Skocz do zawartości

[damper] do ramy gt force

Qba66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Zapraszam do dłuższej lektury: :)

ekhm.. zaczynamy:

Od pewnego czasu borykam się z kłopotami z moim tylnym floatem. Tu coś powietrze puszcza, tutaj olej wycieknie leciutko - ogólnie rzecz ujmując powoli odmawia posłuszeństwa. Jako, że to zwykły float, którego jedyna regulacja to ciśnienie w komorze powietrznej (tak, tak nawet nie ma regulacji tłumienia powrotu) to nie opłaca mi się go serwisować. Tym bardziej, że kupiłem używany.

I teraz pojawia się dylemat. Kupić nowy, czy może serwisować mojego używanego RS Pearla 3.3.

Dzwoniłem tu i tam.. i z racji, że pearl jest rzadko widywany to jedynie przeserwisują mi go w harfie we wrocku. Koszt wymiany uszczelek, oleju i innych bebechów zamknie się w 300zł bez przesyłki - sic! Nawet jeśli bym się zdecydował, będzie trwało to sporo czasu, a jeździć się chce. :) Do tego tuleje nie będą mi pasowały do Pearla bo jak się okazało tuleje ślizgowe w oczkach damperów, są inne w foxach i inne w reszcie damperów. I tak dla Foxa jest to 1/2 cala czyli ok 12,7mm a dla reszty 12mm. Tuleja nie pasuje - więc wizyta u tokarza murowana. A o takich ciężko w dzisiejszych czasach.

I owszem pewnie każdy powie - kupuj nowego foxa to nie będzie problemów z tulejami i czekaniem. No tak.. ale nie chcę wydawać na damper majątku, bom biedny student. :)

Nasz forumowicz sprzedaje foxa RP2. Mam kilka wątpliwości, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać:

-czy różnica w stosunku do rp 23 tkwi tylko w postaci dzwigni od propedala? W rp23 mamy możliwość ustawienia 3 pozycji oraz regulacji tej środkowej? Natomiast w rp2 są po prostu dwie pozycje - otwarta i platforma?

-Czy na platformie można wjeżdżać w teren, bo z tego co wiem, to jest to platforma, a nie blokada, czyli że można?

-Jak ma się spasowanie ustawień fabrycznych dampera do ramy. Mam gt force'a a damper ma Rebound i compression tune ustawione fabrycznie na 2 w 3 stopniowej skali. Bedzie to grało? Do tego jest to wersja high volume. Czy ma to wpływ na jakość pracy w stosunku do poprzednich wersji ze standardową komorą?

- czy powinienem odczuć poprawę w stosunku do zwykłego floata, czy jedynie komfort posiadania blokady?

I na sam koniec - jakie jest Wasze zdanie - kupić tego rp2 czy może serwisować pearla 3.3?

Pozdrawiam wytrwałych, którzy doczytali ten esej do końca :P

Czekam na Waszą pomoc :)

A pytałęś w ProShox o serwis perla?

Myslę, że tam by się udało to taniej zrobić, a wtedy to już chyba byłoby przesądzone :)

PS. Pomyśl jeszcze o Manitou Swinger 3way. Mi się jego praca bardzo podoba i może warto nad czymś takim pomyśleć

Główny problem polega na braku uszczelek i ewentualnie jakiś części zamiennych do pearla. Serwisant z harfy powiedział, że może być ciężko ze znalezieniem, bo jest to model, który był produkowany stosunkowo krótko. Oczywiście obdzwoniłem wcześniej x serwisów autoryzowanych - nikt nie chciał się podjąć tego dzieła... : /

Choć faktycznie o proshox'ie nie pomyślałem. Jutro do nich dryndnę :)

Co do kupna nowego dampera to w grę wchodzi tylko fox - nie będę miał problemu z tulejami, a jego praca bardzo mi odpowiada :) Chyba, że trafiłbym na dobrą promocję i byłoby warto - wtedy mógłbym się zastanowić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...