Skocz do zawartości

[rower] Full 29er od MBike

hps

Rekomendowane odpowiedzi

Hey !

Możemy się spodziewać pod koniec roku prawdopodobnie, fulla od MBike 29era. Całość ma się zmieścić w cenie 6999zł:

Co wiadomo:

-Osprzęt pełne X9

-"Zawieszenie tylne 65mm oparte na topowym damperze"

-Przód 100mm

Zapowiada się smakowicie, racja? :)

36575_341683472551503_117678408285345_845488_750814854_n.jpg

jak geometria będzie ok (a osprzęt zacny) to ja bym kupił ;-))

ps a jak już piszemy listy życzeń - to ja poproszę o powrót do firmowej - zawodniczej kolorystyki - zieleń mi zdecydowanie bardziej pasuje niż wszechobecna czerwień ;-)

Edytowane przez bipr

Myślę, że nawet te 65 mm przy kole 29" spokojnie wystarczy, i pod warunkiem dobrania uniwersalnej geometrii nie będzie to rower tylko zawodniczy.

A jeśli będzie zaprojektowany jako zawodniczy wtedy M-bike samo zamyka sobie możliwość większej sprzedaży .

Edytowane przez Obes

Ok ty kupisz. A inni?

Wg mnie tak krótki skok to poroniony pomysł - gdybam że takie firmy jak specialized, merida, cannondale mają większe doświadczenie w analizie tego co się dzieje na rynku i nie bez powodu podnoszą skok zawieszenia.

Pierwsze amortyzatory powszechnie obecne w rowerach, także do ścigania się, miały 63 mm skoku, potem 80, dziś 100. O ile są osoby które wolą 80tki i skracają skok widelców, to skracania to 63 mm raczej nikt już nie preferuje. Widocznie korzyści są zdecydowanie większe niż straty.

A sam pomysł dobry, bo za wielu stosunkowo niedrogich fulli 29er nie ma.

ok - w sumie to na skok 80mm też bym się nie obraził ;-)

Obawy mam inne - albo z ceną za bardzo poszaleją i zrobi się zbyt bliska bardziej "uznanych" firm , albo dostępność będzie marna; albo co gorsza znowu zrobią tylko takie maleńkie ramy jak w Renegade ;-))

Postuluję: duże koło = duża rama ;-))

Kolorystyka nie ma wpływu na własności roweru, jeśli nie będzie uniwersalny to sprzedaż będzie raczej znikoma.

Tyle że ja nic o własnościach nigdzie nie pisałem, po prostu podaję informację ;)

Obawy mam inne - albo z ceną za bardzo poszaleją i zrobi się zbyt bliska bardziej "uznanych" firm

Cena jest już znana, wątpię żeby się nie wyrobili w założonej kwocie.

umowmy sie...praca identycznego zawieszenia przy 65mm skoku i 100mm to niebo a ziemia pomimo, ze wnetrznosci i rozwiazania te same, a skoro postep pozwala budowac systemy ograniczajace bujanie ze wspomaganiem damperow to po prostu szkoda, ze nie ma 2x100mm, ale to, jak mbike podchodzi do tematu, jego polityka cenowa i autorskie projekty zasluguje tylko na oklaski

nastepny projekt prosimy maratonowe 2x100mm :)

Edytowane przez nabial

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Jest więcej info:

Shottas FS 29"

Rama aluminiowa.

Amortyzator - Rock Shox Reba RL QR15mm

Damper - X-fusion O2 RL

Hamulce - Avid Elixir 5 (białe)

Osprzęt to kombinacja Grup X.9, X.7 i X.5 firmy SRAM.

293463_401917026528147_1467590142_n.jpg

Edytowane przez hps

Patrzę na rower i widzę średniej jakości grafikę, a nie zdjęcie ramy. Producent na FB napisał, że skok wynosi 100/100 i jest to dla mnie wystarczające potwierdzenie.

Zresztą w 26 calowej Meridzie, przy bardzo podobnym układzie zawieszenia jest damper o skoku 50mm (dł. montażowa 190mm), nie widzę powodu żeby nie dało się tu upchnąć 63-ki (dł. montażowa 215mm).

Edytowane przez schwepes

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...