szosowych, od których mtb przejęło klamkomanetki nie może się mylić :)

Na samym końcu jako powód była ciekawość, są to moje pierwsze dualki w mtb, i zapewniam, że jak na razie jestem bardzo zadowolony.

PZDR Jacek

Chyba jednak shimano się pomyliło co do kolarzy mtb, bo jednak ten system umarł śmiercią naturalną.

Obawiam się że to będą twoje pierwsze i ostatnie duale, bo jak te padną to za parę lat zamienników raczej nie znajdziesz.

Obawiam się że to będą twoje pierwsze i ostatnie duale, bo jak te padną to za parę lat zamienników raczej nie znajdziesz.

Polityka Shimano i w sumie KAŻDEJ z obecnie działających na WSZYSTKICH rynkach i w KAŻDEJ branży, firm jest taka by produkować coraz mniej trwałe produkty w relatywnie krótkich seriach, uzależniając konsumentów od własnej firmy i zmuszając ich, by w przypadku awarii tego co mają, zakupili coś nowszego. Takie jest prawo postępu!

Jak pisałem, nie mogłem kupić nowych manetek Rapid Fire XTR lub XT na 8 przełożeń. Dlaczego? Bo taka jest polityka firmy, promują NOWE produkty!

Każdy z nas kupując coś do roweru może obserwować jak w postępie geometrycznym wchodzą na rynek nowe komponenty, najczęściej różniące się tylko trochę od tych "starych", jednak mające jedną, zasadniczą cechę, nie dają się z nimi zamienić.

Dlatego nie martwię się tym, że za parę lat nowych duali nie kupię. Nihil novi sub sole :)

Hmmm chyba nie sądzisz, że Shimano powinno nadal produkować najwyższe grupy w wersjach 7 czy 8. Nie mniej znam ten ból:) Ja w miejskim rowerze mam napęd na 8. Głównie dlatego, że jest jednak sporo tańszy. Ale co będzie w przyszłości... Tego nie wiem. Czasem poluje na jakieś manetki, i pojawiają się na allegro, ale albo są mocno zniszczone, albo cena ostateczna jest nie do przyjęcia dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...