Skocz do zawartości

[sklep] Formicki Bike

maciej1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę kupić kilka rzeczy w sklepie Formicki Bike oraz z konta sklepu na allegro. Mają bardzo dobre ceny, cały sprzęt który szukam i dobre opinie na forum dlatego wybrałem akurat ten sklep. Mimo wszystkich dobrych opinii widzę jednak jeden problem. Napisałem do nich maila w niedzielę wieczorem o skracanie przewodów hamulcowych i do teraz nie dostałem żadnej odpowiedzi. Na Allegro w ostatnim miesiącu dostali 5 negatywów (ogólnie mają 11) i 37 neutralnych ( ogólnie 49) - praktycznie wszystkie ograniczają się do całkowitego braku kontaktu ze strony sklepu oraz bardzo długiego czasu oczekiwania mimo wysyłki kurierem. Teraz się trochę obawiam robić u nich zakupy.

Kupował ktoś z Was ostatnio u nich? Było wszystko bez problemu?

Napisano

Kupowałem u nich w ostatni dzień lutego. Paczka doszła bez żadnych problemów i odpisywali na maile. Ale dla pewności możesz wydać trochę więcej pieniążka i wziąć dla bezpieczeństwa paczke za pobraniem ;)

Napisano

Mam wrażenie ze sklep prowadzi człowiek orkiestra, który sam odpowiada za cały interes, wiec można przymknąć oko na to i owo.

Ostatnio zamawiałem siodło. Co prawda troszkę czekałem na kontakt, ale wszystko załatwiono szybko i jestem zadowolony

Napisano

Nie polecam, poszukaj sobie tematów na forum o nich, szukaj gdzieś indziej.

Kosma czemu nie polecasz? Czytałem trochę opinii na forum i właśnie ma raczej bardzo dobre opinie. Sam coś tam kupowałeś czy bazujesz tylko na opiniach innych?

Chyba po prostu jutro tam zadzwonię i zobaczę jak będzie wyglądała rozmowa z nimi.

Napisano

Ja polecam, kupiłem tam kupę sprzętu i nigdy nie było problemu z wykonaniem zamówienia czy dostawą.

Ale zgadza się, że czasem jeżeli się nie przypomnisz to nie dostaniesz emaila z odpowiedzią.

Tyle że to zdarza się praktycznie z każdym sklepem czy dystrybutorem, więc mówiąc wprost - wali mnie to i nie wpływa na ogólnie dobrą ocenę.

Napisano

Kupile buty , pedaly i rurki (mostek, kierownica ,sztyca Ritchey WCS). Buty przyszly nie w tym rozmiarze,nie ten model, spd nie w tym kolorze ,a rurki wysylali caly miesiac ,bo nie mieli wcale calego kompletu WCS. Szczerze odradzam!

Napisano

Kurcze...to rzeczywiście możesz mieć złą opinię. Chociaż z drugiej strony jesteś chyba w znacznej mniejszości. Napiszę jutro co się od nich dowiedziałem telefonicznie.

• Mod Team
Napisano

Ja tam polecam ten sklep, potrzebowałem kiedyś manetkę prawą XT na szybko, zamówiłem we środę, w piątek była u mnie w domu, więc bardzo sprawnie.

Na Allegro też kupowałem i nigdy nie było problemów.

Wczoraj napisałem o zniżkę, jak na razie odpowiedzi nie otrzymałem, napiszę raz jeszcze :<

Napisano

Kupowałem u nich na allegro i przez stronę (taniej) i w momencie zakupów problemów nie było. Fakt do ostatniego zakupu u nich nie doszło bo na maila z odpowiedzią czekałem chyba ponad tydzien. Całe szczęscie, że to olałem bo i tak odpowiedź była negatywna a chodziło o dostepność pewnego elementu. Ale te transakcje, do których doszło przebiegły bezproblemowo i szybko.

Napisano

Polecam kontakt telefoniczny lub mailowy, lecz nie przez formularz.

Sam zamówiłem u nich hamulce nieco nietypowe, o dziwo zero problemu dla pana, jedynie na dostawę części trzeba czekać.

Napisano

Ostatnio (jakiś miesiąc temu) zamawiałem w tym sklepie (internetowym, nie Alledrogo) oponki RK SS 2.2 Był to chyba poniedziałek. Przelałem kaskę. Paczkę dostałem w środę a tam ku mojemu zdumieniu RK SS 2.0... Jako, że fakt ten stwierdziłem po powrocie z pracy i było już po godzinie 17tej zadzwoniłem do sprzedającego. Telefon wyłączony. W sumie nie dziwię się bo każdy po południu potrzebuje czasu dla siebie. Zadzwoniłem w czwartek ok 9tej-10tej - dodzwoniłem się, przedstawiłem problem. Efekt taki: Sprzedający wysłał mi prawidłowe oponki, które dostałem już w piątek (zależało mi na założeniu ich przed weekendem), ja natomiast odesłałem te niechciane w czwartek w południe. Sprzedający wysłał dobre oponki mimo, że ja jeszcze nie odesłałem tych niechcianych. Koszt wysyłki niechcianych i ponownej wysyłki tych prawidłowych pokrył sprzedający. Każdemu mogą zdarzyć się pomyłki, jednak w tym wypadku byłem zadowolony z faktu sprawnego przebiegu reklamacji. Do tego na moją prośbę o jak najlżejsze egzemplarze dostałem oponki ważące 455g/szt., gdzie waga tego modelu waha się w granicach 450-490g. Wcześniej dwukrotnie robiłem zakupy w tym sklepie i nie było najmniejszego problemu.

