Skocz do zawartości

[rower] MTB/Trekingowy/szosowy- jaki wybrać? 1000- 1100 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w moim pierwszym temacie na tym forum :)

mam pewien dylemat. Otóż chciałbym kupić sobie nowy rower, tylko nie wiem na jaki się zdecydować.

Jeszcze jakiś czas temu byłem przekonany do kolarzówki, co by dojeżdżać szybko do szkoły/pracy. Ostatnio jednak pojeździłem sobie troche po lesie i przypomniałem sobie, jak to zawsze mnie kręciło (korzenie, górki, hopki itp :) ).

Więc zamiast kolarzówki zacząłem się zastanawiać nad jakimś rowerem górskim, ale z kolei raczej ciężko by się takim jeździło na długie dystanse (ok. 25 km do pracy, 20 do szkoły).

Rozwiązaniem mógłby być tutaj rower trekingowy, ale wydają mi się one nijakie- ani nie za dobre do terenu ani do miasta.

Czy mnoglibyście mi pomóc w wyborze roweru? Chciałbym i jeździć po lesie, poskakać trochę na małych hopkach, ale czasem i dojechać gdzieś dalej po asfalcie. Jakie są plusy i minusy kolarzówki (raczej starego typu), roweru trekingowego i górkiego?

Niestety dużo pieniędzy na to nie mogę przeznaczyć, góra 1100 zł (używane również biorę pod uwagę).

Możecie polecić od razu jakieś konkretne rowerki, np. z allegro?

Napisano

..Chciałbym i jeździć po lesie, poskakać trochę na małych hopkach, ale czasem i dojechać gdzieś dalej po asfalcie...

...mogę przeznaczyć, góra 1100 zł...

Z takim budrzetem i ambicjami szykuj następne 1500zł na dentystę.

...Jeszcze jakiś czas temu byłem przekonany do kolarzówki, co by dojeżdżać szybko do szkoły/pracy. Ostatnio jednak pojeździłem sobie troche po lesie i przypomniałem sobie, jak to zawsze mnie kręciło (korzenie, górki, hopki itp :) )....

...Rozwiązaniem mógłby być tutaj rower trekingowy, ale wydają mi się one nijakie- ani nie za dobre do terenu ani do miasta...

Do zastosowania w warunkach podanych przez ciebie trekking absolutnie się nie nadaje, trekking to ciężki, wyposażony w zbędne do tego celu dodatki jak błotniki, bagażnik, dynamo, oświetlenie, o geometrii sprzyjającej długim miejsko, wiejskim kilkudniowym wycieczkom z sakwami. Jeśli już to najbliżej tu do cross'a, ale zapomnij o nowym rowerze w tej cenie, może coś używanego.

Napisano

Z takim budrzetem i ambicjami szykuj następne 1500zł na dentystę.

Do zastosowania w warunkach podanych przez ciebie trekking absolutnie się nie nadaje, trekking to ciężki, wyposażony w zbędne do tego celu dodatki jak błotniki, bagażnik, dynamo, oświetlenie, o geometrii sprzyjającej długim miejsko, wiejskim kilkudniowym wycieczkom z sakwami. Jeśli już to najbliżej tu do cross'a, ale zapomnij o nowym rowerze w tej cenie, może coś używanego.

ale chyba jakbym przeznaczył te 1100 zł na używany rower to bym znalazł już coś pożądnego?

poza tym w terj cenie chyba idzie kupić pożądny górski rower, np meride?

i nikt nie mówi tutaj o 15 metrowych hopach :)

Napisano

Mała czy duża hopka - tutaj trzeba coś lepszego. I na pewno nie pogodzisz tego z długimi dojazdami do pracy.

Weź jakiegoś crossa - w lesie od boleści da radę, skakać nie będziesz ale jakoś pojeździsz. A na trasie jest dość dobry jeśli masz mniej terenowe opony ...

Bo jeśli chcesz mieć idealne połączenie w 2 rodzaje terenu to jedynie 2 oddzielne rowery :)

Cięzko dobrze skakać po górkach i do tego wyjechać na trasę i śmigać jak Amstrong :)

Napisano

Mała czy duża hopka - tutaj trzeba coś lepszego. I na pewno nie pogodzisz tego z długimi dojazdami do pracy.

Weź jakiegoś crossa - w lesie od boleści da radę, skakać nie będziesz ale jakoś pojeździsz. A na trasie jest dość dobry jeśli masz mniej terenowe opony ...

Bo jeśli chcesz mieć idealne połączenie w 2 rodzaje terenu to jedynie 2 oddzielne rowery :)

Cięzko dobrze skakać po górkach i do tego wyjechać na trasę i śmigać jak Amstrong :)

może z tymi skokami trochę przesadziłem, bo pewnie się dokładnie nie zrozumieliśmy :)

postanowiłem, że odpuszczę sobie rower szosowy i trekingowy a poszukam górskiego.

Jaki moglibyście polecić model, firmę?na co zwrócić uwagę?

Tak jak wcześniej pisałem, przedział cenowy ok. 1100 zł (za nowy, wtedy wziąłbym na raty) lub ok. 500- 600 zł za używany. Ale chyba jednak skłaniałbym się do nowego, najlepiej dostępnego w jakimś większym sklepie co by na pewno była możliwość kupna na raty. Czekam na propozycje

Pozdrawiam

Napisano

Ile płacisz za godzinę "szukania"?

Może sam coś znajdź i zapytaj o opinię?

problem w tym, że ja się nie znam jakoś bardzo na rowerach i większość przeze mnie znajdowanych np. na allegro wydaje sie w porządku więc mogę i wrzucać po 10 linków na godzinę z pytaniem o opinie.

Raczej chodziło mi o to, żebyście napisali na co zwracać uwage przy kupnie roweru górskiego oraz doradzili jakich firm unikać a jakie wyszukiwać w pierwszej kolejności.

a co sądzicie o firmie kross? warto zwracać uwage na te tańsze modele w okolicach 1 tyś?

np takie

http://allegro.pl/kross-hexagon-x3-2012-i2283014115.html

http://allegro.pl/kross-grand-mountain-okazja-i2287636669.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...