Skocz do zawartości

[amortyzator, przod] suntour xcr rl- luzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W serwisie w ramach gwarancji dostałem zamiast xcma xcra gdyz nie posiadali juz xcma rl. Po jezdzie kontrolnej stwierdziłem ze kiedy amortyzator jest zablokowany to przy niewielkich nierównosciach czuc jakies luzy i pukanie. Przy wczesniejszym xcmie nie miałem tego. Amor pracuje raczej poprawnie kiedy jest odblokowany. Zastanawiam sie czy poprostu nie wcisneli mi jakiegos bubla. co myslicie? a moze to kwestia naciagnietej linki? hm?

A może masz luzy na sterach, a nie na amorze? Dobrze masz tam wszystko dokręcone?

Rower 2 dni temu odebrałem z serwisu. Wydaje sie ze jest ok. dzis porównywałem jeszcze z kumpla xcmem tyle ze nie blokowanym z kierownicy i niczego takiego nie bylo. tego xcra dostałem z 2009 roku czyli tak jak mialem starego xcma...

Wszystkie suntoury z jakimi miałem styczność, za wyjątkiem tych w nowych rowerach, miały większe lub mniejsze luzy. Wykonanie tych amorków to po prostu tragedia.

Zdaje sobie sprawe z tego ze nie jest to cudo za pare tys. szkoda tylko ze tak szybko jak sie cieszyłem z lepszego amora tak szybko zaczoł mnie denerwować. Prawdopodobnie jednak pojade do serwisu i tam sobie oblukam jak chodza te amory na innych rowerach.

Tak w ogóle to po dziurach się nie jeździ z zablokowanym amortyzatorem. Poza tym mam XCR'a i jak się go zablokuje to jeżeli wjedziesz w dziurę to możesz usłyszeć taki lekki stuk. Ugnie się jakieś 5mm i zatrzyma i wtedy będzie charakterystyczny stuk.

Jeżeli ma luzy to sprawdź czy dobrze złożone i skręcone stery. Może trzeba trochę je podciągnąć. Nowy amortyzator nie powinien mieć luzów w ogóle, ale pamiętaj, że nie będzie sztywne jak czołg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...