pawel200 Napisano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam. Orientuje się ktoś może, czym można zastąpić uszczelkę (nazywaną w instrukcji shimano jako diafragma) znajdującą się pod dekielkiem zbiorniczka wyrównawczego w klamce XTR BL-M975? Niestety w sklepach w okolicy nie mają oryginalnej, więc byłbym wdzięczny za poradę gdzie to dostać ewentualnie czym zastąpić, jakieś pasujące zamienniki od innych hampli? Hamulec w tym miejscu nie trzyma szczelności, stąd potrzeba wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Daj ogłoszenie na forach że potrzebujesz uszkodzoną klamkę posiadającą tą uszczelkę (z tej serii powinne podejść od SLX, XT i XTR). Często znajdzie się posiadacz uszkodzonej klamki który odda ją po kosztach wysyłki, ewentualnie plus browarek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 najprawdopodobniej będzie pasować od klamki deore bl-m596 i SLX BL-M665. Oddzielnie nie da się kupić. Co się stało z Twoją membraną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel200 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Co się stało to dobre pytanie, najwyraźniej materiał stracił swoje właściwości, hamulce mają już 3 pełne sezony i trochę przejechanych kilometrów, wymieniałem ostatnio płyn i odpowietrzałem no i niestety powstał problem. Czasami to tak właśnie jest z różnego rodzaju uszczelkami, że działają do czasu kiedy się ich nie ruszy. Obracałem już membranę, próbowałem dokręcić mocniej, zakładałem chyba 10 razy wszystko od nowa, ale nie chce ustąpić i cieknie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Bardzo cieknie? Lekkie pocenie po odpowietrzeniu to normalne zjawisko, powinno samo przejść po jakimś czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 można spróbować wyciąć ramkę na kształt membrany z puszki po piwie i podłożyć między pokrywkę a membranę. Wyciek zniknie - gwarantuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ta uszczelka jest dostępna w zestawie z pokrywką zbiorniczka wyrównawczego. Tzn jest dostępna teoretycznie, bo w praktyce może być z tym cieżko ale warto spytać polskiego dystrybutora. Tutaj masz ten zestaw w jakimś zagranicznym sklepie: http://www.allthatbike.com/shimano-bl-m975-lid-unit.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel200 Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Udało mi się zamówić taki zestaw (membrana, przykrywka i śrubki- 62zł). Póki co spróbuje sposobu z wycięciem ramki z puszki, jeśli pomoże zestawik naprawczy zostanie na zapas. Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.