kali558 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam wszystkich:) jestem nowym uzytkownikiem forum;) jestem mlodym niedoswiadczonym rowerzysta. posiadam rower kross hexagon v3 z 2010r i chcialbym sie dowiedziec jak dobrze dbac o amortyzator (posiadam model: BRAWO 386 60mm). juz mi troche sie zacina tzn odskakuje z opuznieniem bez plynnosci jaka przedtem mial. mysle ze nie zadbalem o niego odpowiednio wiec stad moje pytanie. prosze o podpowiedzi:] pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 he, zoom zaraz posłuchasz o tym że powinienes go zmienić ale ja Ci co nieco doradzę-kup 100ml oleju wazelinowego (5zł w każdym mechanicznym sklepie) usuń uszczelki (podsuń do góry) lej troszke wazeliny na obydwa golenie i uginaj amorek, tak rób aż poczujesz poprawę, możesz potem także nalać do środka goleni, pod ten plastikowy korek, gdyż teoretycznie bravo mają odsłonięty przelot spod korka do sprężyny (więc lejąc olej z góry dajesz go wprost na sprężynę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali558 Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Heh:P ok. a jak czesto tak robic? a i se przypomnialem jeszcze: to normalne ze amortyzator wchodzi tylko do polowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafcix1221 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Smaruj go tym olejem jak poczujesz że "praca" się pogorszyła... Ten typ tak ma To najtańszy zoom więc nie ma się co spodziewać jakiejś przyzwoitej pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 hmm, ja bym robił to regularnie raz na tydzień choc swojego XCR`ka pieszczę codziennie wazelinką, szmatką itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali558 Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 ok no to dziekuje Wam za porade:) moze jak cos sie w nim ppsuje albo bede mial dosyc go to wymienie na cos lepszego:D pozdrawiam:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel13 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 a tak szczerze wiecie czy dużo logiki jest w wymianie amortyzatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 zależy od rozmiaru sterówki i mocowania mostka (gwint czy ahead) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 a tak szczerze wiecie czy dużo logiki jest w wymianie amortyzatora ? W sensie? To ja już powiem! Wymień to dziadostwo, bo chociaż nie wiem co byś robił to i tak ie będzie miał płynnej pracy. XCR'a kup to zobaczysz różnicę. Miałem ten sam rower i ten samo "amortyzator". Po wymianie na XCR było WIELKIE ŁAAAAAAAAAAAŁ!!! I tak szok, że amortyzator może pracować normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali558 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 to ja jeszcze spytam sie o cene takiego amortyzatora:) bo na neecie sa rozne i nie wiem na co patrzec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 W sensie? To ja już powiem! Wymień to dziadostwo, bo chociaż nie wiem co byś robił to i tak ie będzie miał płynnej pracy. XCR'a kup to zobaczysz różnicę. Miałem ten sam rower i ten samo "amortyzator". Po wymianie na XCR było WIELKIE ŁAAAAAAAAAAAŁ!!! I tak szok, że amortyzator może pracować normalnie. Oczywiście ta normalność jest niesamowicie bezwględna i po kolejnej wymianie na coś innego, ogólnie ocenianego przynajmniej dobrze stwierdziłbyś to samo łał, kompletym brakiem łał dla poprzednika, bardziej było by łeeeeee. A do założyciela tematu: chcesz lepszy amortyzator od tego kup oponę o wysokim profilu albo przynajniej w obecnej spuść trochę powietrza. Efekt murowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Takiego, czyli jakiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 22 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Dobra, zrobił się spory syf, temat o ciśnieniu w oponach jest tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/110336-oponyczy-nizsze-cisnienie-zastapi-prace-amortyzatora/ W tym temacie proszę tylko o pisanie na temat konserwacji/wymiany amortyzatora kolegi. Dziękuję :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzio12311 Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Heh:P ok. a jak czesto tak robic? a i se przypomnialem jeszcze: to normalne ze amortyzator wchodzi tylko do polowy? Mam taki sam rowerek i amorek, i Ci powiem że udało mi się go wbić do końca:) Tylko potem nie chciał odbić Ale szykuje się zmiana na XCR'a:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali558 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Mam taki sam rowerek i amorek, i Ci powiem że udało mi się go wbić do końca:) Tylko potem nie chciał odbić Ale szykuje się zmiana na XCR'a:) heh:P ja tez sie przymierzam do zmiany:) ale nie wiem.. dopiero we wrzesniu moze mi sie uda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 to normalne ze amortyzator wchodzi tylko do polowy? Jeżeli chodzi Ci o markę ZOOM to ciesz się, ze tak daleko wchodzi, bo to już niezły wynik dla niego. Jakiś stary RST jak rozbierałem to było wielkie zdziwienie. Skok niby 100mm, a konstrukcyjnie zrobiony tak, że więcej niż połowa nie wejdzie, bo jakiś plastiki miał i po prostu się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.