Skocz do zawartości

[opony] Jaka szerokość do jazdy 50/50 szosa/las

skurg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałem się zapytać jaką szerokość opony powinienem wybrać w rowerze do jazdy po drogach leśnych, ale nie po jakichś piachach czy błotach, tylko po normalnych wyjeżdżonych trasach, oraz po szosach, mniej więcej pół na pół. Wpadł mi w oko rower kands maestro 2012, lecz on ma opony 38mm, więc czy one nie będą za wąskie do jazdy po drogach leśnych. Więc może lepiej szukać roweru z oponą 1.75 cala czyli 44mm, tylko czy wtedy z kolei nie będą za szerokie do jazdy po szosach?

Napisano

Witam rozumiem że kands w wersji crossowej.

Myślę że oryginalne opony dadzą radę (dopóki nie będzie błota). Ubite drogi nie wymagają aż tak wielkiej szerokości. Jednak jeżeli masz budżet to Polecam Schwalbe Smart Sam 28x1,75 komplet około 100zł. Jednak te opony nie dość że najprawdopodobniej będą lżejsze to są naprawdę dobrym kompromisem teren/asfalt.

Pozdrawiam

PS. Kands to dobry wybór.

Napisano

Witam rozumiem że kands w wersji crossowej.

Myślę że oryginalne opony dadzą radę (dopóki nie będzie błota). Ubite drogi nie wymagają aż tak wielkiej szerokości. Jednak jeżeli masz budżet to Polecam Schwalbe Smart Sam 28x1,75 komplet około 100zł. Jednak te opony nie dość że najprawdopodobniej będą lżejsze to są naprawdę dobrym kompromisem teren/asfalt.

Pozdrawiam

PS. Kands to dobry wybór.

Tak rower to Kands Maestro Cross. W tej cenie chyba nie znajde nic lepsego.

A czy te opony co proponujesz nie mają zbyt agresywnego bieżnika do jazdy po szosach? W sumie racja opony będa mógł później wymienić, tylko pytanie: czy do tego kandsa będą mógł zastosowac opony np. 2 cale? Co decyduje o takiej możności, czy felga koła czy szerokość wideł? Może lepiej wtedy kupić koła z oponami 2cale?

Napisano

Do tego co proponujesz robić to 2 cale to chyba przegięcie.

Decyduje rama (tylny trójkąt) oraz obręcz (jednak oponę 2 cale przyjmuje zdecydowana większość obręczy, w starym rowerze miałem te same obręcze i 29x1,95 wchodzi bez problemu).

Co do Smart samów to bieżnik na środku opony jest tak skonstruowany by były małe opory toczenia (praktycznie ciągły), więc bez obaw, na asfalcie będzie ok (w terenie też).

Pozdrawiam

PS. Test tych opon jest na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...