Skocz do zawartości

[2500 zł]MTB XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie ,zastanawiam się nad zakupem roweru mtb xc . Jestem początkującym póki co ,chodź trochę juz wprawę mam bo jeździłe mna kumpla rowerze itp bo oczywiście mi brak ana chinczykach to waidomo pomarzyć można było na jakiś andrenalinie (no chyba że andrenalina masz jak cię tylnie koło wyprzedza) .

Tak więc rower pokroju mtb xc . Waże 95 kg ale redukuje powoli na siłce itp . Wzrost ok.185 cm (ale chyba tyćkę wyższy jestem)

Mam rozkminkę na temat tego czy kupić nowy i serwisowac u dealera czy kupić używkę i samemu ? Problem w tym że próbowałem w chińczyku wyregulować raz przerzutki to k*rwicy dostałem ....

Widziałem na forum poradniki myślę że jakoś ogarnę nauczę się z czasem . Ale nie iwem czy kupić używkę czy nówkę.

Podajcie jakieś fajne opcje do tej ceny , tak około ponieważ tyle mam pieniędzy a może coś dozbieram jeszcze ,planuje zakup za ok.3-4 tygodnie jak wypłata dojdzie ;d .

Z nowych patrzyłem Krossa levela a 4 , a5 nie patrzyłem bo cena 400zł więcej a inne malowanie raptem i lekko inna waga ,oprzęt ten sam . A wyżej a 6 ładnie już bo SLX i porządnie jest tylko cena 2.900 zł ... Więc nie wiem może by coś używanego kupić w tej cenie z SLX niż krossa a 4 z Deaorkami ? Co wy na to ? Co sądzicie ?

Pozdro .

Napisano

Z taką masą nie wiem czy Kross to będzie dobry wybór , no chociaż jak kupujesz nówkę masz niby tą gwarancje na ramę , na Twoim miejscu poszukałbym jakiejś fajnej używki , gdzieś blisko Twojego zamieszkania żebyś mógł wszystko sprawdzić , czy amorek ładnie pracuje itd. Za 2500 są Cube no ale osprzęt nie jest najwyższych lotów : http://allegro.pl/cube-acid-full-deore-hydraulika-tarcze-20-cali-i2304016344.html ; http://allegro.pl/scott-aspect-20-2011-i2305503852.html hamulce nie specjalne jak i amor lecz jak bd go dobrze serwisował to posłuży troche , co do hamulców te możesz sprzedać a kupić sobie jakieś slx 2012 bo kasy Ci troche zostanie :) , no chyba że nie posiadasz spd'ów to polecam zakupić ; http://allegro.pl/canyon-adrenalin-caly-na-deore-lx-i2282650120.html , http://allegro.pl/specialized-rockhopper-comp-2011r-jak-nowy-i2278923051.html <------- TEN jest bardzo ładny ale zależy ile by za niego chciał . Jeżeli chcesz Krossa to mogę polecić lecz napęd wytrzymał mi około 7tyś a klamki w tektro auriga comp łapią luzy , po za tym nic się nie stało : ) . Geometria też trochę mi nie odpowiada ponieważ na podjazdy muszę przybliżać się na sam początek siodła , chociaż rama jest dedykowana pod mój wzrost . Ja mam krossa Level a2 Xc z 2009 chociaż nie wiem czy gdzieś takiego dorwiesz jeszcze .

Napisano

Z taką masą nie wiem czy Kross to będzie dobry wybór , no chociaż jak kupujesz nówkę masz niby tą gwarancje na ramę , na Twoim miejscu poszukałbym jakiejś fajnej używki , gdzieś blisko Twojego zamieszkania żebyś mógł wszystko sprawdzić , czy amorek ładnie pracuje itd. Za 2500 są Cube no ale osprzęt nie jest najwyższych lotów : Cube ACID full deore hydraulika tarcze 20 cali (2304016344) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ; SCOTT ASPECT 20 2011 (2305503852) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. hamulce nie specjalne jak i amor lecz jak bd go dobrze serwisował to posłuży troche , co do hamulców te możesz sprzedać a kupić sobie jakieś slx 2012 bo kasy Ci troche zostanie :) , no chyba że nie posiadasz spd'ów to polecam zakupić ; Canyon Adrenalin cały na Deore LX (2282650120) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , Specialized Rockhopper Comp 2011r jak NOWY !!! (2278923051) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. <------- TEN jest bardzo ładny ale zależy ile by za niego chciał . Jeżeli chcesz Krossa to mogę polecić lecz napęd wytrzymał mi około 7tyś a klamki w tektro auriga comp łapią luzy , po za tym nic się nie stało : ) . Geometria też trochę mi nie odpowiada ponieważ na podjazdy muszę przybliżać się na sam początek siodła , chociaż rama jest dedykowana pod mój wzrost . Ja mam krossa Level a2 Xc z 2009 chociaż nie wiem czy gdzieś takiego dorwiesz jeszcze .

Wage redukuje do ok 85kg ,póki co mam już 93kg.

Ogólnie chciałbym żeby rower miał minimum deorki osprzęt , a najlepiej byłoby dorwać coś na slx-ie choć ciężko będzie bez dopłacania ok 500zł .

A masz jakaś opinie o takim rowerze 2Danger Banger Disc kolega kupił ostatnio lekko używanego za 2000zł osprzęt ma slx , ogólnie fajny tylko nie wiem jak z ramą .

Napisano

Na temat tego roweru akurat nie mogę Ci nic powiedzieć : ( . A co do slx osprzęt fajny wręcz przerzutka bardziej mi odpowiada niż XT , ponieważ jest bardziej twarda sprężyna i tak nie skacze , lecz jeżeli chodzi o precyzje zmieniania to deore nie jest zła :). Radzę Ci patrzeć codziennie na dodane aukcje na allegro , lub tutaj na forum często ciekawe rzeczy wystawiają . Jak masz jakieś pytania pisz na pw :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...