adamadam01 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam w moim pierwszym temacie na tym forum mam pewien dylemat. Otóż chciałbym kupić sobie nowy rower, tylko nie wiem na jaki się zdecydować. Jeszcze jakiś czas temu byłem przekonany do kolarzówki, co by dojeżdżać szybko do szkoły/pracy. Ostatnio jednak pojeździłem sobie troche po lesie i przypomniałem sobie, jak to zawsze mnie kręciło (korzenie, górki, hopki itp ). Więc zamiast kolarzówki zacząłem się zastanawiać nad jakimś rowerem górskim, ale z kolei raczej ciężko by się takim jeździło na długie dystanse (ok. 25 km do pracy, 20 do szkoły). Rozwiązaniem mógłby być tutaj rower trekingowy, ale wydają mi się one nijakie- ani nie za dobre do terenu ani do miasta. Czy mnoglibyście mi pomóc w wyborze roweru? Chciałbym i jeździć po lesie, poskakać trochę na małych hopkach, ale czasem i dojechać gdzieś dalej po asfalcie. Jakie są plusy i minusy kolarzówki (raczej starego typu), roweru trekingowego i górkiego? Niestety dużo pieniędzy na to nie mogę przeznaczyć, góra 1100 zł (używane również biorę pod uwagę). Możecie polecić od razu jakieś konkretne rowerki, np. z allegro?
krism4a1 Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 ..Chciałbym i jeździć po lesie, poskakać trochę na małych hopkach, ale czasem i dojechać gdzieś dalej po asfalcie... ...mogę przeznaczyć, góra 1100 zł... Z takim budrzetem i ambicjami szykuj następne 1500zł na dentystę. ...Jeszcze jakiś czas temu byłem przekonany do kolarzówki, co by dojeżdżać szybko do szkoły/pracy. Ostatnio jednak pojeździłem sobie troche po lesie i przypomniałem sobie, jak to zawsze mnie kręciło (korzenie, górki, hopki itp ).... ...Rozwiązaniem mógłby być tutaj rower trekingowy, ale wydają mi się one nijakie- ani nie za dobre do terenu ani do miasta... Do zastosowania w warunkach podanych przez ciebie trekking absolutnie się nie nadaje, trekking to ciężki, wyposażony w zbędne do tego celu dodatki jak błotniki, bagażnik, dynamo, oświetlenie, o geometrii sprzyjającej długim miejsko, wiejskim kilkudniowym wycieczkom z sakwami. Jeśli już to najbliżej tu do cross'a, ale zapomnij o nowym rowerze w tej cenie, może coś używanego.
adamadam01 Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Napisano 27 Kwietnia 2012 Z takim budrzetem i ambicjami szykuj następne 1500zł na dentystę. Do zastosowania w warunkach podanych przez ciebie trekking absolutnie się nie nadaje, trekking to ciężki, wyposażony w zbędne do tego celu dodatki jak błotniki, bagażnik, dynamo, oświetlenie, o geometrii sprzyjającej długim miejsko, wiejskim kilkudniowym wycieczkom z sakwami. Jeśli już to najbliżej tu do cross'a, ale zapomnij o nowym rowerze w tej cenie, może coś używanego. ale chyba jakbym przeznaczył te 1100 zł na używany rower to bym znalazł już coś pożądnego? poza tym w terj cenie chyba idzie kupić pożądny górski rower, np meride? i nikt nie mówi tutaj o 15 metrowych hopach
rydzo Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 Mała czy duża hopka - tutaj trzeba coś lepszego. I na pewno nie pogodzisz tego z długimi dojazdami do pracy. Weź jakiegoś crossa - w lesie od boleści da radę, skakać nie będziesz ale jakoś pojeździsz. A na trasie jest dość dobry jeśli masz mniej terenowe opony ... Bo jeśli chcesz mieć idealne połączenie w 2 rodzaje terenu to jedynie 2 oddzielne rowery Cięzko dobrze skakać po górkach i do tego wyjechać na trasę i śmigać jak Amstrong
adamadam01 Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Napisano 28 Kwietnia 2012 Mała czy duża hopka - tutaj trzeba coś lepszego. I na pewno nie pogodzisz tego z długimi dojazdami do pracy. Weź jakiegoś crossa - w lesie od boleści da radę, skakać nie będziesz ale jakoś pojeździsz. A na trasie jest dość dobry jeśli masz mniej terenowe opony ... Bo jeśli chcesz mieć idealne połączenie w 2 rodzaje terenu to jedynie 2 oddzielne rowery Cięzko dobrze skakać po górkach i do tego wyjechać na trasę i śmigać jak Amstrong może z tymi skokami trochę przesadziłem, bo pewnie się dokładnie nie zrozumieliśmy postanowiłem, że odpuszczę sobie rower szosowy i trekingowy a poszukam górskiego. Jaki moglibyście polecić model, firmę?na co zwrócić uwagę? Tak jak wcześniej pisałem, przedział cenowy ok. 1100 zł (za nowy, wtedy wziąłbym na raty) lub ok. 500- 600 zł za używany. Ale chyba jednak skłaniałbym się do nowego, najlepiej dostępnego w jakimś większym sklepie co by na pewno była możliwość kupna na raty. Czekam na propozycje Pozdrawiam
krism4a1 Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Czekam na propozycje Ile płacisz za godzinę "szukania"? Może sam coś znajdź i zapytaj o opinię?
adamadam01 Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Napisano 28 Kwietnia 2012 Ile płacisz za godzinę "szukania"? Może sam coś znajdź i zapytaj o opinię? problem w tym, że ja się nie znam jakoś bardzo na rowerach i większość przeze mnie znajdowanych np. na allegro wydaje sie w porządku więc mogę i wrzucać po 10 linków na godzinę z pytaniem o opinie. Raczej chodziło mi o to, żebyście napisali na co zwracać uwage przy kupnie roweru górskiego oraz doradzili jakich firm unikać a jakie wyszukiwać w pierwszej kolejności. a co sądzicie o firmie kross? warto zwracać uwage na te tańsze modele w okolicach 1 tyś? np takie http://allegro.pl/kross-hexagon-x3-2012-i2283014115.html http://allegro.pl/kross-grand-mountain-okazja-i2287636669.html
krism4a1 Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Ale to właśnie już wszystko było poruszane na tym forum, przynajmniej raz w tygodniu, poszukaj trochę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.