Skocz do zawartości

[Amortyzator] manitou R7 zapytanie do znawców Problem tuleje ślizgowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam nowego Manitou bez gwarancji! został oddany do sklepu jako uszkodzony. Kupiłem go od Nich za psie pieniądze(znajomy).Otóż już tłumaczę o co chodzi. Został oddany jako uszkodzony i miało chodzić o luzy na goleniach! amortyzator ma przejechane może 50 km nawet mniej, i luzy są, ale można jeździć. I tu moje pytanie!

Bo nigdzie na necie nie znalazłem tulei ślizgowych do tego modelu.

1. Czy ktoś z was wie gdzie takowe tuleje zakupić?

2. z jakiego dokładnie materiału są one wykonane w tym modelu?

Amorek jest już rozłożony i po mojemu tuleje są zrobione z 3 materiałów:

poliamid,cienka warstwa metalu i warstwa teflonu ok 0,5 mm.

Chciał bym poznać opinie fachowców, czy się nie mylę.

Mam możliwość dorobienia takich tulei z każdego materiał o różnej gęstości i twardości! kolega pracuje w bardzo dużej firmie która robi uszczelki podkładki tuleje i inne cuda wianki. Mają wycinarki laserowe, wodne , tokarki , frezarki i mnóstwo innych maszyn i pras. Napisałem o tych maszynach żeby mi nikt nie napisał że tego nie da się dorobić...... a wiem że się da:).

Chciałem się dowiedzieć od Was czy można zastąpić te tuleje oryginalne jakimś innym materiałem żeby były trwalsze??

czy jednak teflon przy ślizganiu się o goleń górną jest nie odzowny w tym wypadku? i oryginalne materiały są dobre tylko trzeba zmniejszyć średnicę wewnętrzną tulei o jakieś o,2 mm?

Tak więc czekam na wasze opinie a nuż widelec jeśli dojdziemy do porozumienia to się uda paręnaście albo parędziesiąt takich tulei zrobić.

I będzie więcej osób zadowolonych.

p.s oczywiście wymiary tulei były by dopasowane do górnych goleni!

Dziękuje za poświęcony mi czas i czekam na odp

Przy amorze o wartości ok1500zł myślę że warto odżałować te 75pln i mieć spokój. Takie dorabiane tulejki mogą Ci porysować górne lagi a koszt nowych na wymianę to już około 1000 zeta. No chyba żeby były idealnie wypolerowane od wewnątrz, ale to i tak nie gwarantuje idealnej pracy.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Ach chłopaki widzę że się nie rozumiemy! więc spróbuję

mam możliwość zrobienia jej za darmo! tylko chodziło mi właśnie o tą część cierną żeby była identyczna jak z oryginałem, żeby właśnie lag nie powycierało.

skoro manitou je robi, to czemu firma która specjalizuje się na cały świat w wyrobie materiałów ciernych i uszczelniających miała by sobie nie poradzić?

żeby nie bić postów oddam ja w ręce kumpla i zobaczymy co uda im się wyrobić.

a nuż widelec się uda i inni forumowicze też skorzystają a jeśli nie to zajadę amora. Ale przynajmniej spróbuję

Pzdr i dzięki za odpowiedźi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...