Skocz do zawartości

[fundament]wytrzymałość bazowa

Chamster

Rekomendowane odpowiedzi

W bikeBoard'zie czytałem artykuł o budowaniu wytrzymałości bazowej, w którym to dowiedziałem sie iż fundament jest niezbędny do dalszego treningu. Jednak problem polega na tym, że żeby wyznaczyć 65% HR max, niezbędy jest pulsometr. Nie mam w palnach takiej inwestycji, więc moje pytanie brzmi czy moźna w miare skutecznie budować wytrzymałość bazową, a także podnosić swoją kondycje po prostu dużo jeżdżąc?

Osobiście chce startować w wyścigach, ale bardzie amatorskich, i zależy mi jedynie aby podnieść swoją kondycje fizyczną, nie zagłębiając się jednocześnie zbyt głęboko w porady i tajniki treningu zawodowców.

Oczywiście jestem w stanie przyjać proste zasady, ale nie chce być przenie ograniczony.

Hmmm w takim razie sprubój w taki sposób dobrać przełożenia, aby przy kręceniu korbą ok 90-95 obr/min utrzymać w miarę spokojny oddech. Inaczej żeby nie był wymuszony przez Ciebie. Co do obrotów to jak nie masz pomiaru kadencji to wylicz tak na oko 1,5 obr/sek. :)

Gość Gość_misiek_*

skoro nie masz pulsometru ale mam nadzieje ze masz licznki ( a kadencje też bawić sie nie bedziesz ) jeśli chcesz podstawe trenowac to jedz sobie po asfalcie na prostym mniejwięcej w granicach 20 km/h wtedy na epwno bdizesz jechał na poziomi 65-75 % ja tak roiłem zanim nie miałem pulsometru potem to sprawdziłem i praktycznie wyszło mit o samo ... czyli spokojna jazda ale przez no 3 godzinki !! tak pojezdzij miesiąc przynajmniej skoro to ma być amatorka to tak co drugi dziuen wystarczy potem rób to samo ale np po 30 minutach jazdy zwiększ szykość do 25-30km/ h i wytrzymuj najpoier 5 minut potem 10 -15 -20 z odstepami co 10 minut ( takie małe interwałki) ( tętno ci pujdzie na jakieś 76-85 %) to też zależy dużo od warunków i terenu. i tak prubuj cos wnosić nowego ale podstawe przynajmiej miesiąc co drugi dzien 2.5 -3 godzinki wolnym tępem musisz zrobić !! naprawdę ci pomoże !! nie jest to jakiś cudowny trening i nie ma tu duzo napisane ale mniejwięcej zalezy co chesz wytrenować ja ci opisąłm najprościj jak można zorbić podstawe ale to nie jest rewelacja !! ale na epwno pomoże !!

• Mod Team

Ja tam fachowcem w tej dziedzinie nie jestem i sam nie mam pulsometru ale wiem po sobie, że wystarczy regularnie trenować. Systematyczność i zawzięcie to podstawa. W zeszłym roku postanowiłem sobie, że w lipcu będę robił 60km dziennie i tego się trzymałem choć momentami miałem dosyć w sierpniu trochę wyluzowałem, ale z kondycji byłem bardzo zadowolony. Siadałem na rower, robiłem 40-50km w niezłym tempie i nie byłem zmęczony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...