Skocz do zawartości

[pedały zatrzaskowe] Dla początkującego...

radosuaf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowałem się potestować w końcu zatrzaski. Z pewną taką nieśmiałością, ale cóż, trzeba spróbować... Zacząłem od... butów ;), chciałem, żeby wyglądały bardziej "luzacko", jak standardowe trampki, bo nie jeżdżę w spandeksie i raczej nie planuję... Mój wybór padł na Sixsixone Session SPD. Czy pedały Shimano PD-M324 będą ich dobrym uzupełnieniem? Chodzi mi również o to, żeby było tanio, ale jednocześnie porządnie. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Jak będziesz jeździł także w zwykłych butach to pedały te sprawdzą sie na pewno. Jeżeli jednak jeździsz tylko w butach SPD może watro zastanowić się nad pedałami bez bramek np. PDMki 505 lub troszkę droższe 520. Modele te z tego co widziałem i tak będą tańsze od tych które chcesz kupić. za ok 130 zł dostaniesz Time Alium. Pozdrawiam

Napisano

Polecam jednak klasyczne czulenka :( Widziajem kolesia w turystycznych bucikach (temperatura powietrza 36) - nie mogl sie wypiac bo bloki w gumie turystycznych bucikow chodzily jak zloto :P)) Jesli nie chcesz byc obiektem rozrywki, wybieraj to, co jest przeznaczone.

Napisano

Co do butów, to jednak raczej trampki - nie chcę wyglądać jak ciota :). Poza tym poniżej 650 m.n.p.m. nie jeżdżę, więc problem temperatury może pojawić się tylko na asfaltowych dojazdach do górek :). Zresztą, sixsixone chyba takiego badziewia nie puści...

A co powiecie o pedałach Time Atac Alium?

Napisano

Co do butów, to jednak raczej trampki - nie chcę wyglądać jak ciota ;). Poza tym poniżej 650 m.n.p.m. nie jeżdżę, więc problem temperatury może pojawić się tylko na asfaltowych dojazdach do górek ;). Zresztą, sixsixone chyba takiego badziewia nie puści...

A co powiecie o pedałach Time Atac Alium?

chwila czegoś nie rozumiem. Nie jeździsz poniżej 650m npm a chcesz kupić trampki. Zawsze mi się wydawało że one są raczej do jazdy bardziej trekingowej i miejskiej. Kupisz porządne zatrzaskowe SPDki to będą przynajmniej trzymały stope oraz dzięki bardzo sztywnej podeszwiei zapewnią lepszy transfer energii. A paza tym przypuszczam ze większość z nas , również ja,jeździ w takich butach i na pewno nie są to cioty. Powiem więcej - moim zdaniem to Ty drogi forumowiczu będziesz wyglądał w takich górkach pow.650 m jak Ciota :). I nie traktuj tego jako zgryźliwej uwagi. to jest lekka riposta na twój post. Zrozum że część forumowiczów może poczuć się lekko zażenowana twoimi zbędnymi uwagami :D:P:excl: A co do timów to bardzo dobre pedałki. Pozdrawiam

Napisano

Skoro zamierzasz się obrażać za żarty, to bardzo przepraszam - mniemam tylko, że do reszt mojego ubioru buty, hmmm... powiedzmy sportowe będą wyglądać jak spodnie dresowe do marynarki. Chciałbym też, aby można w nich było chodzić po zejściu z roweru - nie mam ambicji zawodniczych i o 3,482% mniej sztywna podeszwa nie będzie mi przeszkadzać. Zresztą - nie wiem, czy w ogóle zaglądaliście na stronę sixsixone - buty mają dość twardą podeszwę i są opisane jako MTB Shoes - zakładam, że buty MTB służą raczej do jady po górach niż po mieście...

Dla leniwych:

http://www.sixsixone.com/catalog.aspx?id=7...8B820B6&pl=BIKE

Swoją drogą - im wyżej wjeżdżam w góry, tym mniej widzę gości w spandeksach... Dziwne... Kolesie w lajkrach widywani są co najwyżej w okolicach Zagórza :-).

Napisano

Może no taki obszar przejściowy trafiłeś. Zapraszam wyżej na pewno się znajdą. ;) (jedno do drugiego ma się nijak....)

Co do butów, to moim zdaniem lepsza jest twarda podeszwa. Skoro już buty spd to wyspecjalizowane. Zapewniam Cię że w tych turystycznych i tak zbyt wygodnie sobie nie pochodzisz.

A co do ubioru jeśli jeździsz XC po górach, używasz bawełny i na 80 kilometrową wycieczkę po wertepach nie zakładasz pampersa to szczerze Ci współczuje samozaparcia. ;)

POZDRAWIAM

Napisano

Może no taki obszar przejściowy trafiłeś. Zapraszam wyżej na pewno się znajdą. :) (jedno do drugiego ma się nijak....)

