bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Cześć! Chcę Wam przedstawić moją maszynkę Którą składam od października 2011. W doborze części itp. pomagał mi kolega oraz dużo z forum wyczytałam Kupując części liczyła się dla mnie przede wszystkim cena, jakość, ale na wagę też dużą uwagę zwracałam. Starałam się kupować części używane z bardzo niskim przebiegiem - ale oczywiście nowe też kupowałam:) Jest to składak w 100% - na ramie Merida Matts TFS Trial 100. W przyszłym sezonie chcę już zacząć brać udział w maratonach i zawodach MTB XC. Bałam się, że rama nie będzie pasować pod amortyzator 100mm - bo fabrycznie jest w tym rowerze montowane 120mm. Ale jest rewelacyjnie:) Pytałam na forum czy nie bd z tym problemu Jedni pisali, że nie inni, że tak, ale jednak jest super;) Waga podanych części jest w większości prawidłowa - ważone wagą kuchenną, jednakże niektóre są plus, minus. Rama Merida Matts TFS Trial 100 - ok. 1900g Widelec SR Suntour SF11 Raidon LOD Air 100mm - ok. 2000g Kierownica + Mostek BOPLIGHT TEAM XL 580/31.8 XC MTB / TRUVATIV STYLO RACE 31,8MM - 309g Sztyca - FSA SL-280 - 354g Siodło Velo Focus Carbon - 194g Pedały Shimano PD-520 - 375g Manetki z linkami: Shimano Deore 3x9 i - 290g Przerzutka przednia Shimano Deore XT fd-m 771 - 161g Przerzutka tylna + hak - Shimano Deore XT shadow 2011 - 242g Hamulce Tarczowe, wraz z adapterem klamkami itp.: Shimano Deore M596 - Przód: 344g Tył: 391gTarcze z śrubkami: Tectro 160mm - 229g Kaseta Shimano Deore - 365g Łańcuch Shimano Deore - 274g Korba Shimano FC-M760 Deore XT - 786g Suport Shimano SM-BB70 - 89g Obręcze Mavic XM317 Piasty Shimano Deore, Opony Schwalbe Smart Sam 2.1 Dętki Geax Ultralite ŁĄCZNIE KOŁA - przód: 1664g, tył: 1848g Zaciski kół: Dartmoor Bolt - 68g Zacisk sztycy Longus - 21g Top Cap Ritchey - ok. 8g Stery FSA ORBIT CE - 62g Gripy Boplight Team - 42g Koszyk na bidon - 28g Osłona przed łancuchem- 16g RAZEM AKTUALNIE: 12060g W przyszłym tygodniu będę mieć: - Sztyce Ritchey WCS - Kasetę Shimano Deore XT To znowu kilka gram poleci W bliskiej przyszłości chcę wymienić jak gotówka na to pozwoli: - amortyzator na : Spinner Aeris, RS Reba, Minitou R7 albo coś o podobnej masie i jakości Piszcie co jeszcze mogę zmienić by jakoś znacząco odchudzić rower;) Ogólnie jestem zadowolona jak rowerek wyszedł i wagowo też jest nieźle Przy niewielkim koszcie;) Pozdro:) Zdjęcia, na razie tylko robione telefonem Ale już niedługo wstawię lepsze: https://picasaweb.google.com/112757604913287690708/MeridaMattsTRFTrial100DzieckoBandziora3?authkey=Gv1sRgCOyCl4ayhfroogE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Raidon nie waży 2kg, mój ważył 2275g, czyi sporo więcej :/.Łańcuch też coś podejrzanie lekki, ile ma ogniw? Po za tym całkiem fajny sprzęcik, skromny, nie rzucający się w oczy, ale na porządnym osprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie wiem ile ma ogniw, ale ważyłam go ostatnio całego ze spinka itp na wadze kuchennej i właśnie tyle mi pokazało A co do amorka: Jak ja go ważyłam zanim poleciał do serwisu na docięcie miał - 2187 g. Wydawało mi się za dużo 187g spadku po docięciu, ale pow. mi w serwisie że go ważyli wiec uwierzyłam:P Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez bandziorekalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ładny rowerek. Raczej trail nie trial. Jaki był całkowity koszt roweru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Wyniósł mnie niespełna 1900 zł Ale nakombinowałam się bardzo, ze złożeniem:D Kupiłam 1 rower gotowy, bo miał dużo fajnych części Rozłożyłam go - posprzedawałam resztę części, niektóre zostawiłam. Potem dużo po znajomości kupowałam części no i niestety niektóre trzeba było w sklepach kupować więc to podbiło stawkę Ale większość była kupiona z rowerów powystawowych także udało mi się Co prawda trochę czasu mi to zajęło, ale myślę, że za taką kasę to naprawdę jest konkret rower;) Taki jak sobie wymarzyłam bruce95 - masz rację trail Jakby admini mogli zmienić to będę wdzięczna:) Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez bandziorekalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 rozumiem ze rama moze byc na Ciebie przydlugawa ale z ta sztyca to przesadzilas, jak zamontujesz poprawnie to siodlo bedzie siedzialo lepiej w mocowaniu (teraz po 1 mocniejszym padnieciu na dupe mozesz je pokrzywic...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dlaczego przesadziłam ? Nie rozumiem wytłumacz proszę o co Ci chodzi Bo mi tak jest bardzo wygodnie, a dzisiaj jeździłam po dużych dziurach i nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom3 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 w dodatku ta sztyca zamontowana jest tyłem do przodu poprawnie powinna tak wyglądać: http://velospace.org/files/Swift.