kudlatty Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 jedyny minus to liniowa praca wynikajaca z 1 komory Solo air- dwie komory powietrzne pompowane jednym wentylem. Jak ktoś nie wierzy klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Dokładnie tak jak mówisz Solo air to "prawie" tak jakby mieć Dual air a w obydwu komorach tyle samo psi Ale "prawie" robi wielką różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miguelix Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dokładnie tak jak mówisz Solo air to "prawie" tak jakby mieć Dual air a w obydwu komorach tyle samo psi Ale "prawie" robi wielką różnicę Reasumując - mając do wyboru TORE XC SL SOLO AIR a MARZOCCHI 44 RLO RC, co byście brali do XC + szosa ? widzę totalną batalię, przegrzebałem forum i ...mam zamotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jako, że to mój pierwszy post - Witam wszystkich serdecznie. Zanim kupiłem swoją Torę SL Solo Air z Pop Lock dość mocno to analizowałem (i rozważałem "czy warto") między innymi przez tego posta - ale stało się, kupiłem! Przejechałem nim do tej pory 60km (oba dni bezdeszczowe) testując go naprawdę mocno - szczególnie dzisiaj zaliczając dość szybką górską trasę (dla znających okolice Bielska-Białej trasa Wapienica-Szyndzielnia-Klimczok-Błatnia-Wapienica) i nie mam wątpliwości co do tego zakupu - W 100% DOBRY WYBÓR. Do tej pory miałem: dawno temu elastomerowego RST 320, RS Judy '01 po nim długo, długo nic. Do ostatniej niedzieli Darta 3 '10 z manetką, na sprężynie standard. Miałem okazję "przetestować" Rebę Race '09 i nowego Foxa (chyba F100 - a jeśli nie to też wysoki model) i mimo wszystko nie mam wątpliwości, że (w tej kwocie - 999) był to dobry zakup. Podczas przejazdów, po zniszczonych wyrębem drzew i rok-rocznymi mocnymi deszczami, traktach "moich" Beskidów czułem się bezpiecznie, w którymś miejscu rozpędzając się w terenie do (dzisiejszego maxa) 52km\h. Mało jeżdżę po asfalcie - bo może 15% czasu z czego większość to nowe trasy rowerowe więc nie jestem wstanie określić czy dobrze wybiera nierówności na tego typu podłożu. Reakcja na drobne kamienie i gałęzie klasyfikuje do dokładnie pośrodku amortyzatorów z którymi miałem styczność. Nie mam porównania do sprężyn w tym przedziale cenowym - jedynie wspomniany wcześniej dużo tańszy Dart, ale on jest kompletnie deklasowany przez Torę. Mam ją ustawioną na 100mm, ciśnienie 140 (moja waga 80kg) - nie spadło nawet o psi po jednym i drugim dniu jazdy. Waga nieznana bo zapomniałem zważyć po zakupie - trafił prosto do mechanika (postaram się to zrobić przy pierwszym serwisie). Co do dźwięków podczas pracy - kompresja jest bardziej "chlupocząca" dekompresja bardziej "sycząca" (ale oba mają charakterystykę hydrauliczno-pneumatyczną). Nie ma wątpliwości - Reba i (w szczególności) Fox to inna bajka - ale nawet Tora była dla mnie sporym i długo przemyśliwanym wydatkiem - podsumowując było warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Posiadam Torę od ponad roku. Jestem z niej bardzo zadowolony. Przesiadłem się z XCM'a, więc różnica jest bardzo duża. Jednak mam porównanie z innymi amortyzatorami. Jest nim np. Reba i trzeba dodać, że Tora przy mojej wadze( niecałe 60 kg) pracuje równie dobrze. Jeżdżę ok 50/50 i muszę dodać, że i na asfalcie/kostce brukowej i w terenie ten amortyzator pracuje wręcz perfekcyjnie. Mam go napompowanego według instrukcji RS'a. Polecam każdemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujeksam Napisano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Ja też mam od roku ten amortyzator, i prawdę mówiąc nie jestem aż tak zachwycony. Owszem w terenie dobrze pracuje, ale jeśli chodzi o np kostkę brukową, lekko dziurawy asfalt ipt to nie wybiera takich nierówności zbyt dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Tora nie jest super czułym amortyzatorem, ale pracuje dość dobrze. Bardzo dobrze spisuje się w trudniejszym terenie aniżeli drobnych nierówności na asfalcie. Nie oszukujmy się, nie do takich celów służy ten sprzęt. Ja swego czasu byłem nawet zadowolony z pracy Tory. Korzenie, krawężniki, dołki, schodki... przyjemnie wybierało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Od wybierania liści, kostki, ziarenek piasku i takich tam są opony, wysokie i z sensownym ciśnieniem. Tego nie zrobi żaden amortyzator, nawet najlepszy. Miałem ich kilkanaście i jedynym sposobem zaradzenia na "zło" jest rozsądek co do opon i ciśnienia w nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Od 12 lat nie spotkałem amora co liście i inne związane z asfaltem utrudnienia:) wybiera. Sent from my GT-I9103 using Tapatalk Edytowane 1 Stycznia 2012 przez Gość Proszę zapoznac się z punktem 2i Regulaminu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Zależy jakie utrudnienia na asfalcie. Gdy miałem Torę 100mm, to dość dobrze radziła sobie z niedużymi nierównościami. Wręcz chyba lepiej niż wjazd na krawężnik, gdzie poczułem uderzenie w kierownicę (duża progresja). Po przesiadce na Skareba 80mm, poprzeczne spore przeszkody zjadał ładnie, ale gorzej radził sobie z małymi przeszkodami negatywnymi (dołki, dziury w asfalce... itp). Miałem za to okazję przejechac się niedawno na Foxie F80 i tutaj praca była naprawdę świetna - pracował czule (lepiej niż Tora) i w całym skoku (podobnie jak Manitou). Edytowane 4 Maja 2012 przez Lumperator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymas Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Witam Jestem "świerzak" i mam dwa pytania: - właśnie kupiłem nową torę 318 solo air - czy mam ją dać do serwisu na przegląd przed jazdą (sprawdzenie oleju i uzupełnienie powietrza?) - czy owy model blokadę ma tylko przez manetkę czy mogę zablokować ręcznie na goleni ? peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Jak ma manetkę to tylko manetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi