polek92 Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. Planuję kupno Crossa za ok. 1500zł i mój wybór padł na Unibike'a Crossfire GTS. Jednak biorąc pod uwagę swoją wagę (185cm, 105kg) chciałbym się dowiedzieć czy rower przy jeździe po asfalcie ( zupełnie bez szaleństw ) czasem po szutrze wytrzyma bezstresową eksploatację przez kilka - kilkanaście lat (chodzi mi głównie o ramę, piasty, obręcze ), czy może rower markowy jak kellys lub merida mimo słabszego osprzętu, który zawsze z czasem można wymienić, mają wytrzymalsze ramy i posłużą mi dłużej? Zaznaczam że mój budżet jest ścisły ( max 1600) i chciałbym kupić nieużywany rower.
Jeremiach Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Rok temu miałem ten sam problem. Ja ważne trochę więcej bo 120kg, i zakupiłem CUBE Overland ale cena trochę większa bo 2600zł. Na razie zrobiłem na nim ponad 2tyś km i zero problemów, amortyzator daje rade NCX-D i obręcze 4-komorowe Schurmann oraz rama ze stopu 7xxx czyli niby wzmacniana. Czasami daje mu nieźle w kość. Jedyne co mi nie pasuje to hamulce mam hydrauliczne V-ki, a zdecydowanie wolał bym tarczówki. Wiem że rower z innego przedziału cenowego, ale chciałem się podzielić swoimi uwagami. Co do Unibaike'a osprzęt z dolnej półki, sztyca siodełka do wymiany bo amortyzacja przy wadze >100 nie sprawdza się, amortyzator NEX podobno też słaby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.