Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] na 7 godzin

Abelja

Rekomendowane odpowiedzi

mi bardzo podobają sie zabezpieczenia typu ABUS Bordo 6000, nieduże elegancko montuję się do ramy, a taki U-lock niekoniecznie bardziej bezpieczny a już się tego nie złoży, nie schowa. No chyba że masz do roweru bagażnik to jeszcze jakoś to można normalnie przewozić

polecam kupić zabezpieczenie na amazon.co.uk, zapłacisz sporo taniej niż w PL, przesyłka od 3 do 10dni i do tego przy zamówieniu powyżej 20 funtów (czyli ok 100zł) jest przeważnie przesyłka gratis :)

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_1?url=search-alias%3Daps&field-keywords=ABUS&x=0&y=0

mi bardzo podobają sie zabezpieczenia typu ABUS Bordo 6000, nieduże elegancko montuję się do ramy, a taki U-lock niekoniecznie bardziej bezpieczny a już się tego nie złoży, nie schowa. No chyba że masz do roweru bagażnik to jeszcze jakoś to można normalnie przewozić

polecam kupić zabezpieczenie na amazon.co.uk, zapłacisz sporo taniej niż w PL, przesyłka od 3 do 10dni i do tego przy zamówieniu powyżej 20 funtów (czyli ok 100zł) jest przeważnie przesyłka gratis :)

http://www.amazon.co...ds=ABUS&x=0&y=0

To zapięcie, które podałeś nie jest wcale moce, w programie Galileo emitowanym na TV4 był kiedyś test zabezpieczeń, i bez problemu spec. od łamania i otwierania przeciął je nożycami. Nie mogę namierzyć tego filmiku, ale tu masz o tym rozmowę https://groups.google.com/group/pl.rec.rowery/browse_thread/thread/32928cbd6805a316?fwc=1&hl=pl

To zapięcie, które podałeś nie jest wcale moce, w programie Galileo emitowanym na TV4 był kiedyś test zabezpieczeń, i bez problemu spec. od łamania i otwierania przeciął je nożycami. ...

Raczej nie ma opcji przeciąć (oczywiście pomijając hydrauliczne i inne tego typu wynalazki) Abus`a Bordo 6100 nożycami - wiem bo mam i próbowałem z kolegą, a tutaj nawet dowód:

ABUS BORDO vs. ErĹ'vĂĄgĂł elsĹ' menet - YouTube

Dodatkowo:

Co do Galileo, widziałem ten filmik. Z tym, że nie był w programie użyty Abus, dodatkowo zapięcie tam użyte było ze "zwykłej" stali, a nie hartowanej jak to ma miejsce w Bordo - różnica ogromna.

Na Abus Bordo zdecydowałem się ze względu na kształ, łatwość przenoszenia z powodu stosunkowo małych rozmiarów. Jeżeli kupować to wersję 90cm (75cm będzie sporym ograniczeniem). Raczej bez problemów spinam ramę i tylne koło. Waga ~1,2kg.

da się przeciąć KAŻDE zabezpieczenie, tutaj testują wszystkie najmocniejsze łańcuchy i wszystkie ustępują po max 1min !!

http://www.youtube.com/watch?v=VC3hFr8p2ck

morał z tego taki że dobrze jest mieć coś pożądanego ale i tak wszystko da sie sforsować, tylko zastanówcie się który złodziej bedzie kradł rower z 1,5 metrowymi szczypcami ?? do roweru w piwnicy lub na klatce w nocy może podejść z takim sprzętem ale na ulicy mało który jest na tyle bezczelny.

i jeszcze jeden bardzo ciekawy filmik

Koledzy mówią o filmiku

W tym przypadku był trelock fs 300

I jest filmik Trigo_Test_klein.avi Który pokazywał jak gościu rękoma połamał FS 450, niestety filmik jest "prywatny" :verymad: kto widział może poświadczyć.

Natomiast Abusa zniszczonego nie widziałem na żadnym filmiku, pewnie inna stal i sposób łączenia.

Jest drugi program w którym testowano zamki rowerowe, niestety przy próbie wycięcia części o zapięciach, jest problem z lektorem

ogolnie ja co by to nie było wybieram firme ABUS tylko teraz zastanawiam się nad:

ABUS Bordo 6000

Abus Granit-54

albo łańcuch Abus'a tylko który ??

Abus City Chain-Plus 1011 wygląda ok i cena jest do zaakceptowania 200zł

jak ktoś ma bardzo drogi rower to moim zdaniem warto zainwestować w półkę wyżej Abus City Chain-X-Plus

oglądając i czytając różne testy i opinie dochodzę do wniosku że to nie U-Lock czy łańcuch jest ważny tylko materiał z jakiego jest zrobiony. Kiepski U-Lock jest przecinany jak zwykła plecionka.

Na pewno łańcuch + U-lock będzie najlepszym rozwiązaniem ale to wydatek min 400zł za 2 sztuki.

Dobry U-Lock moim zdaniem stoi na równi jeżeli chodzi o zabezpieczenie z dobrym łańcuchem, ten sam rodzaj metalu ta sama firma, czyli i czas podobny do sforsowania obu tych zabezpieczeń. Łańcuch łatwiej transportować/ owinąć naokoło siodełka dlatego jak dla mnie będzie lepszym rozwiązaniem

tutaj jest ale akurat 250zł

http://www.amazon.co...35261633&sr=1-1

firma niemiecka tak wiec trzeba poszukać na amazon.de ;) tam pewnie będzie najtaniej

12 level zabezpieczenia i do tego obecnie jeden z lepszych zamków, ja celuje w coś takiego właśnie ;)

da się przeciąć KAŻDE zabezpieczenie, tutaj testują wszystkie najmocniejsze łańcuchy i wszystkie ustępują po max 1min !!

Kto normalny lata z takim czymś po mieście, to jest tak niedyskretne, że rower musiałby być schowany w rzeczywiście ustronnym miejscu, że już nie wspomnę o kamerach.

widziałaś te filmiki powyżej ?? w biały dzień przy zatłoczonym miejscu złodzieje kradną rower i NIKT nawet policja nie zwraca na to uwagi, ale masz racje przecietny złodziej nie chodzi z 1.5 metrowym przecinakiem :) dlatego łańcuch ABUSa powinien się oprzeć 90% atakom ;)

A co to za rower?

Rower Miejski Damka Accent Cityliner 7

widziałaś te filmiki powyżej ?? w biały dzień przy zatłoczonym miejscu złodzieje kradną rower i NIKT nawet policja nie zwraca na to uwagi, ale masz racje przecietny złodziej nie chodzi z 1.5 metrowym przecinakiem :) dlatego łańcuch ABUSa powinien się oprzeć 90% atakom ;)

Teraz obejrzałam resztę. Tak, tylko, że złodzieje raczej wybierają zabezpieczenia kabelkowe, albo coś z kiepskiego tworzywa, ażeby nie musieli używać, jak mówisz 1,5 metrowego przecinaka, myślę, że wystarczy solidne zabezpieczenie i roweru w biały dzień nikt nie ruszy.

Swoją drogą, zamiast wydawać setki złotych na zabezpieczenia powinniśmy mieć coś takiego, jak w poniższym filmiku (12:05 minuta):

"Bicycle parking", no bo litości, liceum mam w samym centrum Krakowa i żeby nie było gdzie bezpiecznie roweru zostawić? Śmieszny kraj:).

Pamiętam jak byłam w samym sercu Holandii (Amsterdam), ludzie szli do sklepu na 10 minut i zostawiali rower bez zapięcia, no nie mogłam oczom uwierzyć.

btw. Czy utwardzana stal to to samo co hartowana?

Zanim zapięcie wybierzesz może warto rower zmienić na jakiś inny, w tej kasie myślę że znajdziesz "bardziej markowy" a do tego LŻEJSZY! 17kg to jakaś masakra, zupełnie inaczej się jedzie rowerem w okolicach 12-14, a myślę że takie damki spokojnie istnieją choć nigdy tej kategorii nie zgłębiałem.

W sprawie zamknięcie to nie ma co szaleć, myślę że Evolution czy Series 2 od Kryptonite wystarczą, chyba najtańsze cokolwiek warte u-locki, do tego linki do kół.

W sprawie zamknięcie to nie ma co szaleć, myślę że Evolution czy Series 2 od Kryptonite wystarczą, chyba najtańsze cokolwiek warte u-locki, do tego linki do kół.

