Skocz do zawartości

[Piasta] 9mm? 20mm!? 10mm!

852emil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem. Otóz mam w rowerze piastę z łożyskami kulkowymi i ośką 10mm. I chciałbym ją zmienić na piastę z łożyskami maszynowymi ale wszędzie widzę tylko piasty albo na 9mm z szybkozamykaczem albo piasty 20mm na sztywną oś.

Mam wideł Ns RNS 2 2010r.

Czy polecalibyście jakąś piastę 10mm do MTB Street?

Czy piastę z szybkozamykaczem 9mm można zamienić na 10mm? Gdzieś czytałem, że wystarczy wymienić ośkę. Tzn. wyjąć tamtą i wsadzić nową.

• Mod Team

Ja bym powiedział ze 9 to to samo co 10 ale nie do konca. Bo 10mm mają ośki gwintowane z konusami i kulkami ( zazwyczaj, nie jest to jakąś regułą) Natomiast piasty na maszynach często mające juz aluminiowe ośki mają 9mm. Nie zmienia to faktu ze mozna oba typy stosować do zwykłego widelca z hakami.

Piasty 15 i 20mm są to tzw. sztywne ośki ( nie wiem czemu ale jak sie przyjęło) i sposób ich montażu jest diametralnie inny jak i sam wygląd piast i widelców. Tutaj juz trzeba mieć widelec przystosowany pod konkretny rozmiar piasty 15 lub 20mm Oczywiście ludzie wymyslali rożne adaptery ale najlepiej wszystko spasować tak jak ma być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...