BestiaHeniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Jeżdżąc często ścieżkami rowerowymi mojego miasta codziennie spotykam święte krowy, niewyobrażalnych za przeproszeniem kretynów idących centralnie czerwoną ścieżką z wymalowanymi co 30 metrów wielkimi rowerami, obok oczywiście jest normalna częśc chodnika ale po co, ta czerwona taka ładna to lezie jeden z drugim. Na początku probowalem tlumaczyc, podjezdzalem i bardzo uprzejmie informowalem ale szczerze mowiac to nic nie dawalo, na drugi dzien ci sami ludzie to samo zachowanie. Zmieniłem wiec taktyke i chociaz szkoda mi opony ale dojezdzam do delikwentow i energicznie hamuje, reakcja natychmiastowa, automatyczny wypad ze sciezki. Wiem ze to moze wydawac sie zlosliwe i chamskie ale w kontekscie rodzinki z malym dzieckiem maszerujacej po sciezce i incydencie kolegi takie cos naprawde dziala, teraz coraz mniej zdarza mi sie "straszyc" ludzi na tych konkretnych drogac po ktorych sie poruszam. Niektórzy robią to zwyczajnie z nieuwagi, mi też się czasem zdarza wleźć na ścieżkę rowerową. Będąc na rowerze, gdy mijam pieszego na ścieżce, zwalniam i gapię się na niego z miną, jakby pieszy odwalił jakąś wielką gafę (WTF?). O dziwo, działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ja będąc rowerzystą zawsze zwracam uwagi czy nie wadzę innym rowerzystom i to nie ważne czy akurat jadę czy idę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 niewyobrażalnych za przeproszeniem kretynów idących centralnie czerwoną ścieżką z wymalowanymi co 30 metrów wielkimi rowerami, obok oczywiście jest normalna częśc chodnika ale po co, ta czerwona taka ładna to lezie jeden z drugim. No niestety ale konwencja wiedeńska często tu przywoływana pozwala na to, o ile nie utrudnia to ruchu rowerów (czyt. rowerzysta ma pierwszeństwo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturs Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Taa.. może u Ciebie w GB bo u nas to na konwencję wiedeńską ustawodawcy "uważają" wtedy jak im to pasuje - a takie coś jak kolega opisał (najczęściej) to w przepisach taki twór jak "trakt rowerowo-pieszy " / "droga dla rowerów i pieszych" i pieszy ma tam pierwszeństwo - nawet jak będzie stał jak słup na tym narysowanym rowerze..to: Art.33 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi, że [..] "Korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, kierujący rowerem ma obowiązek zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym" i żadna konwencja wiedeńska w Polsce nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Art.33 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi, że [..] "Korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, kierujący rowerem ma obowiązek zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym" i żadna konwencja wiedeńska w Polsce nie działa DDRiP to nie DDR. Na DDR wedlug polskiego prawa mogą być tylko rowerzyści, a wedlug konwencji wiedenskiej mogą nimi chodzić piesi, nawet gdyby w pobliżu był chodnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturs Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 DDRiP to nie DDR. Na DDR wedlug polskiego prawa mogą być tylko rowerzyści, a wedlug konwencji wiedenskiej mogą nimi chodzić piesi, nawet gdyby w pobliżu był chodnik. Tak, tyle że w polsce pewnie jakieś 90% to DDRiP a nie DDR i tego dotyczył mój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 PoleK zapytam tak z ciekawości na podjazdach też tak, na podjazdach zazwyczaj tez, mam klamki jakies 20 stopni od pionu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.