Brambi Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. Mam 35 lat ważę 160 kg i mam 174 cm wzrostu. Ogólnie rzecz biorąc jest bardzo gruby. Chcę coś z tym zrobić i wymyśliłem rower. Potrzebuję czegoś do jazdy po twardym bo nie sądzę, żebym przez dłuższy czas zjeżdżał z asfaltu. Ze względu na moją wagę rower musi być wytrzymały i w miarę wygodny.Szczególnie chodzi mi o pozycję oraz siodełko (nie chcę aby mój tyłek je połknął Nie chcę się zrazić po kilku dniach, szczególnie, że ostatnio jeździłem na rowerze w szkole średniej, kiedy jeszcze wyglądałem w miarę jak człowiek. Proszę o konkretne propozycje rowerów ponieważ nie mam zielonego pojęcia na co zwracać uwagę i jak dobrać rower. Na rower mogę przeznaczyć +/- 2000 zł. Proszę o poważne potraktowanie tematu, nie jest to żaden żart. Naprawdę chcę schudnąć. Zdaję sobie sprawę, że na początku nie będę w stanie dużo przejechać ze względu na kondycję a raczej jej brak ale właśnie po to żeby ją zdobyć chcę kupić rower. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Michał
Deg2 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Na początku zacznę od tego iż nie jestem żadnym ekspertem a to co za chwilkę napiszę wynika tylko z moich życiowych obserwacji. Podobnie jak Ty jakiś czas temu wybrałem rower + bieganie w celu redukcji uzbieranego przez kilka lat tłuszczyku. Chodziło mi o mniej wiecej zbicie wagi z 85 kg do 70 ( wariant leniwy ) lub 65 ( wariant pracowity) kg. Jako że rower jakiś posiadałem a buty do biegania znalazłem na dnie szafy pierwszym poważnym zakupem jakiego dokonałem był pulsometr. Nie jestem ekspertem ale MOIM zdaniem posiadanie owego urządzonka przyśpieszyło MI proces spalania niepotrzebnych tkanek i znacznie ułatwiło treningi itp, do tego doszła lekka dietka i kilka wyrzeczeń ( pa pa Hoop Cola ) ale to już temat rzeka. Teraz do czego zmierzam. Na Twoim miejscu przed wskoczeniem na rower warto troszke poczytać o "odchudzaniu" bo może się okazać że rower jest super świetną sprawą ale wyniki duuużo lepsze niż spokojne przejechanie 1 km rowerem daje przebiegnięcie 100m najwolniejszym truchcikiem. Takie są moje obserwacje "początkowe" oparte o wykresy z pulsometra. Zaraz zapewne dostanę ostrą krytyką w twarz no ale trudno... Napiszę jeszcze tylko, że po pewnym czasie gdy już zbudujemy pewną "bazę" kondycyjną rower wraca na plan pierwszy
Burak Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Cztery lata temu zacząłem dojeżdżać rowerem do pracy (8,5km w jedną stronę). Od tego czasu "schudłem" z 78kg do prawie 88kg (przy moich 189cm wzrostu, grubasem wciąz nie jestem :-)) Nie chcę winić za to rower, i ciągle wierzę, że moje serce mi kiedyś za ten wysiłek podziękuje (np. stukając pare lat dłużej), ale wydaje mi się, że spokojna jazda na rowerze, choć dobra dla zdrowia, to jednak nie musi prowadzić do zrzucenia kilogramów. Pozdrawiam i życzę sukcesu w poprawianiu kondycji fizycznej.
Liber Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Cztery lata temu zacząłem dojeżdżać rowerem do pracy (8,5km w jedną stronę). Od tego czasu "schudłem" z 78kg do prawie 88kg (przy moich 189cm wzrostu, grubasem wciąz nie jestem :-)) Nie chcę winić za to rower, i ciągle wierzę, że moje serce mi kiedyś za ten wysiłek podziękuje (np. stukając pare lat dłużej), ale wydaje mi się, że spokojna jazda na rowerze, choć dobra dla zdrowia, to jednak nie musi prowadzić do zrzucenia kilogramów. Pozdrawiam i życzę sukcesu w poprawianiu kondycji fizycznej. Tak jak napisał kolega wyżej. Jeżeli rower ma być do odchudzania to troszkę trzeba na nim się pomęczyć. Pulsometr bardzo dobra sprawa. Musisz obliczyć przy jakim tętnie spalasz tłuszcz a nie mięśnie BTW. 2 lata temu ważyłem 137 Kg (wzrost 197cm). Zrzuciłem całe 32 kg w niespełna rok. Ale niestety mam taki organizm który potrzebuje ciągłego ruchu. W moim przypadku na pierwszym miejscu była dieta (głownie chodzi o 5 posiłków dziennie) oraz brak jakiegokolwiek śmieciowego jedzenia. Dopiero teraz kiedy moja waga się stabilizuje właśnie kupuje rowerek co by wyeliminować jeden dzień na siłowni (z 3 w tygodniu). Powodzenia
iza121 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 może się okazać że rower jest super świetną sprawą ale wyniki duuużo lepsze niż spokojne przejechanie 1 km rowerem daje przebiegnięcie 100m najwolniejszym truchcikiem. nie wiem, czy dobrze czytam ale proponujesz bieganie osobie o wadze 160kg? Brambi przy tej wadze, najpierw korzystniejsze wydaje się pływanie (odciąży stawy, które przy tej wadze łatwo nie mają), po drugie nie stosowałabym na początku specjalnych diet, prócz wyrzucenia wszelkiego "śmieć" jedzenia z menu. Przy tej wadze organizm szybko zacznie pozbywać się kilogramów, kcale z diety zacznij obcinać dopiero jak waga stanie (co jest naturalne, że w pewnym momencie organizm przestanie chudnąć)
Zglanowany Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 To może ja jeszcze wtrące swoje 3 grosze. Jesteś teraz o jakies 30 kg cięższy niż ja, kiedy zacząłem odchudzanie. Wzrost ten sam, więc jestem w stanie wyobrazic sobie jak wygladasz. Rower jest dobrym pomysłem, ale dopiero po jakimś czasie. Na początek polecam basem (ruch w wodzie pozwoli stawom pracować w nieco lzejszym stopniu i przygotuje je co ciezszej pracy. Pamiętaj, że zanim przygotujesz stawy twoja kondycja tez wymaga odbudowy. Pamiętam jak ja zaczynałem (a jeszcze do tego palilem...). Wiem, że to nie jest forum o odchudzaniu, wiec odezwij sie na PW
Deg2 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Proponowałem głównie czytanie a bieganie zapodałem jako przykład oparty na moim przykładzie A głownie to szło mi o to że może nie od razu rower ale to już kilka osób ładnie napiało więc nie będę się powtarzał. Życzę wytrwałości autorowi tamatu
Brambi Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Dziękuję, za szczere słowa. Faktycznie dieta to podstawa. Jednak bez ruchu nie da się utrzymać efektów 2 lata temu zbiłem wagę samą dietą ze 157 do 132 teraz nabrałem wagi z nawiązką. Mam siedzącą pracę więc przyda mi się jakikolwiek ruch. Tak jak ktoś wyżej napisał bieganie odpada przy mojej wadze bo wejście na piętro powoduje zadyszkę. Z rowerem wiążę nadzieje bo w szkole średniej śmigałem na rowerze przez około 2 lata codziennie 9 km tam i 9 do domu aż ktoś zwinął mi mojego zielonego Heidemanna. Nie chcę aby temat został zamknięty za odchodzenie od sedna więc jeśli ktoś jest w stanie mi polecić jakiś konkretny model, który mnie utrzyma i nie rozleci się po miesiącu używania to z chęcią przyjmę dobrą radę. Chyba, że przy tej wadze powinienem zupełnie darować sobie rower bo nic mnie nie utrzyma.
iza121 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Moim zdaniem powinieneś na razie odpuścić sobie rower, to chyba będzie najbezpieczniejsze i dla Ciebie i dla roweru, wszak nie wiem czy któryś wytrzyma 160kg. Na rower przyjdzie czas, na razie skup się na podstawie wzmocnienia bez obciążania, czyli basen, jak nie basen to chociaż spacery - dużo spacerów, najlepiej stopniowo zwiększając dystans i wykonywane żwawym krokiem. No i oczywiście racjonalne jedzenie. Co do przyrostu wagi po zakończonej diecie, to po pierwsze, przechodząc na diecie jesteś na niej już zawsze dlatego nie powinna być zbyt restrykcyjna, po drugie powinna być dostosowana do faktycznego spalania, po trzecie zapewne zamiast schudnąć z tłuszczu doprowadziłeś do katabolizmu mięśniowego m.in stąd po powrocie do normalnego jedzenia utyłeś z naddatkiem (organizm zabezpieczył się przed kolejnym głodowaniem, a spalił mięśnie w trakcie diety, ponieważ są one niekorzystne energetycznie)
Obes Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Mogę polecić taki rower, jest solidny a pozycja na nim nie jest sportowa (Twój rozmiar jest jeszcze dostępny): Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | GANGSTA 7.0 Dodatkowo trochę waży więc można schudnąć wnosąc go po schodach
Mod Team Pixon Napisano 26 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2012 To jest temat dotyczący wyboru sprzętu, a nie zdrowotny. Zajrzyj też tutaj: [rower] do 2000zł dla ciężkiej osoby [rower dla grubasa] Pomoc w wyborze roweru (194 cm, 120 kg)
Brambi Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Napisano 26 Kwietnia 2012 Dziękuję za pomoc. Jak już coś zakupię to dam znać
GhOsTwrc Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/show_item.php?item=2232362339 takie cos mam do sprzedania powinno wytrzymac twoja wage
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.