Skocz do zawartości

[Hamulce V-brake]Wymiana klocków czy całych hamulców oraz kilka pytań...

Muzyk219

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i na wstępie proszę o wyrozumiałość gdyż to pierwszy mój post na tym forum.

Chcę wymienić klocki hamulcowe.Mam kilka pytań i chcę uzyskać poradę.

Rower posiadam trekkingowy 28” Hamulce obecnie Alhonga z klockami tej samej firmy. Gdy rower był nowy, klocki sprawowały się w miarę dobrze ale powiedzmy przez pierwszy tydzień - dwa tyg. codziennej jazdy po ok. 10-20 km dziennie.

Poczytałem już tu jakie polecacie produkty i zauważyłem że w kwocie do ok. 80-100zł często wymieniany jest model Authora Abs 3CC . Przy okazji, jaka jest różnica między modelem ABS 3CC a ABS 3CC-Alu a ABS 5CC-Alu ? Czy dobrze rozumiem ze są to klocki z wymiennymi okładzinami,bo właśnie tego rodzaju mnie interesują?

Jeżdżę przeważnie po asfalcie,chodnikach,czasem w deszczu lecz sporadycznie, w miarę szybko i często hamuje z dużej szybkości. Nie jestem żadnym wyczynowcem lecz lubię poczuć szybkość i im bardziej na to mi pozwalają klocki tym później hamuję.

Zastanawiam się jednak czy w/w model jest dobrą propozycją do tych Alhongów? Czy to nie przerost formy nad treścią? Jeśli tak to co byście mi proponowali bym się zmieścił z kompletem hamulców(bez klamek) plus klocki do ok. 150zł; + - 20zł.

Rowerem jeżdżę od dawna i trochę co nie co wiem lecz szczerze mówiąc, zdziwiły mnie sformułowania dotyczące właściwości praktycznych klocków, po to zacząłem czytać forum...

Klamko-manetki takie jak te: http://www.probikes....ex.php?item=468

raczej nie chce wymieniać (na razie ale niczego nie wykluczam) lecz z czasem kiedyś na pewno gdy się rozejrzę i zorientuję w temacie. Proszę o wyjaśnienie sformułowań dotyczących właściwości klocków oraz o propozycję w postaci linków do klocków lub kompletu hamulców wraz z klockami .

Miło by było gdyby ktoś uzasadnił swoją propozycję a nie podał na tacy i koniec... Pozdrawiam .

Zacznijmy od tego,czy jesteś zadowolony z działania samych szczęk?Alhongi mają to do siebie,że nierówno odbijają szczęki,trudno je uregulować.

No właśnie nie. Męczyłem sie z nimi już kilka razy. Rozkręcałęm na elementy pierwsze,czyściłem,smarowałem i nadal to samo. Jedna ze szczęk nie chce równomiernie sie poruszać w stosunku do drugiej. Po którymś już podejściu do problemu zwątpiłem.

hmm... podaliście mi kilka propozycji a ja cóż... mogę tylko sie przyglądać im i czytać opisy producenta/sprzedawcy. Prosiłbym o jakieś opinie, wyjaśnienie ,uzasadnienie bardziej precyzyjne co do propozycji. Na chwile obecną przypadły mi do gustu przy moim budżecie oczywiście Deore XT. Wydają mi sie solidne.Ciekaw jestem czy klocki będące w komplecie są równie dobre jak Authora 3CC? czy należało by ja przy montażu z miejsca wymienić? Może ktoś mi odpowiedzieć na pozostałe pytania z mojej pierwszej wypowiedzi?

hmm... podaliście mi kilka propozycji a ja cóż... mogę tylko sie przyglądać im i czytać opisy producenta/sprzedawcy. Prosiłbym o jakieś opinie, wyjaśnienie ,uzasadnienie bardziej precyzyjne co do propozycji. Na chwile obecną przypadły mi do gustu przy moim budżecie oczywiście Deore XT. Wydają mi sie solidne.Ciekaw jestem czy klocki będące w komplecie są równie dobre jak Authora 3CC? czy należało by ja przy montażu z miejsca wymienić? Może ktoś mi odpowiedzieć na pozostałe pytania z mojej pierwszej wypowiedzi?

nie mogłem zedytowac mojej odpowiedzi...

więc jeszcze raz:

hmm... podaliście mi kilka propozycji a ja cóż... mogę tylko sie przyglądać im i czytać opisy producenta/sprzedawcy. Prosiłbym o jakieś opinie, wyjaśnienie ,uzasadnienie bardziej precyzyjne co do propozycji.

