rybciasum Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam Zastanawiam się jakie są realne wagi korb z suportami, z tego co wiem Deore ze zintegrowaną osią i suportem to coś w granicach 980g, nie jestem do końca pewien jak to wychodzi w porównaniu do SLX / XT (m760), czy jest sens dopłacania do wyższych grup dla 80-150g ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Z reguły producenci Shimano jak i Sram podają masę korby wraz suportem, bo w takim zestawie są sprzedawane. Czy warto dopłacać do lżejszej korby? Jeśli się scigasz to tak, ale dla rekreacji to bez znaczenia. Weź pod uwagę że lżejsze równa się mniej trwałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 http://rowerowawaga.pl/images/foto/med_4goeot_img_6730.jpg http://rowerowawaga.pl/images/foto/med_0ymlrz_img_5302.jpg http://rowerowawaga.pl/images/foto/med_3tymu4_img_6888.jpg czyli są to wagi już z suportami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Lżejsze = mniej trwałe. Skąd taki wniosek? Czy warto dopłacać do takiej korby? Na to pytanie możesz odpowiedzieć tylko ty, bo tylko ty wiesz jakie masz rowerowe priorytety. Masa - ma znaczenie tylko wtedy, gdy całościowo rower jest lub ma być "chudy". Różnicę 200 gram poczujesz trzymając korbę w rękach, w rowerze nie ma szansy. Wygląd - ładne jest tylko to co się tobie podoba. Choć dość często jest tak, że komponent droższy jest bardziej dopracowany wizualnie i przez to "trafia" do większej ilości nabywców. Kupując droższą część nie tylko wydajesz więcej pieniędzy ale też w trakcie jej użytkowania nie chcesz z reguły dokonywać zmiany na coś gorszego a to podnosi koszt inwestycji, na która musi być stać użytkownika. To nie są wagi z suportami, do podanych mas musisz dorzucić ok 100 gram dla suportu shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Czyli między deore a SLX wychodzi 99g różnicy, bo obydwie mają zintegrowane osie, także suporty będą takie same ? Moje przemyślenia wynikają z tego że paliłem się na m760, i kolega uświadomił mnie że między nową deore, a xtkiem z 2004 nie ma aż tak drastycznych różnic wagowych, a w cenie używanej m760 mam nową deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Pisząc lżejsze mniej trwałe nie mam na myśli tego że ramiona korby są jakieś mało trwałe, tylko koronki na nich założone. Na alyminiowej mniej przejedziesz jak na stalowej i jak przejeżdżejąc przeszkodę zachaczysz blatem, to łatwiej go pogiąć niż jak by był stalowy. Mając aluminiowe koronki trzeba tylko uważać na rozciągający się łańcuch. Mając trzy kpl. łańcuchów można daleko zajechać nie zajeżdżajc napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Korvy zintegrowane mają oś o dużej średnicy, to pozwala zredukować masę w stosunku do klasycznych korb, suport korb zintegrowanych jest także sporo lżejzy od typowych suportów z osią, które ważą w dosyć lekkich opcjach 250 gram. Na różnicę całkowitej masy korby wpływa stopień wydrążenia ramion (technologia hollow tech, puste profile o różnej wielkości), materiał osi, materiał zębatek, stopień ich podziurawienia i wyprofilowania, materiał śrub. Korba deore ma oś stalową, śruby również, zębatki poza największą są stalowe. Przy produkcji wyższych modeli korb używa się też prawdopodobnie innych technologii obróbki co pozwala na uzyskanie bardziej filigranowych a przy tym mocniejszych/sztywniejszych ramion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Czyli zamiast 150zł więcej, lepiej wziąć deore m590, i mieć tylko koło 100g do tyłu, dobrze myśle ? , moje aktualne fc-m171 z suportem waży koło 1300g, także to i tak będzie niezły krok do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Czy lepiej - trudno odpowiedzieć. To zależy - jak pisałem - od priorytetów i możliwości. Przy twoim rowerze za 150 zł możesz wykorzystać je w użyteczny sposób w wielu innych miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jeśli ne zależy Ci na masie to będzie to dobry wybór. na pewno odczujesz skok jakoścowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.