hps Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Hey ! Możemy się spodziewać pod koniec roku prawdopodobnie, fulla od MBike 29era. Całość ma się zmieścić w cenie 6999zł: Co wiadomo: -Osprzęt pełne X9 -"Zawieszenie tylne 65mm oparte na topowym damperze" -Przód 100mm Zapowiada się smakowicie, racja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Tylko dlaczego 65 mm skoku? To będzie rower zawodniczy? Nawet produkty dużych koncernów "puchną", skok rośnie - cannondale scalpel, merida ninety-nine, specialized. Wg mnie kiepski pomysł bez szans na dużą sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) jak geometria będzie ok (a osprzęt zacny) to ja bym kupił ;-)) ps a jak już piszemy listy życzeń - to ja poproszę o powrót do firmowej - zawodniczej kolorystyki - zieleń mi zdecydowanie bardziej pasuje niż wszechobecna czerwień ;-) Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Myślę, że nawet te 65 mm przy kole 29" spokojnie wystarczy, i pod warunkiem dobrania uniwersalnej geometrii nie będzie to rower tylko zawodniczy. A jeśli będzie zaprojektowany jako zawodniczy wtedy M-bike samo zamyka sobie możliwość większej sprzedaży . Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Obes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Ok ty kupisz. A inni? Wg mnie tak krótki skok to poroniony pomysł - gdybam że takie firmy jak specialized, merida, cannondale mają większe doświadczenie w analizie tego co się dzieje na rynku i nie bez powodu podnoszą skok zawieszenia. Pierwsze amortyzatory powszechnie obecne w rowerach, także do ścigania się, miały 63 mm skoku, potem 80, dziś 100. O ile są osoby które wolą 80tki i skracają skok widelców, to skracania to 63 mm raczej nikt już nie preferuje. Widocznie korzyści są zdecydowanie większe niż straty. A sam pomysł dobry, bo za wielu stosunkowo niedrogich fulli 29er nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Według Ciebie pomysł poroniony, dla osób które chcą żeby siodełko nie "kopało w tyłek" ciekawa propozycja, pod warunkiem j/w napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hps Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Będzie także inna kolorystyka, zapewne zielona właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Kolorystyka nie ma wpływu na własności roweru, jeśli nie będzie uniwersalny to sprzedaż będzie raczej znikoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 ok - w sumie to na skok 80mm też bym się nie obraził ;-) Obawy mam inne - albo z ceną za bardzo poszaleją i zrobi się zbyt bliska bardziej "uznanych" firm , albo dostępność będzie marna; albo co gorsza znowu zrobią tylko takie maleńkie ramy jak w Renegade ;-)) Postuluję: duże koło = duża rama ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Obawiam się, że jednak Tobo ma rację i będzie to jakiś wyścigowy krótki wynalazek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hps Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Kolorystyka nie ma wpływu na własności roweru, jeśli nie będzie uniwersalny to sprzedaż będzie raczej znikoma. Tyle że ja nic o własnościach nigdzie nie pisałem, po prostu podaję informację Obawy mam inne - albo z ceną za bardzo poszaleją i zrobi się zbyt bliska bardziej "uznanych" firm Cena jest już znana, wątpię żeby się nie wyrobili w założonej kwocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 No właśnie, w porównaniu z całą resztą, kolor ma marginalne znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) umowmy sie...praca identycznego zawieszenia przy 65mm skoku i 100mm to niebo a ziemia pomimo, ze wnetrznosci i rozwiazania te same, a skoro postep pozwala budowac systemy ograniczajace bujanie ze wspomaganiem damperow to po prostu szkoda, ze nie ma 2x100mm, ale to, jak mbike podchodzi do tematu, jego polityka cenowa i autorskie projekty zasluguje tylko na oklaski nastepny projekt prosimy maratonowe 2x100mm Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 No może projekty nie do końca .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) dobra...na pewno nie cisna skrajnej i bezmyslnej masowki z katalogu tajwanskiego producenta, a czy jest to na drodze kompilacji/modernizacji 'wzorcow' czy w 100% wlasnych projektach to rzeczywiscie nie wiem Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 byle nie było problemów z patentami ;-) bo się jeszcze okaże, że to "chińskie" podejście do praw autorskich ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Spokojnie,Duży plus za chęci, patenty - horstlink w Europie nie obowiązuje, więc ok. PS Tu jest ten M-bike, zbyt wielu poprawek nie wprowadzili ... zmniejszenie skoku : Welcome to Kinesis Website Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Obes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Wg kinesis, skok na kole to 130, i to bylaby super opcja na rynku. Ale chyba nie pasuje im do sciagnackiego charakteru reszty rowerow. Szkoda. 100 byloby sper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Dla 65 mm skoku to można było zrobić z tyłu zawieszenie softail i zaoszczędzić na masie dźwigni pośredniczących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hps Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Jest więcej info: Shottas FS 29" Rama aluminiowa. Amortyzator - Rock Shox Reba RL QR15mm Damper - X-fusion O2 RL Hamulce - Avid Elixir 5 (białe) Osprzęt to kombinacja Grup X.9, X.7 i X.5 firmy SRAM. Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez hps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Żadna łaska, ot po prostu projekt bez własnej inwencji ... nie wiem czym się tak przejmować, tym, że kupili gotowy projekt ? Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez Obes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Nabial i tak stwierdzi ,ze za krotka gorna rura haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Wg mbike zawieszenie tylne ma skok 100m, natomiast w cytowanym w pierwszym poście tekście jak sądzę producentowi chodziło o 65mm (a konkretnie 63mm) skoku dampera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Moze zadaj sobie pytanie jaka dlugosc ma damper przy swoim skoku 63mm, potem jak dojdziesz do tego to popatrz na rower i zastanow sie czy wszystko Ci pasuje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) Patrzę na rower i widzę średniej jakości grafikę, a nie zdjęcie ramy. Producent na FB napisał, że skok wynosi 100/100 i jest to dla mnie wystarczające potwierdzenie. Zresztą w 26 calowej Meridzie, przy bardzo podobnym układzie zawieszenia jest damper o skoku 50mm (dł. montażowa 190mm), nie widzę powodu żeby nie dało się tu upchnąć 63-ki (dł. montażowa 215mm). Edytowane 3 Września 2012 przez schwepes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi