Skocz do zawartości

[pomoc]potrzebna pomoc przy budowie ostrego koła

lukiopo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie albo i kilka. Mam starego typu szosówkę z cyklu peugeot-y czy musze wymienic całe tylne koło by moc zbudowac tego typu rower czy moge przykladowo zdjąć kasete i wkrecic na piaste ta jedna zembatke. wiem ze w korbie trzeba odkrecic jeden blat i zobaczyc czy linia lancucha jest prawidlowa. Wiem takze ze powinno sie poodkrecac hamulce przezutki.

Napisano

dużo rzeczy wiesz ale najważniejsze żeby wiedzieć jak używać opcji szukaj i jak czytać podwieszone tematy... wiara gada, że wszystko tam jest już napisane

Napisano

czytałem tematy i nie znalazlem odpowiedzi na temat tylnego koła czy moge wykorzystać stara piaste i kupic tylko zembatke i ja nakrecic czy tez nie?

Napisano

Nie uważam się za speca bo sam dopiero raczkuję w temacie, ale dam Ci małą podpowiedź. Jest opcja zostawienia starej piasty, poszukaj tematów o klejeniu tylnej piasty. W sekcji FAQ zajrzyj do pierwszego linka.

Napisano

wlasnie kurcze po przeczytaniu tematu odnosnie klejenia. stweirdzam ze jest kupe roboty. kurcze moze cos uda mi sie wymysleć bo nie chciałbym sie pozbywać tych zabytkowych wrecz czesci.

Napisano

A skąd mamy wiedzieć jaką ty masz piastę na tyle. Możesz też zawsze kupić novateca na niskich kolnierzach jeśli szprychy sa tego warte...

Napisano

A skąd mamy wiedzieć jaką ty masz piastę na tyle. Możesz też zawsze kupić novateca na niskich kolnierzach jeśli szprychy sa tego warte...

...jeśli masz wypas piastę z kasetę to nie rozwalaj tylko sprzedaj (dorzuć przerzutki itp) za to kupisz sobie piastę pod kontrę (Joytech, Novatec, Miche) + obręcz. Lub całe tylne koło z piastą torową - takie opcje też znajdziesz na Allegro.

Musisz pokalkulować, poanalizować, przemyśleć. Co Ci się opłaca(!?) Jeśli już jeździłeś na ostrym i wiesz że to nie jest jednorazowa przygoda to zainwestuj trochę w części. Nie będą to duże pieniądze na początek, a sprzęt zamortyzuje się po kilku miesiącach bez biletu MPK ;-)

Good luck!

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...