Widzisz, dla mnie te prawie dwa tysiące to kupa kasy, bo dostałam te pieniądze na osiemnastkę i drugi raz nie dostanę, wiec jednak wole "szaleć", aniżeli stracić rower.

Z taką cene są miliony rowerów lżejszych i z lepszym osprzętem. Chociażby taka merida, 24 biegi i 13kg :http://allegro.pl/me...2278850897.html

Coś takiego mi się kompletnie nie podoba, i ze swoim nieprofesjonalnym podejściem powiem, że 80% roweru to dla mnie wygląd (pewnie teraz zostanę zlinczowana przez maniaków rowerowych :wub:) . Damka, którą pokazałam jest cholernie śliczna, poza tym jak usłyszałam w innym temacie do jeżdżenia po mieście wcale nie jest mi potrzebny 13 kilogramowy rower.

wszystko bylebyś nie zapinała roweru tak;>

Po-land - zamkniecie na 4 spusty

Jestem szatynką, więc może nie będzie tak źle :D.

Damka, którą pokazałam jest cholernie śliczna, poza tym jak usłyszałam w innym temacie do jeżdżenia po mieście wcale nie jest mi potrzebny 13 kilogramowy rower.

oj uwierz, 13 kg to jest względnie mało. w mieście jest potrzebny rower. ja przy zakupie swojego crossa kierowałem się masą, bo często go tacham po klatce;>

Rower Miejski Damka Accent Cityliner 7

btw. Czy utwardzana stal to to samo co hartowana?

Polecam dokupić porządny chlapacz na przedni błotnik. Im dłuższy tym lepiej. Np. http://www.rowerysty...ona-p-4903.html

Jak pręty trzymające błotnik są nisko, to montuje się w ten sposób: http://www.rowerysty.../I/PICT5844.JPG. Jak wyżej, to trzeba kombinować z dziurkami na końcu błotnika.

Jakby pod ostre górki będzie brakowało lżejszego przełożenia, a na prostych i tak nie wykorzystasz szybszych, to można zmienić zębatkę z tyłu na większą (22, koszt powinien być około 25zł).

Pi * drzwi tak, choć ekspertem metalurgii nie jestem ;)

Zanim zapięcie wybierzesz może warto rower zmienić na jakiś inny, w tej kasie myślę że znajdziesz "bardziej markowy" a do tego LŻEJSZY! 17kg to jakaś masakra, zupełnie inaczej się jedzie rowerem w okolicach 12-14, a myślę że takie damki spokojnie istnieją choć nigdy tej kategorii nie zgłębiałem.

W kategorii rowerów miejskich taka waga jest normą. Ciężko znaleźć lżejsze ewentualnie trzeba dopłacić więcej. Po prostu dodatkowy osprzęt waży, tak samo dynamo i biegi w piastach.

Poza tym w mieście nie robi się jakichś wielkich dystansów, więc waga nie gra takiej roli. Inny jest też styl jazdy, spokojniejszy niż jazda terenowa czy dla zabawy. Przeciętna prędkość oscyluje w granicach 20-25km/h i jak się człowiek nie śpieszy, to w zupełności wystarcza.

Ja bym poniżej Evo4 nie schodził.

Z taką cene są miliony rowerów lżejszych i z lepszym osprzętem. Chociażby taka merida, 24 biegi i 13kg :http://allegro.pl/me...2278850897.html

Tylko trzeba jeszcze dokupić błotniki i oświetlenie...

W czym ten osprzęt jest lepszy? 24 biegi, a po co tyle na miasto?

Widzisz, dla mnie te prawie dwa tysiące to kupa kasy, bo dostałam te pieniądze na osiemnastkę i drugi raz nie dostanę, wiec jednak wole "szaleć", aniżeli stracić rower.

Chodziło mi o to że nie ma sensu pchać się w droższe zamknięcia, te będą wystarczające :icon_cool:

wszystko bylebyś nie zapinała roweru tak;> Po-land - zamkniecie na 4 spusty

Widziałem niedawno rower zapięty do metrowej, pionowej rurki :whistling: Aż miałem go wyjąć i przełożyć kawałek dalej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...