karpik75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Po raz kolejny zwracam się do Was o radę przy kolejnym zakupie, tym razem na tapetę idzie plecak. Plecak zasadniczo z przeznaczeniem na jednodniowe wycieczki, powinien zmieścić poza standardowymi drobiazgami bluzę z polaru (nie najgrubszego ) lub kurtkę przeciwdeszczową, aparat fotograficzny (Cannon S5 IS + akcesoria) i coś do przekąszenia na trasie. Dobrze byłoby aby plecak był w miarę lekki i miał system wentylacji pleców. Bukłak - aktualnie jakoś specjalnie mi na nim nie zależny, ale dobrze byłoby aby plecak był gotowy gdybym zmienił zdanie Budżet jakim dysponuję to ok 200,- zł. Oto moje typy: 1. PLECAK SOURCE WHISTLER RACE 3.0 + BUKŁAK (2293904649) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 2. PLECAK ROWEROWY DEUTER CROSS BIKE 18 model 2012 (2285154263) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Proszę o opinie i ewentualne sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piano Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Ten Whistler strasznie wielki jak na jednodniowe wyprawy. Z tych dwóch to bym radził Ci wziąć Deutera który zbiera bardzo pochlebne opinie wśród użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analog82 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Do tych 2 jeszcze bym dorzucil od siebie Fjord Nansen Freki: http://www.szumgum.com/plecak-wycieczkowy-fjord-nansen-freki-30.html Tez sie kiedys zastanawialem czy te 10l wiecej czy ma sens, ale nie raz sie okazalo ze przydaje sie troche wiecej miejsca. Na caly dzien to trzeba troche ciuchow wziac, detke, latki, pompke, jedzenie, picie, a kolega jeszcze pisze o aparacie. Ja bym raczej celowal w 25-30l, szczegolnie ze roznice wagowe nie sa porazajace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piano Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jam mam taki 28l i drugi 13-14 i powiem że odkąd mam ten mniejszy z tym wielkim nie udało mi sie wyjechać jeszcze ani razu. A też wożę ze sobą bukłak, ciuchy, żarcie, łatki, dętki, narzędzia i całą resztę którą potrzeba na całodniowe wycieczki. W 28L to na 2-3 dniowe wyprawy idzie się spakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analog82 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Sam wlasnie poluje teraz na plecaczek ok 16l, jak juz kupie i porownam to niewykluczone ze bede mial podobnie. Poki co musze sie bujac z wiekszym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Może ja wtrącę swoje pięć groszy. Plecaka szukałem dość długo, priorytetem dla mnie było odprowadzanie wilgoci z pleców i solidność a zarazem uniwersalność. Dlatego że znajomy ma plecak rowerowy hi-teca i po około dwóch latach zrobił się jak worek, a na początku miał poduszki i jakiś system wentylacji. Wiec poszukiwałem plecaka z siatką, producentów jest kilku i ceny także różne. Pochodziłem pomacałem i możne podam listę jakie oglądałem i jaki wybrałem. SAIL and ROCK : [plecak] WALK20 firmy Campus - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Plecak Vaude Hyper Air 14+3 | Plecaki | Plecaki turystyczne | Equip.pl Sklep turystyczny e-Horyzont: Plecak FORDE 18 Sklep turystyczny e-Horyzont: Plecak BIKER 25 Plecak miejski Tarvos F7 PRO Żółty | Plecaki i Torby | Plecaki | Miejskie | Campus, Alpinus i wiele innych Race X Air | Sherpa.pl Race EXP Air | Sherpa.pl wybór padał na tego Wszystkie powyżej sprawdzałem i mierzyłem oglądałem osobiście. Co do jakości materiałów były rożne i po niektórych widać było że, jak się włoży coś więcej ,to możne się rozchodzić na szwach po jakimś czasie lub po praniu zrobi się szmata. Posiadam inny plecak Fjorda Nansena i jakość materiałów jest bardzo dobra oraz wytrzymałość, ale system nośny jest lichy, po kliku praniach zrobił się gumowy i słabo spełnia swoją funkcje. Wybrałem akurat najdroższy jaki podałem, lecz w tamtym roku kupiłem go na promocji tu Plecaki - Sklep Rowerowy mbike za 240 z przesyłką, wyszedłem z założenia kupić raz a dobrze. Ma za sobą 4 duże ulewy oraz