• Mod Team
Napisano

O proszę, napisałem drugiego e-maila i prawie od razu odpowiedź.

Dostałem darmową wysyłkę, przy okazji dostawa kaset będzie w piątek - jakbym od razu zamówił to musiałbym czekać :c

W każdym razie zawsze warto napisać i spytać o zniżkę, czy darmową wysyłkę (-:

Napisano

Myślę, że sporym testem dla tego sklepu/sprzedawcy będzie moje zamówienie. Jeśli wszystko okaże się takie jak powinno być i niezwłocznie was o tym poinformuję.

Swoją drogą na forum są raczej pozytywne opinie, a jak wiadomo zawsze trafi się ktoś niezadowolony:)

Napisano

Ja w grudniu 2009 zamawialem duzo drobnych rzeczy za ponad 1.5k.

Raz ze dostalem sporo upustu, to jeszcze rzeczy ze wzgledu na brak dostepnosci czesci ktorych zamawialem (czego bylem swiadom) dostalem w 3 transzach bez problemu nie placac nic ekstra za 3 oddzielne wysylki kurierem. Takze ja osobiscie polecam.

Napisano

Kupowałem kierownicę Eastona EC90SL - towar w internecie niechodliwy, u dystrybutora niedostępny. Formicki akurat miał u siebie, w niezłej cenie. Zadzwoniłem ok. 15, od razu ktoś odebrał, sprawdził, że kierownica faktycznie jest na stanie. Zakup, przelew i kierownica u mnie - wszystko bez zbędnej zwłoki.

Napisano

A więc zadzwoniłem dzisiaj do sklepu. Facet od razu odebrał, rozmowa bardzo miła i na temat...tylko konkretów brak...Zapytałem o możliwość połączenia wysyłki przy zamówieniu na złożonym na Allegro i na stronie sklepu - no problem. Wytłumaczyłem że dzwonię ponieważ przez 2 dni nie dostałem odpowiedzi na maila - prawdopodobnie go "przeoczyli". Na moje pytania o dostępność kilku rzeczy dostałem odpowiedź żebym wysłał maila bo teraz nie może sprawdzić. Oczywiście pomyślałem ze znowu nie mam co liczyć na odpowiedź ale grzecznie maila wysłałem. Wielkie zdziwienie - odpowiedź godzinę później...zawartość była jeszcze większym zdziwieniem. Tak w skrócie:

- hamulce Deore dostępne na stronie sklepu - będą po 20 maja !!!

- hamulce SLX dostępne na stronie - będą pewnie jutro

- tarcza XT 180 mm. dostępna na stronie - rzeczywiście jest

- tracza XT 160 mm. wystawiona na Allegro - będzie pewnie w piątek

Wszystko poza hamulcami Deore mogę jeszcze z trudem zrozumieć...

Mimo wszystko złożyłem zamówienie, wysłałem kolejnego maila co jeszcze z niby niedostępnych rzeczy, które jutro mają się pojawić, ma być dołożone do zamówienia oraz prośbę o skrócenie przewodów hamulcowych oraz zamianę klamek. Mam OGROMNĄ nadzieję że za kilka dni będę mógł napisać pozytywny komentarz na temat zakupów w tym sklepie.

Napisano

Witam,

Na początku tego miesiąca 06.04.2012 zamówiłem siodełko selle italia, oczywiście sprawdziłem na stronie sklepu czy jest dostępne i wykonałem telefon - miła rozmowa, Pan potwierdził dostępność towaru. Tego samego dnia załatwiłem formalności związane z ratami, czyli udałem sie do punktu ratalnego żeby podpisać umowę. Środki pieniężne zostały odrazu uruchomione, zadzwoniłem do sklepu, żeby poinformować sprzedawcę - wszystko pięknie i ładnie. Następnego dnia ustaliłem, że sklep otrzymał pieniążki i czekam na wysyłkę, do tego etapu wszystko ok. Nagle pojawia się problem z dostarczeniem towaru, 5 - przekładanych terminów, problem z kontaktem (telefonicznym i mailowym). Dzisiaj mamy 26.04.2012 towaru dalej nie ma, 2 dni temu udało mi się dodzwonić do Pana, który zapewniał mnie, że na 100% towar zostanie dostarczony, niestety bez skutku!!!

