karpik75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 W zasadzie tylko ich (poza plecakiem o który pytam w poprzednim poście) brakuje mi do pełni szczęścia. Pochodziłem ostatnio po sklepach, jednak nie znalazłem nic ciekawego, a to co było interesujące przekraczało mój budżet Z pomocą przyszło allegro, znalazłem kilka modeli okularów które mnie zainteresowały. - ARCTICA S-30 Z WYMIENNYMI SZKŁAMI+GRATIS BANDAMKA (2268571921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - Okulary Fischer FS-21A POLARYZACJA WYMIENNE SZKŁA (2295673769) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - Okulary Sportowe SOLANO 6005 (2297463983) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (czarne) - LEKKIE i KOMFORTOWE Okulary Alpina Guard-Shield (2272609064) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - ŁL Okulary sportowe ALPINA GUARD 20 (2297867073) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Oczywiście to tylko moje typy. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi firmami lub modelami to proszę o opinię. Wszelkie sugestie mile widziane, jednak bardzo prosiłbym o warianty z wymiennymi szkłami.
ekous Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Osobiście raczej odradzam Arctice - robia tanie okulary, ale to nie jest najwyższa jakość. Sam mam bodaj s70 z ramką korekcyjna i niecały rok zajęło pokrowcowi rozwalenie się. Szkiełka są zrobione tak, że mam już na nich odciski od ramki [choć to może być związane, z tym, że czasem jak składałem przeciwsłoneczne to z impetem upadały na ramke]. Lepiej poszukaj jakichś uvexów, sam bym kupował, ale nie mają z ramką.
mariusz231 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 W zasadzie tylko ich (poza plecakiem o który pytam w poprzednim poście) brakuje mi do pełni szczęścia. Pochodziłem ostatnio po sklepach, jednak nie znalazłem nic ciekawego, a to co było interesujące przekraczało mój budżet Z pomocą przyszło allegro, znalazłem kilka modeli okularów które mnie zainteresowały. - ARCTICA S-30 Z WYMIENNYMI SZKŁAMI+GRATIS BANDAMKA (2268571921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - Okulary Fischer FS-21A POLARYZACJA WYMIENNE SZKŁA (2295673769) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - Okulary Sportowe SOLANO 6005 (2297463983) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (czarne) - LEKKIE i KOMFORTOWE Okulary Alpina Guard-Shield (2272609064) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - ŁL Okulary sportowe ALPINA GUARD 20 (2297867073) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Oczywiście to tylko moje typy. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi firmami lub modelami to proszę o opinię. Wszelkie sugestie mile widziane, jednak bardzo prosiłbym o warianty z wymiennymi szkłami. Może takie http://www.tchibo.pl/Okulary-sportowe-p400016162.html?dim1=Weis ostatnio widziałem że są jeszcze dostępne w sklepie stacjonarnym. Osobiście już takich nie posiadam, ale miałem starszy model przez ponad dwa lata i pewnie miałbym do tej pory gdybym ich nie zniszczył ze swojej winy. Teraz mam z Lidla marki crivit za12 złotych i jestem z nich bardziej zadowolony niż z uvexów za 100 zł. Oczywiście 3 pary wymiennych szkieł, i tylko żałuje że nie kupiłem dwóch par są podobne to tych tylko czarne http://fanlidla.pl/gazetka/2012.03.10.sport/4969,Okulary,sportowe,sloneczne
elkaziorro Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 A ja mogę szczerze polecić Arcticę. Mam trzy pary tej firmy, jedne chyba z 8 lat i do żadnych nie mam zastrzeżeń. Dobrą sprawą jest polaryzacja, na to proponuję zwrócić uwagę przy zakupie. Ale przede wszystkim okulary, podobnie jak np. kask, trzeba przed zakupem przymierzyć. Jeżeli nie będą dobrze leżeć, będzie Ci podwiewać podczas szybszej jazdy i zaczną Ci łzawić oczy. Mogą też gnieść na nosie, w okolicach uszu itp. przez co jazda w nich będzie nieprzyjemna. W przeszłości kilka razy naciąłem się przy zakupach przez neta i teraz okulary kupuję tylko po przymiarce.
