frykas Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Mam klasyczną szosówkę Gazelle, a przy niej stare i spękane opony. Chciałem je wymienić na nowe i już miałem zamawiać na allegro takie co mi się podobały ale przypadkiem wpadłem na to forum i znalazłem tu masę tematów o rozmiarach opon. Teraz już mi się wszystko pomieszało, bo myślałem, że wystarczy znać jeden rozmiar i będzie OK. Spisałem ze starej opony takie oznaczenia: 32-622 (28 x 1 5/8 x 1 1/4) Gdybym poszedł do tutejszego sklepu z częściami i pokazałbym te numery to daliby mi pierwszą lepszą 28-kę i cześć. Ale ja chciałbym kupić maksymalnie wąską oponę. Jakoś wywnioskowałem, że ten wymiar 32 w moim przypadku to chyba szerokość tej starej opony. Zdaje mi się że dość szeroka, no więc chciałbym węższą, cieńszą i w ogóle żeby lżej się jechało. Tylko teraz nie wiem czy te obręcze, które mam nadawałyby się pod węższą oponę. Czy powiedzmy taka opona mogłaby pasować? http://allegro.pl/opona-szosowa-700x23c-rubena-niebieska-czerwona-i2295516416.html
mackovv Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Tak, 32 to szerokość starej opony, 622 to typowy rozmiar. Coś szerokie te opony były jak na szosówkę ale może ktoś kiedyś sobie założył szersze. Zmierz orientacyjnie szerokość obręczy (może być zewnętrzna) po zdjęciu starych opon, jesli będzie mniejsza niż 20mm to spokojnie możesz zakładać 700x23c (to to samo co 23-622). Jeśli jest minimalnie szersza to np. 700x25 też da radę.Chyba że ktoś zrobił psikusa i wstawił do szosówki obręcz od trekinga.
frykas Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Właśnie zmierzyłem tę obręcz wewnątrz suwmiarką. Jest niby 18 mm czyli rozumiem, że dobrze i mogę pakować tę wąską oponkę? Z ciekawości zmierzyłem też tę stara oponę w stanie napompowanym i tam wcale suwmiarka nie pokazała 32 mm, bo mi wyszło 28. Co to może znaczyć? Właśnie zmierzyłem tę obręcz wewnątrz suwmiarką. Jest niby 18 mm czyli rozumiem, że dobrze i mogę pakować tę wąską oponkę? Z ciekawości zmierzyłem też tę stara oponę w stanie napompowanym i tam wcale suwmiarka nie pokazała 32 mm, bo mi wyszło 28. Co to może znaczyć? ps. coś nie działa mi edycja... A czy oponę z oznaczeniami 20-622 mógłbym do takiej obręczy wrzucić czy to już przesada będzie?
dovectra Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 witam do tej felgi możesz wstawić 28mm oponę, ale węższa, raczej nie wejdzie
frykas Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 Siema Chciałem zakomunikować, że jednak cieńsza weszła. Kupiłem właśnie takie 20-622 tak trochę na ryzyk-fizyk. Samą oponę nie było trudno założyć natomiast trochę cięzko było upchnąć do takiej wąziutkiej oponki dętkę, którą miałem wcześniej. Nie wiem teraz czy pod takie opony są jakieś cieńsze dętki czy zwykłe?? Założyłem już to wszystko na rower i przejechałem się kilka razy wkoło domu ale różnica jest ogromna. Przede wszystkim dziwnie to troche wygląda, bo opony jakby nie było. Amortyzacja też drastycznie spadła. Wcześniej gdy uniosłem tył roweru i z wys. 10 cm puściłem na twarde podłoże to podskoczył jakieś 5 razy może więcej, a teraz ledwo raz. Trochę boję się na razie gdzieś dalej wyjechać, bo nie wiem jak się będzie zachowywać.
frykas Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 Hello Teraz mam kolejny problem z dętkami. Przyznaję się do winy, bo tak jak wcześniej napisałem, że upychałem (wręcz na siłę) starą dętkę do tej nowej wąskiej opony, to teraz już wiem że źle zrobiłem. Zrobiłem może ze 3 km i powietrze z przodu zeszło. Napompowałem drugi raz i na następny dzień znów kapeć. Zdjąłem więc oponę no i widzę, że dętka w środku pognieciona była i oczywiście dziura. Nawet nie będę tego łatał. Proszę teraz o radę jaką dętkę powinienem kupić do tej wąskiej opony? Bo tych rozmiarów dętek znowu nie kumam...
jasinski21444 Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 http://allegro.pl/detka-kenda-presta-27-28x3-4-1-1-1-16-700x18-25c-i2318762958.html będzie dobra
frykas Napisano 16 Maja 2012 Autor Napisano 16 Maja 2012 http://allegro.pl/de...2318762958.html będzie dobra Dzięki chłopie! Kupiłem je i już założyłem, teraz pasują zawodowo
ciekawa86 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 witam, w Was jedyny ratunek. Chcę dać drugie życie rowerowi znalezionemu na strychu. Wszystko mam już prawie gotowe gdyby nie jeden detal- opony. Tych rower nie miał, i nie wiem jaki rozmiar kupić. Koła mają średnicę około 590mm i niestety opony 26x 1 3/8 (37x590) okazały się zbyt duże. podejrzewam że krawędź obręczy może być zbyt niska, ale to tylko przypuszczenia. co o tym myślicie? jaki rozmiar możecie mi doradzić? pozdrawiam
jasinski21444 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Opony muszą być trochę większe niż koło inaczej nie dało by się ich założyć . Załóż , napompuj .
ciekawa86 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Opony były założone i napompowane. Na 90% obręczy dolegały a na pozostałej części tworzyła się przerwa, przez którą było nawet widać dętkę. poza tym oponę mogłam założyć ręcznie,a to chyba nie powinno pójść aż tak łatwo?
ciekawa86 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 dzięki To może zacznę inaczej; obręcz ma średnicę około 590mm, wewnętrzna szerokość obręczy to 22mm, a wysokość krawędzi obręczy to 6mm. Jaka opona byłaby najlepsza>?
ciekawa86 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 to już widziałam Koła są z 1959 roku, a typ obręczy to nie typowe U ani V , tylko coś na kształt fali. Czy ma jakikolwiek sens kupowanie opony 26x 1 1/2 1 5/8 (44-584), gdyby (37-590) jednak nie szło, czy może lepiej dać sobie spokój i kupić nowe koła?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.