Skocz do zawartości

[opaska antyprzebiciowa] Geax, Zefal, inna

michalbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem opaski antyprzebiciowej zarówno do MTB jak i do szosy (występują różne szerokości). Czy macie doświadczenie z tego typu produktami, warte to swojej ceny?

Chodzi o opaski Geax'a, Zefal'a albo inne (mi nieznane). Np.: Opaska antyprzebiciowa Zefal 27" - Opaski antyprzebiciowe - Obręcze do kół - Rower - Części i Sprzęt

Głównym powodem rozpoczęcia rozważania tej kwestii było przebicie w dniu dzisiejszym opony szosowej Continetnal GP4000, która posiada trzy warstwy oplotu, wkładkę Vectran (też jakiś rodzaj włókien aramidowych - kevlarowych) oraz 330TPI, a więc pisząc krótko - topowy model. Przebicie nastąpiło w wyniku osadzenia się w bieżniku kawałka szkła, które opony na wylot nie przebiło, ale w wyniku panującego wysokiego ciśnienia w dętce szlifowało dętkę doprowadzając do powstania dziury.

Tak więc, generalnie warto kupić opaskę antyprzebiciową?

Napisano

Dzięki za linka. Widziałem już jednak ten film - dwie opaski w oponie zamiast jednej i dziurawienie gwoździem - nie bardzo to do mnie przemawia, zainteresowany byłbym spostrzeżeniami praktycznymi.

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

CZy ktoś testowal te opaski? Ktoś na forumszosowym napisał, że rozcinają dętki. Pytam się, bo już tracę cierpliwość do roweru szosowego w którym tydzień bez kilku przebitych dętek to tydzień stracony, albo po prostu nie jeżdżony :( W tej chwili siedzę i łatam ...

• Mod Team
Napisano

Super, dzięki. Opinie właściwie są dobre, tych złych jest garstka. Póki co zamówiłem nowe opony, jeżeli na nich będę też łapać tyle kapci, to nie pozostanie mi nic innego jak kupić tę opaskę i napisać jakiś test.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...