ekous Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 tylko problem jest taki, że za 12zł to raczej zbyt dobrej polaryzacji nie ma.. jest to technologicznie niemożliwe. ja ze swoimi Arcticami [kosztowały ~120] na Mazurach na żaglach w końcu mogłem normalnie pływać, bo od wody nie odbijało się nic. NIC. na mokrym asfalcie też sprawdzane.
elkaziorro Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Oczywiście te tanie okulary z lidla, tchibo itp polaryzacji nie posiadają. To są po prostu takie zwykłe "przyciemniacze", które można kupić w każdym markecie, czy na deptaku nad morzem. Nawet jak ktoś wciska, że polaryzacja jest, to nie warto wierzyć, zresztą łatwo to zweryfikować mając przy sobie komórkę. Kolega karpik75 podał przykłady raczej dobrych firm, więc tam o polaryzację (o ile piszą, że jest) nie obawiałbym się.
mariusz231 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Jakbym nie maił porównania, ale posiadam uvexy za bagatela 99zł miałem tcm a teraz z Lidla, i jakiejś drastyczniej różnicy nie widzę w jakości i funkcjonalności. Zależy jakie są wymagania marketing często robi także swoje. Nie twierdze że te, za 12 zł. są jak za 100 zł. ale na pewno lepiej niż żadne.
elkaziorro Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja nie mówię, że te z Lidla są jakieś tragiczne. Posiadam takie i od czasu do czasu używam. Jednak jeżeli ktoś może wydać 120 zł na okulary, to bez sensu, żeby kupował te za 20, które mimo wszystko są gorszej jakości - gorsze tworzywa, szybciej rysujące się szkła, brak chociażby polaryzacji itd itp. A marketing to już inna sprawa
karpik75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Ekous, nie oceniam, ale dla mnie 140,- zł za okulary to nie jest tanio Co do sprzetu z Lidla, jakoś nei mam przekonania; co oczywiście nie oznacza iż uważam że to co z Lidla to zło. Może to sereotyp, ale wierzę w rzeczy które robi firman która się w danej dziedzinie specjalizuje. Wiadomo, te z najwyższej półki moge tylko pogolądać w sklepie, ale te do których podałem linki są w zasięgu i są robione przez firmy z tej branży. Teraz widzę, że nie napisałem o cenie: max. do 200,- zł, ale wolałbym taniej
ekous Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 ja tylko mówie, że lepiej wydać więcej kasy i mieć pewność o polaryzację, bo ta - uwierzcie mi- ma znaczenie. strasznie idzie w oczy. jeśli ktos będzie często używał to nie ma innej opcji. Co do kwestii jakości Arctici to nie mam porównania ze zwykłymi okularami, te z ramką działają na trochę innej zasadzie. Choć odrazu po zakupie stwierdziłem, że jeden zausznik mi sie nie wysuwa. kupowałem przez neta, więc nie chciało mi się bawić w odsyłanie. IMO rzeczy z lidla są spoko, ale na okulary warto wydać więcej kasy. Jak sobie cztery litery odparzysz to możesz liczyć na Sudocrem - jeśli coś Ci się stanie z oczami - jedynie operacja;>
karpik75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 w tym właśnie rzecz ekous, stąd budżet 200 zł, a nie 50 zł, wiem że to nie jakaś masakra finansowa, ale coś sensownego powinno się znaleźć zwłaszcza z polaryzacją
Beskidek Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Może takie, których używają polscy żołnierze na misjach? Uvex Skyper SX2? Mam, fajnei się sprawują, można komplety wyrwać na alledrogo koło 100zł, a okulary naprawdę solidne i wygodne.
deTem Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja ze swojej strony polecam okulary Accenta, które idealnie mieszczą się w Twoim budżecie. Onyx mają już ze 4 lata, jak do tej pory żadnych problemów. Jedynie szkiełka się trochę porysowały. Natomiast od pół roku użytkuje, również z zadowoleniem okulary Fever (zdecydowany postęp jeżeli chodzi o wygodę użytkowania). Przesiadka spowodowana była zmianą mocy szkieł korekcyjnych i właśnie porysowaniem w strategicznym miejscu szkieł, żółtego z lewej strony, a czarnego z prawej. I jeszcze sprawa szkieł zapasowych, co po części zniechęciło mnie do wyrobów Arcticki - nigdzie nie mogłem dostać zapasowych szkieł, które również uległy w końcu zużyciu (ale to był ładnych kilka lat temu, więc nie wiem , czy teraz się coś nie zmieniło).
