SKARAMANGA Napisano 12 Marca 2006 Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam! Poszukuję obręczy na tylne koło do hardtaila XC. Ważę 70 kg. Cenowo nie chciałbym przekraczać 100 zl. Myślałem o MAVICu XM 317, ALEXie ACE 18 lub Rigidzie SPHINX. A może jest jakiś inny model godny uwagi ? Czy moglibyslcie polecić coś sprawdzonego, co przy ostrzejszych zjazdach się nie rozcentruje lub co gorsza nie pęknie po 1 sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Cześć. JA jeżdżę na Alexie dh19 i jestem bardzo zadowolony. Przeżyła bardzo ostre zjazdy w górach bez rozcentrowania. Na codzień jeżdżę zwykłe i czasem ostrzejsze XC. Tyle tylko ze moja jest na 36 szprych, ale i waga moja jest ok 10 kg większa. ACE 18 może być zadelikatna (poczytaj o tym na forum bo niedawno było sporo tego typu postów) Reasumując ze swojego doświadczenia polecam dh19 model. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_new_biker_* Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 ze sklepu proponuje zakup nowych obreczy Accenta, ich parametry i cena sa bardzo OK, a przy twojej wadze powinny spokojnie wytrzymac, mam korbe Accenta i nie narzekam, poza tym przetestujesz je i napiszesz czy warto je zakupic http://www.velo.com.pl/accent/www_acc_rims/accrims_02.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 a ja bym sie nie bawił w testowanie nowych obreczy, lepiej kupic ta DH 19, ja mam, jeszcze nie jeździłem na nich, ale duzo osob je poleca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acinpreis Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 ja mam alexy DH22 spisują sie naprawdę dobrze, polecam.Cena ok 80 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Ja ważę 72 kg, jeżdzę dosyć ostro, mam z tyłu Tiogę Factory XC - waży 430 g. Jak na razie ma przejechane ok 6 tys i się trzyma Raz się wygięła trochę jak złapałem snake'a (wygięła się nie ze swojej winy, tylko od mocnego uderzenia o korzeń w lesie). Mechanior wyklepał, od tej pory przejechała z 2 tys km i jest ok - nie pękła, pomimo że jest w jednym miejscu dosyć nadwyrężona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Ja mam mavica x221 (jezeli sie dobrze orientuje to to samo co XM 317 ale moge sie mylić) Z Deorką tylko że z przodu. Moim zdaniem fajny zestawik. Edit: Zapłaciłem za nią 85zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 a co sadzicie o ace19? ze sklepu proponuje zakup nowych obreczy Accenta, ich parametry i cena sa bardzo OK, a przy twojej wadze powinny spokojnie wytrzymac, mam korbe Accenta i nie narzekam, poza tym przetestujesz je i napiszesz czy warto je zakupic zakup tych obreczy to spore ryzyko: sa w sprzedazy dopiero od tego sezonu (chyba, ze o czyms nie wiem ), wiec sa niesprawdzone. moga okazac sie bardzo dobrymi rawkami za male pieniadze- "topowy" model kosztuje niespelna 60zl, a z drugiej strony moze to byc chlam, z ktorego producent wycofa sie w nastepnym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Jeżdżę na DH19 z tyłu ale bynajmniej nie klasyczne XC, tylko coś mocniejszego i tu się świetnie sprawdza ta obręcz. Ale do typowego XC brałbym ACE18 bo jest lekka i za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dołączyłbym się do poleceń grona Kolegów - obręcz Alex-a DH-19, na której po krótkich analizach na forach mam złożone 2 komplety nowych kół do nowego bike'a w sprawdzonym sklepie LINK Na delikatniejszy teren mam z 32 szprychami, na trudniejszy z 36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ale do typowego XC brałbym ACE18 Mam z tyłu na 32 szprychy tyle ze z piastą Lx i nie ma problemów. Moim zdaniem godna polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ja do typowego XC również polecam ACE18 lub XM317. ACE18 jest trochę wąska dlatego może łatwiej powodować "snaki" ;-) , ale sztywności odmówić jej nie można. DH19 to bardzo dobry zakup, ale przy Twojej wadze i do normalnej jazdy XC, to jest za ciężka- nawet by nie pisnęła pod Tobą ;-) Pozdrówko ALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 mam jzu druda x221(xm317)na przodzie i nie moge narzekac prawdopodobnie dam ja sobie na tyl przy wymianie najbllizszej obreczy-waze 90kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKARAMANGA Napisano 15 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dzięki za wszelkie odpowiedzi :-) Przed chwila wróciłem, ze sklepu Authora i dowidziałem się czegos ciekawego. Otóż te obręcze Accenta gdzie najdroższa kosztuje niespełna 60 zl. są produkowane przez Alexa i to ponoć ma gwarantować ich trwałość. Co do paremaetrów to 440g przy kapslowaniu i 3 komorach, szlifowanym bokiem wraz z rowkiem kontrolnym wygląda mi na odchodzone ACE 18. HEHE. Może się skusze i je przetestuje? A jeśli nie to faktycznie DH 19 wyglądaja solidnie, tylko ta masa.... Pozdrawiam i do wiosny :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 taie same parametry ma mavic wspomniany przezemni 440gr(katalogowo-real bodajze 10gr wiecej)kapsle szlifowanie i 3 komory i jest sprawdzony tylko ze rowkow nie ma u mnie na przodzie dal rade okolo 10000km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Arni, moze chociaz ty cos wiesz o ACE19? sorry, ze ponawiam pytanie, ale podoba mi sie ta obrecz bardzo i chcialbym sie czegos dowiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Arni, moze chociaz ty cos wiesz o ACE19? sorry, ze ponawiam pytanie, ale podoba mi sie ta obrecz bardzo i chcialbym sie czegos dowiedziec Totalna nowość, więc nie ma żadnych opinii, żadnych sprzedaży. Oczywiście nie ma złych Alexów, więc w jakość tej obręczy też można uwierzyć- może trafi się pierwszy, który potestuje Pozdrowerek ALL :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A może sun rims rhyno lite? Wszyscy sobie chwalą tą obręcz. Jak będę sobie zmieniał koła, to będę chciał złożyć je właśnie z tymi obręczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A myślaleś nad ritcheyami?? ja mam ritchey girder pro ocr, bardzo fajna obręcz jeżdże na nich juz rok, i przeżyły kilka pożądnych skoków i wydaje mi się że są wytrzymałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 obydwie wyzej wymienione obrecze do klasy lkkiej juz nie naleza raczej...sama mam rhyno litea xl na tyle i jest mocny to fakt ale chyba zbyt mocny jak na moje potrzeby i nastepna bedzie lzjesza jak sadze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Totalna nowość, więc nie ma żadnych opinii, żadnych sprzedaży. Oczywiście nie ma złych Alexów, więc w jakość tej obręczy też można uwierzyć- może trafi się pierwszy, który potestuje wink.gif Pozdrowerek ALL smile.gif cool.gif dzieki Arni byc moze ja ją przetestuje. pytanie bylo moje, zapomnialem sie zalogowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.