Na chwile obecną przypadły mi do gustu przy moim budżecie oczywiście Deore XT. Wydają mi sie solidne. Dosyć ciekawa propozycja to Shimano BR-M590.Które lepsza i w jaki sposób? Z biegiem czasu ,najwięcej miałem zazwyczaj problemu z właściwym ustawieniem ramienia które zazwyczaj nieprecyzyjnie sie poruszało jak mówiłęm wcześniej w przypadku obecnie posiadanych Alhongów. Ciekawi mnie np. jakoś hamowania pomiędzy Deore XT a BR-M590? Różnica w cenie jest mniej więcej 50%,jak to ma sie do jakości hamowania?

Druga sprawa: ciekaw jestem czy klocki będące w komplecie są równie dobre jak Authora 3CC? czy należało by ja przy montażu z miejsca wymienić? Może ktoś mi odpowiedzieć na pozostałe pytania z mojej pierwszej wypowiedzi?

BR-M590?

W porównaniu do Alhonga,to ten hamulec jest super.Ale po kolei,hamulec reguluje się pięknie,szczęki odbijają równomiernie.Klocki są długie,70 mm,hamują dużo lepiej od Alhonga.Mam taki z tyłu,jak się sprawuje z przodu nie wiem,bo mam tarczowy.Przy wymianie hamulców,koniecznie wymień linki i pancerze.

hmm... co do linek i pancerzy... dbam o rower naprawdę bardzo dobrze i często go czyszczę. W tym roku jeszcze ni ejezdziłęm nim a w zeszłym jezdziłem od maja do grudnia i gdy był brudny po jeździe to zawsze go dokładnie myłem i smarowałem. DO czego zmierzam... Wydaje mi sie że i linki i pancerze nie zdążyły sie zużyć. Jak na razie działają nienagannie. Druga sprawa że pancerze mam w kolorze przeźroczystym bo i rower mam w kolorze polerowanego aluminium. Owszem można by się pokusić o wymianę lecz to podwyższa koszty i nie wiem nawet ile by mnie kosztowało zdobycie pancerzy w tym samym kolorze ale zdaje sobie sprawę ze to rzecz istotna i biorę to pod uwagę. Jeszcze raz: czy warto przemęczyć siez tymi klockami od 590 czy wymienić je na starcie na coś z Authora czy Meridy lub Kellys w stylu 3CC lub 5CC??

Hamulce Shimano BR-M590 mogę polecić z czystym sumieniem. Mam go z przodu i współpracuje on z klamkomanetką Shimano ST-EF51. Działa super. Jeszcze nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby brakowało mocy. Wcześniej jeździłem na jakiejś badziewnej tarczy z przodu i hamowałem tyłem. Teraz samym przednim wyhamowuje w sytuacji awaryjnej przy prędkości +40km/h. Modulacja jest OK, łatwo wyczuć moc i hamować delikatnie lub zrobić stoppie.

Po przeczytaniu podpowiedzi ,podjąłem decyzję ze jednak wymienię hamulce na BR-M 590. Polecacie je a ja chce jeszcze rady jak w kwestii klocków, zetrzeć je czy wymienić na w/w prze ze mnie Authory,Meridy itp.? I jeszcze jedno... co oznacza termin modulacja? i co powiecie o tej propozycji:

SHIMANO DEORE LX BR T660 HAMULCE V-BRAKE KOMPLET (2284941487) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ?

Trochę odświeżę temat... czy różnica w cenie ok 40-50zł pomiędzy BR-M590 a LX BR T 660 jest warta dopłaty? Domyślam się że wyższy model szczęk jest lepszy od niższego modelu i o to nie mam podejrzeń lecz chciałbym opinii kogoś kto może coś powiedzieć więcej o tych modelach w stosunku do siebie? Czy warto zainwestować te ok.130zł za 660-tki? Różnica jest adekwatna do możliwości? Mowa oczywiście o cenie za komplet na dwa koła.

Według mnie nie warto dopłacać chyba, że naprawdę chcesz mieć bardzo LX.

Na twoim miejscu bym kupił Deore plus dobre klocki, bo te Shimanowskie są takie sobie.

Chociaż przyznam, że już jakiś czas nie korzystałem z klocków Shimano, a ciągle męczę konkurencję z Meridy i Accenta. Może coś się u Japończyków zmieniło przez te kilka lat :teehee:

Dzięki za podpowiedź. Po rozwarzeniu wszelkich za i przeciw, wybrałem jednak 590 + klocki Authora 3CC albo porównywalne Meridy. Tylko nie iem jeszcze jakie wybrac czy dwu czy trzy składnikowe? jeżdzę przeważnie po suchym lecz czasem zdarza sie ze deszcz mnie złapie lecz wtedy raczej nie szarżuję lecz chce dojechać spokojnie. Reasum,ując jazda po suchym to ok 80%. co zatem w wyborze klocków?

Sam se odpowiedziałeś jakie klocki brać :icon_wink:

Author 3CC lub Merida Green Brake. Dwuskładnikowych nie warto, mój kumpel ma u siebie 2 składnikowe z Meridy i czuć, że są trochę gorsze. Szczególnie na mokrym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...