karpik75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Po długim namyśle zdecydowałem się okulary Uvex Protect Steel Shiny Teraz pozostaje tylko czekać na przesyłkę. Dziękuję wszystkim za pomoc
A7x Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Osobiście raczej odradzam Arctice - robia tanie okulary, ale to nie jest najwyższa jakość. Sam mam bodaj s70 z ramką korekcyjna i niecały rok zajęło pokrowcowi rozwalenie się. Szkiełka są zrobione tak, że mam już na nich odciski od ramki [choć to może być związane, z tym, że czasem jak składałem przeciwsłoneczne to z impetem upadały na ramke]. Lepiej poszukaj jakichś uvexów, sam bym kupował, ale nie mają z ramką. Posiadam S-30 i bardzo sobie chwalę- trzymają się już ponad 2 lata, do tej pory nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Wszystko zależy kto, jak dba o swój sprzęt. Ja uważam, że S-30 to dobre okulary za rozsądną kwotę. Jeżeli autor tematu poszuka, to gdzieś już opisywałem te okulary, zresztą podobnych tematów jest już kilka, gdzie te same modele były opisywane i wymieniane. PS. widzę, że zakup zrobiony- oby Ci dobrze służyły
Darasekpoz Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Osobiście raczej odradzam Arctice A ja wręcz przeciwnie. Nie wiem kiedy to było, ale ładnych kilka lat temu - kupił okulary Arctica S79 - z polaryzacją, a do tego pływające na wodzie. Okulary służą mi już kilka sezonów - do dziś. Ostatnio wprawdzie myślałem nad zmianą - bo mam już mocno porysowane szkła, ale to często z własnej winy. Same okulary super
ekous Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 nie mówię, że sama funkcjonalność okularów jest zła. Raczej chodzi mi o otoczke i o to, że jeżli ktoś może to niech kupi droższe. Na rynku jest mało okularów z ramką, nie mówiąc już o korekcyjnych przeciwsłonecznych stricte sportowych (adidasa, bardzo dobrze oksy kosztuje ~700zł). Okulary są wporządku, ale pokrowiec, który nie wytrzymał sezonu to trochę lipa. Otarcia na szklach, co pisałem wyżej, nie przeszkadza, ale psuje estetyke i może być w niedługim czasie przyczyną pęknięcia szkieł.
Revman Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Witam Nie wiem jaki masz budżet ale widziałem że załączyłeś naszą ofertę. Jesli mam polecać to proponuje przyjrzeć się ofercie firmy BLIZ. Prowadzimy sprzedaż okularów modeli fischer , arctica, bliz, solano i rudy project. Z całej gamy opraw jakie mamy naprawdę polecam Blizy np. Pursuity lub nowy model Velo dlaczego ? Bo jest to najlepszy kompromis cena /jakość bardzo dobre wykonanie, świetny design, można w razie W dokupić szkła zapasowe. np mało kto z was zwraca uwage na zausznik ale taki jak maja oprawy rudy project lub Bliz to jest właśnie to - cienki specjalnie zaprojektowany aby jego użytkowanie łącznie z kaskiem było jak najmniej upierdliwe. Z lepiej wykonanych opraw można sie jeszcze zastanowic nad niektórymi oprawami solano 6003, 6002, 6005. Sprowadzaliśmy dla klienta model Solano 6003 czarny ponieważ klient miał juz taki model od 5 lat i był tak zadowolony że przy wymianie nie chciał słyszec o innych oprawach. Proszę nie traktować tego jako spamu tylko jako dobra poradę, mam w ręce codziennie takie okulary. Co więcej mogę mieć każde a używam osobiście teraz Blizów Velo a poprzednio Bliz Pursuit XT. Jeli ktoś ma kasę to wbiera Rudy Project lub Smith, Oakley-ale tu uwaga na chińskie podróbki.
karpik75 Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Dziękuję Revman za zainteresowanie, ale jak już wcześniej pisałem dokonałem wyboru i kupiłem okulary firmy Uvex z których jestem bardzo zadowolony
MokryxD Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Żeby nie zakładać nowego tematu, mam taki sam problem tylko bardziej ograniczony budżet. Wynosi on 75zł. Bardzo proszę o zaproponowanie jakiś okularów przeciwsłonecznych w tej kwocie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.