Skocz do zawartości

[kaseta] zna ktoś jakiś sposób na odkręcenie kasety?

wilqman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To źle myślałeś :P Właściwie to odkręca się lockring a kasetę się zdejmuje.

Możesz spróbować płaskim śrubokrętem i młotkiem ale nie daje gwarancji, że nie zjedziesz ząbków.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem moze juz gdzies byl podany taki albo podobny sposob na zdjecie kasety a moze i nie wiec napisze jak udalo mi sie wczoraj sciagnac kasete.

Byly juz rady zeby zrobic sobie bacik z plaskownika i kawalka lancucha.

Ja zrobilem tak

kif02528rr.th.jpg

Zacisnalem kawalek lancucha na bolcu pily tam gdzie sie zaciska ostrze i juz. Jeszcze kluczyk do kasety i poszlo bardzo lekko.

Napisano

Na innym forum jeden gość "chwalił się" że zdejmował kasete przy pomocy ..... lutownicy :034:

tzn . stopił na kawałki nakrętke .... ale ten sposób raczej cię nie zainteresuje bo działą tylko w jedną stronę :D hehe

• Mod Team
Napisano

MIC ale chodziło o sposób bez użycia klucza.

Na innym forum jeden gość "chwalił się" że zdejmował kasete przy pomocy ..... lutownicy 034.gif

Hahahahaha śmiech na sali, chyba sobie koleś lutownicą zrobił kuku w główkę.

Gość Gość
Napisano

Owszem da się ale powyższe rady by kupić kluczyk są najlepsze bo tylko 10zł. Generalnie w czasach jak kluczyk kupić to był cud (nie pamiętacie ale były takie czasy) to się wykręcało ośkę od drugiej strony, wychodziła i trzebabyłu płaskownik dopasować by wlazł w LockRinga i franzuzem i tyle. Ale to na zasadzie jak nie ma wyjścia to tak można. Natomiast z tą lutownicą to dobre, dobre. Może to był palnik ? :D

Napisano

a lutownic gazowych nei widzieliscie ? taka jest calkiem konkretna. ale nie wydaje mi sie zeby mozna bylo nia stopic stalowy lockring, tak jak napisal skrzynia.

sposobu na zdjecie kasety bez klucza nei znam. moze kupie klucz, albo dam zarobic staremu kolarzowi :D

Napisano

Rzeczywiście, moża odkręcić tak jak napisał Mentos. Tyle że ten płaskownik musi być twardy. Ja do odkręcania używałem płaskich pilników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...