ponad 2000 km po krzakach i innych bezdrożach. Zero oznak zużycia materiału, po praniu wyglądałby jak nowy. Co do pakowności udało mi się w niego zmieści maksymalnie, niezbędnik, dętkę, pompkę, cienki polar, głupie spodnie, buty, dwie butelki wina, kurta przeciwdeszczowa, okulary, portfel, klucze i telefon. Ledwo się dopinał, ale jechało się z nim bardzo wygodnie, oraz stabilnie a najważniejsze system nośny spełniał swoją rolę. Nawet kiedy zaczepiłem o drut kolczasty, którego nie zauważyłem prawie zdjęło mnie z roweru, ale plecak się nie rozdarł tylko zarysował. Także jeżeli chodzi o wytrzymałość jest jak stal. Dodam że ostatnio pod pokrowcem przeciwdeszczowym jechała kurtka i jeszcze coś by zmieściło, jak również można wykorzystywać uchwyt na kask, woziłem w nim brudne koszulki i nie tylko mocno trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piano Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Sam wlasnie poluje teraz na plecaczek ok 16l, jak juz kupie i porownam to niewykluczone ze bede mial podobnie. Poki co musze sie bujac z wiekszym Nie wiem jaki masz budżet ale fajny 16-to litrowy plecaczek na rower to EVOC CC16. Ja wybierałem pomiędzy nim a MULE NV. Zdecydowałem się co prawda na ten drugi - jest minimalnie mniejszy - ok14L, ale jak Ci potrzebna 16-tka to EVOC fajny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analog82 Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Wlasnie sie na ten Evoca juz nastawilem. Chce tylko podjechac do sklepu, obadac na zywo, zeby potem w razie czego nie pluc sobie w brode. Camelbak niestety ciut za drogi, wiec odpuscilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 24 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Bierz Evoca! Żadne tam Fjordy Nonseny, F7, Alpenisy itd itd. Plecak jeśli ma posłużyć musi być mocny i naprawdę przemyślnie uszyty. Evoc ma świetnie rozwiązane kieszonki i podział co jest ważne bo nic tak nie wkurza jak szukanie narzędzi pomiędzy mapami kurtką i bułą z masłem (za to np od lat odbieram punkty Deuterom). W dziedzinie funkcjonalności cenię sobie jeszcze Vaude (ale też nie każdy model). Ja kupię Dużego Evoca jak tylko wykończę swojego Vaude (ale ma 5 lat i za cholerę nie chcę się zniszczyć). A co do litrażu-14-16l będzie dobre-przynajmniej "za dużo" nie zabierzesz. A co do 28-30l plecaka.... w takim to ja się na 2 tygodnie w góry zabieram , ze śpiworem, matą itd... Nie dajmy się zwariować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Dziękuję bardzo za odzew w temacie. Aktualnie posiadam plecak z Outhorna o pojemności ok 15 l - to tali lekki miejski plecaczek, żadna rewelacja, ale też nic konkretnego, ot plecka jakich wiele. Z lekkimi oporami mieści się w nim wszystko czego potrzebuję, więc 18l powinno być w sam raz. Tak jak wspominałem, budżet to max. 200,- zł ale od biedy te 230,- przezyję, choć nii ukrywam, że jak by się znalazło coś tańszego byłoby super Aktualnie nie mam możliwości za bardzo grzebać po necie, ale wieczorkiem obejże Wasze propozycje. Z tego co mi wiadomo to Evoc robi rewelacyjne rzeczy, jednka ich cena znacznie przekracza moje możliwości (z tego co pamiętam z cen na allegro). Jest jeszcze jeden istotny szczegół, a mianowicie chciałbym aby paski były pełne, a nie z tej gumowanej siateczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PysznyTemat Napisano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Też chciałem kupić plecak na jednodniowe wyprawy. Naprawdę nic lepszego niż EVOC cc nie znajdziesz. Początkowo miałem kupić wersje 12 L jednak ze względu na aparat wybrałem 16 L, Kurtka aparat, narzędzia itp. wiadomo wszytko co potrzebne się mieści. Plecaki 24-30 sobie odpuść bo w takie można zapakować się na 3 dni. Budżet miałem dokładnie taki jak Ty 200zł, kupiłem EVOCa za 260zł nie nie żałuje żadnej złotówki dopłaconej. Plecak widać ze jest przemyślany i dobrze wykonany mama nadzieję, że z żywotnością też nie będzie problemów. Jest oczywiście kieszeń na bukłak oryginalny kosztuje 99zł za 2L i 119zł za 3L. Ja używam innego który został mi z innego plecaka rowerowego który kupiłem za 120zł i wytrzymał sezon. Dlatego naprawdę lepiej dołożyć te 30zł (mówiłeś, że 230 jeszcze przebolejesz:) ) i kupić plecak z wyższej półki który widać, że jest robiony dla rowerzystów, a nie ma tylko w nazwie modelu słowa "bike". Sam trochę żałuje ze nie dołożyłem z 130zł i nie kupiłem wersji z ochraniaczem na plecy. Jeśli Ty jeździsz dosyć często to weź ta wersje co ja mam cc 16L. Jeśli jak ja polujesz na tylko na zjazdy poczekaj i połóż do wersji z ochraniaczem, a jak jeździsz 2 razy w miesiącu po drogach szutrowych i głównie dla rekreacji weź sobie jakiegoś Deutera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Zastanów się nad tym czy bardziej potrzebujesz go na rower czy wycieczki z aparatem itd. Jeżeli typowo na rower a aparat itd będą tam tylko okazjonalnie jeździć celuj w coś mniejszego. Niedawno zakupiłem Deutera Race X (12litrów) i jest to plecak, do którego poza dętką, narzędziami, pompką, bukłakiem można też wcisnąć spokojnie bluzę czy jakąś wiatrówkę (wiadomo, że nie puchową kurtkę zimową). Torba z aparatem awaryjnie też mi się mieści, na styk ( torba z zapasowymi bateriami i innymi pierdołami). Jeżeli skusisz się na jakiś plecak Deutera to przejrzyj ofertę Poznańskiego sklepu taternik, który do 10 ma -15% na deutera. Sam tam kupowałem i jestem zadowolony. Profesjonalna obsługa, żadnych problemów i 2 lata gwarancji na podstawie paragonu http://sklep.taternik-sklep.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Dzięki chłopaki za propozycje. W tym tygodniu kilka razy odwiedzałem sklepy aby pooglądać plecaki. Po tym co czytałem odpuściłem Source i ukierunkowałem się na wyroby Deutera. Niestety, te Deutery które mnie interesowały (czy. było mnie na nie stać), a oglądałem je w necie, w rzeczywistości nie zwalały z nóg. Fakt, fajne rzeczy, ale spodziewałem się czegoś więcej. Więc odwiedziłem wczoraj Bike Atelier w Katowicach aby raz jeszcze obejrzeć i przymierzyć Source Whistler. Oczywiście nastawienie miałem średnie - w końcu to 25 litrów pojemności, a co za tym idzie będzie duży. Plecak okazał się rewelacyjny! To jest dokładnie to czego szukałem. Wbrew pozorom, wcale nie jest duży, za to ma mnóstwo kieszeni i schowków, są one również w pasie. Wspomnianych kieszeni i kieszonek jest więcej niż w Deuterach, co bardzo ułatwia życie. Ma pełne paski... tego właśnie brakowało mi w Deuterach które rozważałem. Konstrukcja jest przemyślana i godna polecenia. W komplecie jest bukłąk 3 litrowy, który jak na razie nie jest mi potrzeby, ale kto wie - pewnie kiedyś się przyda. Jedyne do czego można się przyczepić to to że jest troszkę cięższy, ale nie jest to jakaś masakryczna różnica. W związku z czym dzisiaj, wróciłem do wspomnianego Bike Atelier i nabyłem. Wrażenia z trasy. plecak leży super, pasy utrzymując w wygodnej pozycji, a plecy są mile wentylowane. Mieści siew nim wszystko co potrzebuję i jest jeszcze trochę zapasu. Nadmiar miejsca można regulować paskami. Osobiście polecam. Jeśli, ktoś chciałby zdjątka poglądowe, to proszę pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonKa378mierczak Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dzięki chłopaki za propozycje. W tym tygodniu kilka razy odwiedzałem sklepy aby pooglądać plecaki. Po tym co czytałem odpuściłem Source i ukierunkowałem się na wyroby Deutera. Niestety, te Deutery które mnie interesowały (czy. było mnie na nie stać), a oglądałem je w necie, w rzeczywistości nie zwalały z nóg. Fakt, fajne rzeczy, ale spodziewałem się czegoś więcej. Więc odwiedziłem wczoraj Bike Atelier w Katowicach aby raz jeszcze obejrzeć i przymierzyć Source Whistler. Oczywiście nastawienie miałem średnie - w końcu to 25 litrów pojemności, a co za tym idzie będzie duży. Plecak okazał się rewelacyjny! To jest dokładnie to czego szukałem. Wbrew pozorom, wcale nie jest duży, za to ma mnóstwo kieszeni i schowków, są one również w pasie. Wspomnianych kieszeni i kieszonek jest więcej niż w Deuterach, co bardzo ułatwia życie. Ma pełne paski... tego właśnie brakowało mi w Deuterach które rozważałem. Konstrukcja jest przemyślana i godna polecenia. W komplecie jest bukłąk 3 litrowy, który jak na razie nie jest mi potrzeby, ale kto wie - pewnie kiedyś się przyda. Jedyne do czego można się przyczepić to to że jest troszkę cięższy, ale nie jest to jakaś masakryczna różnica. W związku z czym dzisiaj, wróciłem do wspomnianego Bike Atelier i nabyłem. Wrażenia z trasy. plecak leży super, pasy utrzymując w wygodnej pozycji, a plecy są mile wentylowane. Mieści siew nim wszystko co potrzebuję i jest jeszcze trochę zapasu. Nadmiar miejsca można regulować paskami. Osobiście polecam. Jeśli, ktoś chciałby zdjątka poglądowe, to proszę pisać. Troche czasu minelo, ale mam nadzieje ze o nas nie zapomniales i jakies fotki wrzucisz Chcialbym zobaczyc jak ten plecak wyglada na plecach, z boku/tylu zeby sobie wyobrazic jak by u mnie lezal (wolalbym sam zalozyc ale tego luksusu nie mam ) no i w srodku - jak wygladaja te slynne komory i kieszonki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Szymon, zrobiłem mini recenzję i wstawiłem do strefy testów, tu masz link: http://www.forumrowerowe.org/topic/111800-plecak-source-whistler-race-30/ Mam nadzieję że pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach34 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam was, podepnę się pod temat. Chcę zakupić sobie jakiś plecak na rower ktory by miał możliwość montażu bukłaka 3l, miał dobry system nośny, co by się nie rozleciał po roku czasu no i wentylacja - ciekawe są plecaki z siatką nośną która robi dystans miedzy plecakiem a plecami. Czy taki system rzeczywiście zapewnia suche plecy przy wolnych i dużych podjazdach (duzy wysiłek ;p) ? Warto się przy tym upierać czy wziąć plecak ze zwykłym systemem kanalików ? Cena wolałbym żeby nie przekroczyła 200 zł Deuter race exp air wydaje się najlepszą opcją z tego co czytam - ma tą słynną siatke, kieszeń na bukłak 3l i inne zalety - ale cena powala. Są też tańsze jak deuter race i race x z tym że bez siatki i na bukłak 2l (mam 3l i nie wiadomo czy wejdzie) Fajny wydaje się również F7 pro travos - miałem okazję przejechać w nim jakiś kilometr w terenie i nawet fajny, nie lata po plecach pomimo siatki, jest miejsce na bukłak (znowu 2l :/) Macie jakieś inne propozycje ? Jak pisałem wyżej - system nośny, wentylacja, miejsce na 3l bukłak to priorytety. Pojemność w okolicach 12l - na wycieczki biore mało rzeczy, żadnych cyfrówek itp, tylko konieczne + jedzonko. Jak będzie mniejszy to będzie mniej krępował ruchy na zjazdach jak i podjazdach. Uzywal ktoś plecaków race x i race exp air (czyli kanaliki vs. siatka) ? Prosiłbym o zabranie głosu na ten temat - czy dużo daje ta siatka, czy jest wygodna w porownaniu z tradycyjnym systemem. karpik75 - czemu nie chciałeś siatkowych pasków - czy są one niewygodne na dłuzszych wyprawach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Jako że sporo ludzi czyta również ten temat, może wstawię pomocną nieco moją opinię w innym wątku - ze szczegółami co i dlaczego - http://www.forumrowerowe.org/topic/116644-plecak-deuter-race-exp-air-subiektywna-opinia/page__hl__%2Bplecak+%2Bsubiektywna+%2Bopinia__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach34 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Czym się różnią plecaczki Race exp air, Race x air oraz compact air exp ? Wszystkie mają ten siatkowy syst wentylacji, race x air jest tańszy. Wiadomo - pojemności - ale czym jeszcze , który będzie najlepszy w góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzys3 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 bierz coś z deutera, porządne i przemyślane plecaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach34 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 bierz coś z deutera, porządne i przemyślane plecaki Powyższe modele które podałem są firmy deuter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.