Co do butów, to moim zdaniem lepsza jest twarda podeszwa. Skoro już buty spd to wyspecjalizowane. Zapewniam Cię że w tych turystycznych i tak zbyt wygodnie sobie nie pochodzisz.

A co do ubioru jeśli jeździsz XC po górach, używasz bawełny i na 80 kilometrową wycieczkę po wertepach nie zakładasz pampersa to szczerze Ci współczuje samozaparcia. <_<

POZDRAWIAM

A jednak jakoś daję radę - i to na standardowym siodełku z Garego - ale trasy staram się zamykać w 50km - wolę krócej, acz intensywniej :D. Przejdę się do Coleksu i obadam te buty...

• 4 tygodnie później...
Napisano

witam

czy taki zestaw spokojnie moze byc dla pocztakujacego spd 520 + buty SHIMANO SH-M072??

pozdro 4 all

Napisano
mniemam tylko, że do reszt mojego ubioru buty, hmmm... powiedzmy sportowe będą wyglądać jak spodnie dresowe do marynarki. Chciałbym też, aby można w nich było chodzić po zejściu z roweru - nie mam ambicji zawodniczych i o 3,482% mniej sztywna podeszwa nie będzie mi przeszkadzać.
To w czym jeździsz - w dzinsach ?

To może spraw sobie sandałki... pełen luz... :) i nawet do marynarki pasują :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pedały są sprzedawane w kompecie z blokami.

A jeśli zajeździłeś, to oryginalne nie są bardzo drogie (choć przy cenie tych pedałów na allegro jest to połowa ceny całęgo zestawy!) ale najlepiej z nimi funkcjonują.

Napisano

Witam

radosuaf: chciałem rozwiać Twoje marzenia o połączeniu butów SPD i o w miarę normalnym chodzeniu w nich. Jeśli buty które wybrałeś rzeczywiście nadają się do codziennego użytku to znaczy że mają bardzo małą wkładkę usztywniającą. Wtedy i owszem będą zaginać się w stawach palców u nogi ale podczas pedałowania (szczególnie na podjazdach) podeszwa będzie odchodzić od stopy (będzie się wyginać) i wtedy zatrzask jakby traci sens. Jeśli mają dużą wkładkę usztywniającą to się nie zegną w palcach i będziesz wyglądał jak byś chodził w letniej wersji butów narciarskich.

Sam miałem taki dylemat jak Ty i też pomyślałem że kupię turystyczne (wyglądają prawie jak normalne sportowe) bo będzie można w nich też się przejść.

http://www.teamcyclist.com/store/Shimano_S...0_P3714C383.cfm

Wierz mi - chodzić w tym nie da rady :) ale spełniają swoją rolę w czasie jazdy.

Co do pedałów polecam TIME ALIUM. Stopa ma luz, mało części składowych więc nie ma się co popsuć i cena w miarę normalna.

Szczerze, to zastanów się czy chcesz SPD bo wydasz sporo kasy za komplet a efekt może być mizerny.

Pozdrawiam

Napisano

Jak dla poczatkującego zestaw jestw sam raz!!! Uważaj tylko przy wypięciu abyś nie zapomniał, że masz spd.

Ja na początku zapomniałem 5 razy i były komedie na drodze, jak próbowałem się wypiąć!! :):):D

Pozdro for all.

Napisano

@radosuaf-Chlopie, nie cuduj z jakims polsrodkami bo to na dobre nigdy nie wychodzi. Jak chcesz takie buciki to po co Ci spd? Kup sobie np. Diadore Chili(czy jakos tak) za 190zl bodajze i bez problemow przejdziesz sie po piwo, w terenie pod gore podejdziesz, a i fajnie wygladaja...co do Time alium to goraco polecam-nie niszcza tak kolan jak shimanowskie spd.

Pozdrawiam!

Napisano

witam

to i ja wtrace się :( zastanawiam sie nad Diadora Aspide + spd 520 ale czy te Time;y rzeczywiscie sa lepsze i w jaki sposob "oszczedzaja" kolana ??

pozdro 4 all

Napisano

podepne sie pod temat, chcialem sie dowiedziec czy kupujac rower w sklepie ktory ma juz zamontowane pedaly spd to czy zawsze daja do niego bloki czy w zalezonosci od sklepu i pedalow??

Po drugie chcialem sie dowiedziec czy bloki uzywane do pedalow shimano beda tez pasowac do pedalow wellgo czy trzeba szukac czegos tej samej firmy??

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...