Jedna wielka ŻENADA!!!

ps.proszę się dobrze zastanowić, przed dokonaniem zakupów w tym sklepie!!!!

Napisano

No tak to już jest... lepiej unikać takich sklepów...

Analogiczna sytuacja na allegro, często wystawiam przedmioty w dobrej cenie,

ale nie najniższej, bo uważam, że mogę sobie pozwolić na premię za wiarygodność.

A tak ktoś kupi o 10zł mniej od osoby z 5 komentarzami i potem płacze, że uszkodzone lub nie dotarło :)

Napisano

Zamawiałem buty, dostałem zły model i kolor. Kontakt mailowy dość lajtowy, a podejście jakby właściciel w ogóle nie czerpał z tego dochodu :D Po wymianie kilku maili dogadaliśmy się tak, że oni przyślą mi dobre buty a ja odeślę te i dostanę jeszcze zwrot kosztów wysyłki. Buty odesłałem na drugi dzień, nowe otrzymałem kolejnego dnia ale pieniędzy już nie.

A tak ktoś kupi o 10zł mniej od osoby z 5 komentarzami i potem płacze, że uszkodzone lub nie dotarło

Nie wiem co mnie podkusiło na 10 zł tańsze buty, sam wolę zamówić u sprzedawcy, który ma lepszą opinię i wszystko idzie jak należy, dlatego też prawie zawsze wybieram droższą opcję, takim podejściem klientów nie stracisz :)

Napisano

Towar zamówiłem w poniedziłałek i odrazu zadzwoniłem aby sie upewnić ze jest. Gościu obiecał mi wysyłke kurierem w ten sam dzień,góra wtorek. Dziś dostałem maila z dziwnym pytaniem o nr zamówienia(czyli zapewne nic nie wyszło).Dzwonie od 2 godz ale telefon wyłączony. Zostałem bez hamulców na długi wekend. Dziękuje.

Napisano

Złożyłem wreszcie swoje zamówienie w tym sklepie. Niestety ale ocena jaką mogę im na razie wystawić to: NEUTRALNA. Od środy do piątku dzwoniłem do nich chyba z 10 razy do tego 4-5 maili. Na mail odpowiedzieli raz, rozmowy przez telefon doszły do skutku z 4 chyba. Zależało mi aby wysłane było wszystko w piątek tak żebym dziś - w poniedziałek, wszystko dostał. Pan zapewniał że na 100% wyślą w piątek, tylko muszę im wysłać jakieś potwierdzenie wpłaty - oczywiście wysłałem w piątek koło godziny 13.00. Później jeszcze dzwonił do mnie, pytał się dokładnie o adres - myślę sobie że wysyła. W sobotę rano dostaję maila że przesyłka wyjdzie w poniedziałek bo mieli dużo zamówień.... Rozmowa przez telefon też trudna bo "szefa nie ma" i drugi Pan nie może o wielu rzeczy decydować, a jak coś chcę żeby zrobili więcej (skrócenie przewodów w hamulcach) to mam pisać na maila bo przez telefon to on nie może przyjąć takiego zamówienia...

Ogólnie mówiąc jak komuś się w ogóle nie spieszy i ma ochotę pisać 3 razy takie same maile, wydzwaniać nie wiem ile razy to polecam. W innym wypadku chyba lepiej zamówić gdzieś indziej...Opisałem to wszystko w skrócie bo gdybym miał opisywać wszystko to pamiętnik by się z tego zrobił...trochę tragiczny pamiętnik...

Napisano

Tak wiem, ale z drugiej strony było bardzo dużo pozytywnych opinii o nich dlatego zdecydowałem się zaryzykować. Jeszcze zobaczymy co do mnie przyjdzie - jak będzie wszystko tak jak chciałem to opinia zostaje. Chociaż boję się że mogli coś spierdzielić a wtedy się co najmniej bardzo zdenerwuję. Zamawiałem tarcze XT jedną 180 i jedną 160 mm - kilka razy musiałem im powtarzać że nie chcę 2 sztuk 180 mm. Jeszcze większe jaja mogą być z hamulcami, chciałem żeby skrócili mi przewody hamulcowe i zamienili klamki tak żeby prawa była do przedniego zacisku a lewa do tylnego...aż się boję co przyjdzie...

Napisano

Goście sobie jaja robią. Zamiast powiedzieć że trzeba parę dni zaczekać na wysyłkę, wmawiają że wyślą nazajutrz. U mnie mija tydzień od zamówienia i gościu wczoraj napisał ,że wszystko ma na stanie tylko prosi o maila w poniedziałek. A wiec napisałem dziś tego maila tylko po co się pytam. Ceny dobre i warto poczekać na towar dłużej ,ale nie rozumiem po co te ściemy i ignorancja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...