Skocz do zawartości

[Koło] Pomoc przy składaniu mocnego koła.

outbreakz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam kilka istotnych pytań odnośnie kół, które składam.

Cały wczorajszy dzień spędziłem na czytaniu i przeglądaniu ofert i jestem mniej więcej zdecydowany co chcę kupić, ale najpierw chciałbym to z Wami uzgodnić.

Zamierzam zbudować raczej mocne koła, ponieważ ważę aż 105kg. Rower do amatorskiego XC.

Mam zamiar wymienić obręcze, opony, szprychy oraz od Was zależy czy również piastę.

Koła są do roweru Scott Aspect 55.

Na początek skupmy się na tylnym 26' kole.

1. Przede wszystkim pytanie czy brać 32h czy 36h?

2. Piastę mam na 32h SHIMANO ALIVIO FH-RM65, ale jeśli piasta jest 'słaba' to mogę wymienić. Wymieniać?

3. Zdecydowałem się na obręcz Sun Rims MTX39, ale może wersja MTX33 zdecydowanie wystarczy?

4. Czy do obręczy MTX39 zamontuję oponę Crossmark 2.10?

Reszta nurtujących mnie pytań wyjdzie w praniu...

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i sugestie.

Z góry bardzo dziękuję :)

Napisano

Jakim dysponujesz budżetem?

1. na pewno 36 szprych

2. wymień na novateca maszynowego link: http://allegro.pl/piasta-tyl-nt-802-novatec-36h-398g-na-maszynach-i2298628930.html

3. nie znam tych obręczy, ale 39mm szerokości w modelu Sun Rims MTX39 to przesada :D spokojnie wystarczy Ci obręcz o szerokości 23mm to ma być rower do XC a nie czołg, nie warto popadać w skrajności z super słabej na obręcz do FR, DH

4. Teoretycznie zamontujesz taką oponę, ale czytaj pkt 3

Napisano

Ok super, ale z tego co wyczytałem to ta piasta jest dostosowana pod vbrakei, a ja mam tarczówki z mocowaniem CenterLock. Jaką piastę pod takie hamulce?

Skoro mtx39 to zdecydowanie za dużo, to z tyłu dam mtx33 a z przodu mtx31 Co Wy na to?

Chcę mieć mocną i pewną oponę ponieważ obecna opona w zeszłym sezonie złapała z niewiadomego powodu flaka z 15 razy :)

5. Czy z przodu mogę mieć lżejszą obręcz z szerszym kołem, a z tyłu mocniejsza/cięższa obręcz z węższym kołem? Czy taki zestaw jest normalny?

*pisząc kołem miałem na myśli oponą ;)

Napisano

Ok super, ale z tego co wyczytałem to ta piasta jest dostosowana pod vbrakei, a ja mam tarczówki z mocowaniem CenterLock. Jaką piastę pod takie hamulce?

Skoro mtx39 to zdecydowanie za dużo, to z tyłu dam mtx33 a z przodu mtx31 Co Wy na to?

Chcę mieć mocną i pewną oponę ponieważ obecna opona w zeszłym sezonie złapała z niewiadomego powodu flaka z 15 razy :)

5. Czy z przodu mogę mieć lżejszą obręcz z szerszym kołem, a z tyłu mocniejsza/cięższa obręcz z węższym kołem? Czy taki zestaw jest normalny?

*pisząc kołem miałem na myśli oponą ;)

Faktycznie nie sprawdziłem że to nie jest tegoroczny model i Twój ma tarczówki

Wracając do obręczy bo piast shimano akurat nie znam, nadal będę upierać się, że 30mm+ szerokości obręczy to za dużo do roweru amatorskiego, a nawet i profesjonalnego XC

AlexRims DH22 to jest wszystko co potrzebujesz http://www.alexrims.com/product_detail.asp?btn=2&cat=2&id=69

Na częste łapanie gumy mogło mieć wpływ wiele rzeczy, ale raczej nie była to za słabe koło :)

Objętość balona w oponie też wpływa na wytrzymałość całego koła dlatego nie kombinował bym z różnymi obręczami, w razie potrzeby zwiększysz jeszcze wytrzymałość (co raczej nie będzie potrzebne) zakładając oponę z większym balonem powietrza

Napisano

Możesz polecić jakąś piastę na tył? Bardzo proszę ;)

Odnośnie obręczy już się uparłem na te sun rimsy. Jeżeli 39, i 33 to za dużo, to mogę dać z tyłu 31 a z przodu 29. Może być? Mniejszych nie ma ;)

Halo :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...