kamaz124 Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam, ostatnio kupiłem 2 dętki CST z wentylami presta. Jedną włożyłem na tył (nie bez problemów), i gdy zakręciłem kołem przeżyłem szok. Wyglądało jakby było kompletnie scentrowane, kiedy na starej dętce, kilka godzin wcześniej było w porządku. Wyjąłem dętkę, lekko napompowałem i ... miała w 3 miejscach "rozszerzenia", była wąska, szersza i znowu wąska. Poszedłem do sklepu a facet mówi że nic w tym dziwnego, żeby włożyć dętkę w oponę i napompować a ona się dopasuje. Ale wymieni mi na drugą, jednak ta wraz ma 1 wybrzuszenie. Natomiast druga dętka którą kupiłem jest Ok i po założeniu koło obraca się jak należy. Jak wy to oceniacie, liczę na wypowiedzi ludzi którzy naprawdę się na tym znają. Czy takie dętki nadają się do użytku? Ukształtują się w oponie ? Bo w innym sklepie koleś powiedział że żadna dętka nie jest równa, w co nie wierzę bo dotychczasowe które miałem były idealne oraz bontragera, którego mam obecnie na przodzie. Liczę na wasze odpowiedzi.
Foxi Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Fajnie by było gdybyś dodał zdjęcie. Może załóż jeszcze raz dobrze sprawdź czy dętka nie jest skręcona w żadnym miejscu. Na oponie zawsze są jakieś odchylenia. O ile obręcz może być prosta jak struna, opona MTB nigdy nie będzie taka prosta.
kamaz124 Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Napisano 20 Kwietnia 2012 Może uda mi się jutro zrobić zdjęcie. Wydaje mi się że nie była ona w żaden sposób skręcona, a opona nie jest MTB. Ale to wygląda wręcz śmiesznie, jest normalny odcinek a zaraz 2 razy szerszy.
kamaz124 Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Napisano 21 Kwietnia 2012 Uploaded with ImageShack.us To już ta wymieniona przez sprzedającego
Foxi Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Zanieś do sprzedawcy i powiedz że sprzedał Ci tasiemca a chciałeś dętkę. Wada produkcyjna, powinna być wymieniona.
kamaz124 Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Napisano 21 Kwietnia 2012 Kiedy na taką mi wymienił właśnie, wcześniejsza miała 3 takie zgrubienia. Powiedział że w oponie się ułoży
Foxi Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 To nie jest normalne Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
jasinski214 Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 To nie normalne , każda moja dętka był a równa.
evo Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 A to dziwne, że nie miewacie takich problemów. Ja takie problemy mam w co -4tej dętce od czasu, gdy kupuje te lżejsze (poniżej 130 g). W tych "normalnych" (140-180 g) faktycznie nigdy takich problemów nie miałem. Natomiast w ostatnich 4 latach, tak na 20 dętek to z 5 miało takie zgrubienia. Do końca się tego nie wyeliminuje, ale da się nieco pomniejszyć, poprzez mocniejsze nabicie oraz układaniu dętki przy nabijaniu co jakiś czas.
kamaz124 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Napisano 22 Kwietnia 2012 A już myślałem że to ja jestem pechowcem. evo Czy odczuwałeś jakiś dyskomfort podczas jazdy na takiej dętce ? Zauważalna była różnica między normalną dętką a taką "trefną" ? Ja jak u siebie założyłem to koło wyglądało jak scentrowane mocno ( dętka miała 3 zgrubienia )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.