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) haha:D Faktycznie:D ale jakoś nie przeszkadzało mi to a zrobiłam już 100 km od wczoraj i jakoś nie było problemu,a wręcz przeciwnie jest bardzo wygodnie:) Już poprawiłam Dzięki że mi powiedzieliście ;D ale wstyd:P no tak, ale jestem blondynką Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez bandziorekalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Koła masz bardzo mosiężne ja swoje kupiłem za 189zł komplet i waga przedniego 1020 a tylne 1220 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) to jest całość z dętkami, oponami bo kiedy miałam już wagę kuchenną kupioną to nie chciało mi się już rozkładać całych kół itp bo wszystko miałam zamontowane:P Ale patrząc na wagę u innych to dętki waż.ą 145g/szt. a opony drutowe są więc ważą ok. 620g/szt. Więc same koła nie są takie ciężkie Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez bandziorekalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Aaa chyba ze tak :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ano tylko amora podmienić na coś 1.5-1.6kg i będzie elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Właśnie taki mam zamiar;) Na niczym innym nie da się już urwać gramów:P? Nie chcę przechodzić na karbon I nie chcę wydawać np. nie wiadomo ile żeby urwać jakieś 10-20 g bo to nie jest opłacalne:) I myślę, że rower na pewno zostanie na DEORE XT. Ale wymieniając - manetki na Deore XT coś zyskam ? I pedały na M540? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 540 są wytrzymalsze i i 26g lżejsze. Z tego co wiem lepiej się je też czyści. Według mnie powinnaś zmienić jak zajeździsz aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Rozumiem Czyli jeszcze trochę zanim je zajade bo są prawie nowe, a ja dbam o swój sprzęt A co z tymi manetkami ? Nie chcę na siłę odchudzać roweru bo uważam, że dla kilku gram się nie opłaca płacić nie wiadomo jakich kwot;) Ale jeśli się da coś tam jeszcze odchudzić normalnymi kosztami to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Xt działają znacznie lepiej, ale zmiana manetek dla wagi to głupota.Sporo gramów małym kosztem można urwać na oponach. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Piksel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie nie Chodzi mi o to,że jeśli odczuję zmianę w działaniu - to myślę, że warto zmienić, ale jeśli nie to po co skoro te są dobre:) Bo nie zbudowałam roweru żeby szpanować wagą xD bo to nie o to chodzi A jakie oponki proponujesz:)? Bo te mi się podobają bo fajnie się toczą na asfalcie no i w terenie też nieźle sobie radzą A ja dużo jeżdżę po asfalcie zanim dojadę w jakiś dobry teren tak więc potrzebuję takich w miarę uniwersalnych opon Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez bandziorekalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Manetki XT sa bardzo dobre w działaniu i choćby z tego powodu warto je mieć. Wagowo wygląda to tak (rocznik 2010): Deore - 300g SLX - 300g / bez monitorków 280g XT - 285g / bez monitorków 265g XTR 250g (nie posiadają monitorków). Zysk wagowy przy zachowaniu wskaźników jest mizerny, w działaniu sporo lepsze niż Deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Hmm muszę to przemyśleć ale dzięki za rozjaśnienie sytuacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Właśnie taki mam zamiar;) Na niczym innym nie da się już urwać gramów:P? Nie chcę przechodzić na karbon Dlaczego nie karbon? Co do zbijania wagi - w pewnym momencie nie da się tego już więcej zrobic niskim kosztem, więc albo podarujesz sobie dalsze strzyżenie, albo nadszarpniesz się finansowo. Przez nadszarpnięcie rozumiem wydawanie trudno akceptowalnych dla ciebie sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 25 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=forums&module=forums§ion=rules&f=122 :whistling: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Nie wiem jakoś nie przekonuje mnie to tworzywo;P Jak już mówiłam, nie zależy mi tylko i wyłącznie na wadze;) Po prostu chcę aby mój rower był taki jak sobie wymarzyłam to po pierwsze, po drugie by był w miarę możliwości niezawodny I składał się z dobry części Nie jestem jakaś profesjonalistka wiec tym bardziej nie potrzebuje rowerku super wypasu Poza tym to chyba nie maszyna czyni z ludzi najlepszych sportowców:) Więc myślę, że pewnie zmienię jeszcze z czasem manetki na XT, na pewno amor zimą pójdzie do wymiany a Reszta się zobaczy;D! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Ramę kupiłaś nową czy używaną ? W jakiej cenie ? Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez piotrek431 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ramę kupiłam używaną, ze sztycą zaciskiem i suportem jakimś okropnie wyjechanym - za niespełna 250 zł chyba Dokładnie za ramę dałam - 242, 50 zł z wysyłką Dzisiaj kupiłam sztycę - Boplihjt Rhytm Elite 31,6mm x 300 mm - waga 246g Poprzednio: FSA SL-280 - 354g Czyli zyskałam minus 111 g Aktualnie waga roweru: 11949g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi