Skocz do zawartości

[łańcuch] czy kupować do niego spinki

Gość BONUS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BONUS

Witam,

czy warto kupować spiki do szybkiego rozpinania łańcucha? Ja po 1000 km wymieniłem łańcuch, było to w okolicach sierpnia 2005, teraz znów nastukałem prawie 1000 km i trzeba założyc "stary" łańcuch i pomyślałem, że wygodniej byłoby zrobić to, gdybym mógł go sam rozpiąć, a nie mam takich zaczepów, więcz czeka mnie wizyta w serwisie, bo technicznie sobie nie poradzę z nitowaniem...

Przy kokazji, czy takie rozpinanie i "nitowanie" w wykonaniu serwisów daje 100% pewnośc ze w czasie jazdy łańcuch nie puści na łączeniu? Co jest pewniejsze: nitowanie czy zapinki wielokrotnego użytku?

Napisz jaki to łańcuch. Najlepiej jakbyś kupił sobie rozkuwacz do łańcucha.

Zwykły łańcuch Shimano za 30 zł. Taki kupiłem, bo taki był fabrycznie zastosowany przez producenta roweru (Author Classic) i nie chciałem i nie mogłem tego po 1000 km zmienić na inny. Łańcuch jest to kasety 8 rzędowej.

Rozkuwacz odpada, bo się na temacie nie znam i boję się ze to źle zrobię, więc albo będę co 1000 km jeździł do serwisu, albo kupię te zapinki wielokrotnego uzytku, tylko czy warto i czy się one sprawdzają?

• Mod Team

Zdecydowaniu kup spinki. Drogie to nie jest a bardzo wygodne. Przy okazji będziesz mógł czasem zdjąć łańcuch i dokładnie do wyczyścić. A takie rozkuwanie i skuwanie łańcucha jednak go osłabia. Koszt spinki to jakieś 4zł.

zgadzam sie z przedmowcami, 2 tys km na spince srama za 2.5 pln, z lancuchem shimano ig51 i zadnych ŻADNYCH problemów ;) a konserwacja i czyszczenie lancucha to czysta przyjemność : )

Dziękuję WSZYSTKIM za poradę, już bez wahania kupię takie spinki skoro się sprawdzają :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...