Skocz do zawartości

[licznik] mocowanie nadajnika - o-ring czy opaska zip?

bva

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem własnie świeżo po zamocowaniu bezprzewodowego licznika Sigma 1009 STS. Nadajnik trafił na dość gruby (w porównaniu z moim poprzednim) amortyzator (RS Reba 29er), a naciąganie oryginalnej gumki o-ring wymagało trochę więcej siły niż potrzebowałem przy innym widelcu - pojawiły się więc u mnie pewne wątpliwości co do skuteczności mocowania na gumki o-ring... Sam nadajnik jest dosc duzy i specyficznie montowany w porównaniu do liczników przewodowych - do tanich tez nie nalezy, wiec całkiem niefajnie byłoby go zgubić (chociazby w nocy, kiedy nie widać, czy licznik zlicza). Pomyslałem o zmocowaniu nadajnika opaskami zip.

Zaletą opasek zip jest na pewno to, ze:

- są 2 i nawet jakby jakimś cudem jedna się urwała, to druga przytrzyma nadajnik;

- nadajnik jest trzymany na sztywno i jest o wiele mniejsze prawdopodobenstwo jego przesunięcia w stronę koła.

Wadą natomiast to, ze:

- ta sztywnośc może obrócić się w niekorzyść, bo przy jakimś otarciu czy nawet niemocnym uderzeniu połamie się nadajnik, a nie jego mocowanie.

W przypadku o-ringów, dobre jest to, ze:

- elastyczność sprawi, ze przy otarciu calosc sie wygnie, ale nie połamie

a złe, ze:

- po pęknięciu gumki całość "leci";

- przy grubym amorze gumka jest bardzo naprężona;

- moze przesunac się niebezpicznie w stronę szprych (tu być moze przesadzam, nie mam doświadczenia).

Pytania zatem mam do osób, które maja z nadajniki na grubych goleniach:

- jak mocujecie?

- jesli mocujecie na o-ringach, to czy nadajnik ma tendencje do przesuwania się w stronę szprych (jazda w terenie)?

- czy zdarzylo się Wam, zeby taki o-ring sam z siebie pękł podczas jazdy (bez ingerencji)?

Pozdrawiam, b.

Napisano

Dzieki za odpowiedz, faktycznie taka tasma moze pomoc przy ewentualnym, ze się tak wyrażę ;], pęknięciu gumki, a jednczesnie puścić przy jakimś uderzeniu. Mam domu nawet kilka typów tasmy dwustronnej :]

Pozdro.

Napisano

Niedawno zamontowałem nowy licznik i przyznam szczerze, że zastanawiałem się jak tym o-ringiem oplotę swoją Rebę :) oczywiście wziąłem ten o większej średnicy, który ledwo co ale dał radę. Moim zdaniem tak zamontowany czujnik, czyli na styk, będzie się trzymał goleni bardzo dobrze. Żadne przesunięcie mu raczej nie grozi, a i wizualnie lepiej to wygląda niż za pomocą zipów :)

Napisano

Wczoraj kupiłem Sigmę bc906 i o'ring pękł po kilku kilometrach, koszt nie jest tego drogi ale uważam, że to beznadziejne rozwiązanie, może miał jakąś wadę fabryczną albo zakładałem na lewą stronę ;) wolę gdy gumki nie pękają ;)

Napisano

O-ringiem nadajnik na goleni? Chyba nie - łatwo urwać nawet o głupią wystającą gałąź. Zipy są jak najbardziej pożądane! W 4 rowerach (w tym 3 górskich) mam tak montowane nadajniki od bezprzewodowych Sigm i jeszcze nigdy, przy żadnej kraksie nie udało mi się nawet ich ruszyć. Poza tym, to nie jest tak, że zipy trzymają nadajnik na amen, nigdy ich tak nie dociągniesz - nawet jeśli jakimś cudem uderzysz w nadajnik, to się przesunie.

Napisano

Sigmowska gumka to nie do końca oring, bo jest bardziej elastyczna.

Zdejmowane/zakładane sigmowskie gumki jeszcze mi nigdy nie strzeliła chociaż zakładane były na różnego typu mostki i szerokie amortyzatory.

Typowe oringi niestety pękają - chyba nie są przystosowane do bycia mocno naciąganymi, poza tym słońce, deszcz, piach i błoto im nie służy.

Zipy im szersze tym lepsze, bo te cienkie szybko się wyrabiają, trochę piachu, deszczu a już najgorzej śniegu i pękają.

Widziałem również opcję z gumką recepturką - bardzo szybko parcieje i pęka.

Napisano

Gumki z sigmy za słabo trzymają. Czujka przestawiała mi się często na dużych wybojach. Zmieniłem na zipy i jest ok.

Napisano

Dziwne rzeczy tutaj czytam. Przez 4 lata używałem 2 modele Sigmy i żadna gumka nie pękła, na wybojach mi się nie przestawiał nadajnik a co dopiero o pęknięciu...

Obecnie używam innego licznika gdzie w zestawie były tylko zipy i powiem szczerze, że jeszcze lepiej trzyma.

Napisano

W starej Sigmie miałem nadajnik mocowany za pomocą gumki. Czasami zdarzyło mu się przesunąć i trzeba było poprawić. Teraz korzystam z VDO które jest mocowane zipami i trzyma się bardzo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...