Qba66 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zapraszam do dłuższej lektury: ekhm.. zaczynamy: Od pewnego czasu borykam się z kłopotami z moim tylnym floatem. Tu coś powietrze puszcza, tutaj olej wycieknie leciutko - ogólnie rzecz ujmując powoli odmawia posłuszeństwa. Jako, że to zwykły float, którego jedyna regulacja to ciśnienie w komorze powietrznej (tak, tak nawet nie ma regulacji tłumienia powrotu) to nie opłaca mi się go serwisować. Tym bardziej, że kupiłem używany. I teraz pojawia się dylemat. Kupić nowy, czy może serwisować mojego używanego RS Pearla 3.3. Dzwoniłem tu i tam.. i z racji, że pearl jest rzadko widywany to jedynie przeserwisują mi go w harfie we wrocku. Koszt wymiany uszczelek, oleju i innych bebechów zamknie się w 300zł bez przesyłki - sic! Nawet jeśli bym się zdecydował, będzie trwało to sporo czasu, a jeździć się chce. Do tego tuleje nie będą mi pasowały do Pearla bo jak się okazało tuleje ślizgowe w oczkach damperów, są inne w foxach i inne w reszcie damperów. I tak dla Foxa jest to 1/2 cala czyli ok 12,7mm a dla reszty 12mm. Tuleja nie pasuje - więc wizyta u tokarza murowana. A o takich ciężko w dzisiejszych czasach. I owszem pewnie każdy powie - kupuj nowego foxa to nie będzie problemów z tulejami i czekaniem. No tak.. ale nie chcę wydawać na damper majątku, bom biedny student. Nasz forumowicz sprzedaje foxa RP2. Mam kilka wątpliwości, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać: -czy różnica w stosunku do rp 23 tkwi tylko w postaci dzwigni od propedala? W rp23 mamy możliwość ustawienia 3 pozycji oraz regulacji tej środkowej? Natomiast w rp2 są po prostu dwie pozycje - otwarta i platforma? -Czy na platformie można wjeżdżać w teren, bo z tego co wiem, to jest to platforma, a nie blokada, czyli że można? -Jak ma się spasowanie ustawień fabrycznych dampera do ramy. Mam gt force'a a damper ma Rebound i compression tune ustawione fabrycznie na 2 w 3 stopniowej skali. Bedzie to grało? Do tego jest to wersja high volume. Czy ma to wpływ na jakość pracy w stosunku do poprzednich wersji ze standardową komorą? - czy powinienem odczuć poprawę w stosunku do zwykłego floata, czy jedynie komfort posiadania blokady? I na sam koniec - jakie jest Wasze zdanie - kupić tego rp2 czy może serwisować pearla 3.3? Pozdrawiam wytrwałych, którzy doczytali ten esej do końca Czekam na Waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 A pytałęś w ProShox o serwis perla? Myslę, że tam by się udało to taniej zrobić, a wtedy to już chyba byłoby przesądzone PS. Pomyśl jeszcze o Manitou Swinger 3way. Mi się jego praca bardzo podoba i może warto nad czymś takim pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Główny problem polega na braku uszczelek i ewentualnie jakiś części zamiennych do pearla. Serwisant z harfy powiedział, że może być ciężko ze znalezieniem, bo jest to model, który był produkowany stosunkowo krótko. Oczywiście obdzwoniłem wcześniej x serwisów autoryzowanych - nikt nie chciał się podjąć tego dzieła... : / Choć faktycznie o proshox'ie nie pomyślałem. Jutro do nich dryndnę Co do kupna nowego dampera to w grę wchodzi tylko fox - nie będę miał problemu z tulejami, a jego praca bardzo mi odpowiada Chyba, że trafiłbym na dobrą promocję i byłoby warto - wtedy mógłbym się zastanowić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jeszcze jakiś czas temu nowe manitacze schodziły po cenie poniżej 200PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Załóżmy, że mam do dyspozycji 600zł. W co warto się pakować? http://allegro.pl/manitou-swinger-x4-air-190x50-nowy-i2298210444.html może coś takiego, skoro już o manitou mowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.