kadargo Napisano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Fakt myślałem na odwrót. Bije się w piersi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fint Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Oczywiście że składanie jest lepsze ale podobnie jak w komputerach droższe. Tak samo ze znajomością tematu, jest potrzebna. Wybacz, ale to właśnie składanie komputerów jest tysiąc razy tańsze i bardziej opłacalne niż kupowanie marketowego sh*tu. W tej branży gotowe zestawy np. z allegro czy sklepu komputerowego są naprawde bardzo cienkie a dodatkowo zawyżona jest ich cena. Nie chodzi mi tutaj o składanie komputera fizycznie, własnymi rękoma, tylko o własny wybór części, a zmontowanie ich zlecić sklepowi - często składają za darmo lub za 1zł. Np. taki komputronik ma/miał w swojej ofercie sprzet za 10 000zł, po złożeniu bardzo podobnego i takiego samego pod względem wydajności wyszło ok. 3-4tyś zł. Myślę, że tak samo jest z rowerami, gdyż płace w tym momencie za same podzespoły i ewentualnie ich montaż. Wątpie aby wyszło drożej niż kupno gotowego sprzętu do jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Post wyżej się poprawiłem. Myślałem o rowerze i stąd ten błąd. Niestety rower ma właśnie tak jak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Niestety nie jest tak ładnie, jak Ci się wydaje. Producenci rowerów kupują osprzęt prosto od producentów części, hurtowo. Mają więc niższe ceny na starcie. Problem leży w tym, że nie zawsze musi on pasować potencjalnemu nabywcy. Dlatego tu trzeba się zastanowić, co się bardziej opłaca. Składać, od razu pod docelowe części, czy kupić gotowca i wymienić wybrane podzespoły, a oryginalne sprzedać. Liczyłem, ile musiałbym wydać, gdybym chciał sam składać rower, który kupiłem, na oryginalnych częściach. Okazało się, że koszta poszłyby 1000zł w górę. Jakoś nie wierzę w te 3-4 tysiące względem komputera już złożonego za 10 tysięcy. Marża 250-333%? Wolne żarty. Specjalnie przejrzałem sobie stronę Komputronika. Wziąłem pod lupę pierwszy lepszy komputer w tej cenie. Sama grafika to 3 tysiące. Inna sprawa, że to drogi sklep. Ale nie odchodźmy już od tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Ja mam składany rower i uwierz, Reaction ze sklepu jest dużo tańszy. Oczywiście zawsze można szukać części z przeceny, używanych lub super okazji. Niektóre części używane mają identyczną funkcjonalność jak nowe. Można też czasami kupić rower który ma symboliczny przebieg za 25% wartości od kogoś komu się znudziło "kolarstwo" a stać go na sprzedanie za bezcen swojej zabawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.