CichyGrzmot Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. Chcialem kupic w miare najlepsza szosowke w cenie od 1k do 1.5k. Uzywana, allegro. Moj wzrost, to 178cm, waga 63kg. Dlugosc nogi (od krocza do podloza, to 83cm). Bardzo bym prosil ludzi o sporej wiedzy w tym temacie o wrzucenie linkow do najlepszych ofert.
CichyGrzmot Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Napisano 22 Kwietnia 2012 Klasyk czy bardziej coś nowoczesnego? Hmmm...no taki, jaki uwazasz, ze bedzie latwiejszy i przyjemniejszy dla poczatkujacego amatora szosowej jazdy.
marian600 Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Polecę klasyka, jak dla mnie przyjemniejszy. A jeżeli taki budżet przeznaczysz to kupisz w bardzo dobrym stanie dobry sprzęt i styknie jeszcze na buty, pedały i dobre ogumienie
CichyGrzmot Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Napisano 23 Kwietnia 2012 Polecę klasyka, jak dla mnie przyjemniejszy. A jeżeli taki budżet przeznaczysz to kupisz w bardzo dobrym stanie dobry sprzęt i styknie jeszcze na buty, pedały i dobre ogumienie A moge prosic o wrzucenie linkow do jakichs konkretnych ofert ? ...oczywiscie chodzi o rower, ktory bedzie najlepszy dla moich warunkow fizycznych Rozumiem jesli nikomu nie chce sie dla mnie przegladac allegro, ale moze chociaz ktos poda rozmiary roweru, ktorego powinienem szukac, marke ?
marian600 Napisano 23 Kwietnia 2012 Napisano 23 Kwietnia 2012 Jakąś konkretną markę ciężko polecić bo to nie jest tak, że możesz sobie przebierać jak w jakichś Krossach czy Meridach, żależy co się trafi. Rozmiar ramy to niby powinno być coś koło 54-56, ja bym się skłaniał bardziej do 56. Sam mam 178 cm wzrostu i ramę 55 cm i mogłaby być trochę większa. Jeśli chodzi o sam rower, stalowa rama, najlepiej na mufach, czyli: Jeśli chodzi o osprzęt to jakieś stare shimano może być, Ultegra-600 najprędzej, być może Dura-Ace, jeżeli masz taki budżet to poniżej 105 bym nie schodził. To tyle chyba z ogólnych porad, najlepiej jakbyś sam poszukał bo wtedy masz wybór, widzisz który Ci się podoba a tak to wrzuci ktoś dwa rowery i z nich wybierasz. Potem do roweru możesz sobie dokupić pedały Look'a, Time'a albo SPD-SL, do tego jakieś buty, dobre ogumienie i jazda.
CichyGrzmot Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzieki za po moc Kupilem cos takiego - http://allegro.pl/kolarzowka-stevens-rpr-1-sport-wroclaw-i2287731950.html Jak myslisz, dobry wybor?
marian600 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Szybka męska decyzja widzę Osprzęt RSX - chyba wczesne lata 90, z tego co patrzyłem to ktoś porównywał tą grupę do teraźniejszej Tiagry. Ale wiadomo, wtedy było inne podejście do sprzętu więc pewnie nie będzie tak źle. No i z tego co widzę po naklejce ma stalowy widelec, więc nie będzie tak trzepać(sztywność aluminium, nie sprawdzałem w praktyce). Wygląda na zadbany, większych problemów nie powinno być. Edit: Patrzę teraz, że jest tam RSX i RX100, są to chyba odpowiedniki Sory i Tiagry, raczej w tej kolejności ale nie jestem pewien.
pike Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja bym wybral cos nowoczesniejszego, w tej cenie mozna cos trafic na pelnej tiagrze 9-rzedowej, z karbonowym widelcem na 'firmowej' ramie. Wytapatane
marian600 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Po co 9 rzędów dla amatora? Zresztą o wiele lepiej mieć tego RX 100 czy RSX niż Tiagrę.
CichyGrzmot Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Dobra, wazne, ze bede jezdzic Na tour de france na razie sie nie wybieram Jak sie w to troche wkrece, to najwyzej kupie lepszego Tak BTW, to poza tym, ze nowe, drogie rowery sa duzo lzejsze, to czym jeszcze sie roznia?
marian600 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Wyglądem, sztywnością, aerodynamicznością, wszystko chodzi lżej a biegi wrzucasz jednym palcem. Tylko na wyścigach to ma sens, jeżeli wiesz czego chcesz od tego roweru to też ma sens. Na początek ja bym się nie przejmował takimi sprawami bo i tak różnicy nie poczujesz, a jak będziesz wiedział co i jak to już nawet nie będziesz musiał pytać na forum a i jeszcze jedno - jeśli chodzi o jazdę, kolarze będą raczej patrzeć nieprzychylnie na Ciebie i Twój rower, więc się nie spinaj
marian600 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Tu by się już musiał jakiś kolarz wypowiedzieć, ale z reguły jest tak, że patrzą na ubranie i rower. Jeżeli nie wyglądasz "pro" jesteś spalony. Gdzieś był temat o pozdrawianiu się przez rowerzystów, tam możesz poczytać jak to działa.
mlodymisiu886 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Tu by się już musiał jakiś kolarz wypowiedzieć, ale z reguły jest tak, że patrzą na ubranie i rower. Jeżeli nie wyglądasz "pro" jesteś spalony. Gdzieś był temat o pozdrawianiu się przez rowerzystów, tam możesz poczytać jak to działa. Nie wydaje mi się, jeżdżę nową Meridą ale jeszcze bez jakiegoś specjalnego stroju i jak mijam się z innym kolarzem zawsze jest ręka w górze. Osobiście nie patrzę czy to jedzie ktoś na starym rumaku czy jakimś nowym super sprzęcie, jedzie w stroju czy nago, ale ręka być musi
marian600 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 A Ty pierwszy wystawiasz rękę czy oni? No i nie mówię, że to jest reguła, ale sam takiego podejścia doświadczyłem.
mlodymisiu886 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Różnie, przeważnie ten kto szybciej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.